Niektoré malé remeselné pivovary žijú z roka na rok. Neodvážia si niečo naplánovať a už vôbec nie predpovedať. Košický kočovný Pivovar Corvus je iný. Každý jeden krok má naplánovaný a dobre vie, kam ide. Najbližšiu päťročnicu chcú triumfálne zakončiť v Ázii. A nielen to. „Do roku 2020 odkúpime akcie nadnárodných pivovarov, chceme dosiahnuť 51-percentné pokrytie čínskeho trhu a potom nás čakajú už iba samé pozitíva a sociálne istoty,“ smejú sa Košičania. Znie to trocha recesisticky? Máte pravdu. Filozofiou týchto pivovarníkov je to, aby varenie piva bavilo. Nič totiž nemôže byť tak vážne, aby to pokazilo ich lásku k zlatistému moku.
Kto vlastne za pivovarom stojí? „Nemáme pevné štruktúry, sme voľne združenie domovaričov a priaznivcov dobrého piva. Ľudia prichádzajú, ľudia odchádzajú,“ vysvetľujú. Ale predsa. Aktuálna zostava je zložená z Martina, Stana a Michala. Občas im pomôžu Drahoš, Pavol a Vlado. Ich priezviská neprezrádzame (máme ich zapísané na podpivníku, pozn. red.), keďže pivovarníci sa nechcú dostať medzi pivnú smotánku.
Východniari sa stretli viac-menej náhodne. Spojil ich rovnaký pohľad na bežné pivo zo supermarketu či krčmy. „Dokopy nás dal odpor k monotónnym ťažko piteľným patokom, ktoré boli v prvej dekáde nového milénia predávané ako pivo a prakticky absolútna absencia pivnej rozmanitosti,“ odhaľujú pivovarníci. Problém vyriešili jednoducho. „Hľadali sme možnosť ako sa dostať k dobrému pivu a jediná cesta bola začať si variť vlastné, neskôr príležitosť zúčastniť sa varenia v pivovare, čo vyústilo do súčasnej formy nášho hobby, kočovného Pivovaru Corvus,“ naznačujú.
Pivo sa naučili variť v domácich podmienkach, dnes však využívajú profesionálne pivovary. „Náš dvorný pivovar je prešovský Mariannus, ale chystáme projekty a spoluprácu s viacerými košickými pivovarmi,“ prezrádzajú. Košičania varia prevažne vrchne kvasené pivá. „Uznávame všetky štýly a v našej ponuke sa postupne objavia všetky existujúce aj neexistujúce pivné štýly,“ smejú sa. Ich domovským podnikom je košický Red Nose Pub, kde na výčape nájdete hneď niekoľko ich kúskov. Košičania sú svojrázni a nepodľahnú len tak novým trendom. „Neuznávame vzory, normy a mantinely. Ideme svojou cestou, ale ochutnávka akéhokoľvek dobrého piva je stále dobrá inšpirácia. Takisto sa nebránime dobrým nápadom a radám ostatných kolegov a kamarátov domovaričov aj profivaričov,“ uzatvárajú rozprávanie Martin, Stano a Michal.
Snímky: Facebook Pivovar Corvus