Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Dušan Straka, sládok pivovaru Eliáš.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Dúfame, že na rok 2021 čo najskôr zabudneme a pôjdeme ďalej. Rok 2021 bol pre celé pivovarnícke odvetvie veľmi ťažký a z výnimkou leta prakticky celý postihnutý protiepidemiologickými opatreniami. Pre náš pivovar sa jednalo o druhý rok fungovania, oba tieto roky boli postihnuté pandémiou a teda výsledky skutočne nedosahovali ani tie najpesimistickejšie pôvodné ekonomické odhady. Ako pivovar radiaci sa medzi tie menšie aj medzi remeselnými pivovarmi sa spoliehame hlavne na priamy predaj piva zákazníkom v našom penzióne či už na výčape alebo v obaloch. To bol ďalší dôvod, prečo bol pre nás posledný rok nie práve úspešný, keďže hostí výrazne ubudlo.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Samozrejme nevnímame rok 2021 len v čiernej farbe. Menšie predaje nám dali na druhú stranu viac času. Ten sme sa snažili využiť čo najefektívnejšie. V roku 2021 sme veľmi úspešne spustili výrobu plechoviek, čo bola po technologickej stránke veľká výzva, ktorú ale neľutujeme. Vďaka tomuto kroku sa nám podarilo lepšie optimalizovať výrobné náklady a zatraktívniť naše pivo pre viac ľudí. Taktiež sme sa pustili do úplne novej pivnej rady nealkoholických pív, z ktorej prvý počin sme už zaradili do predaja. Podarilo sa nám taktiež zapracovať do predaja minuloročnú vianočnú novinku naše IPL Generál, ktoré sme po pozitívnych ohlasoch a vysokom odbyte zaradili do našej trvalej ponuky a dnes môže v predajoch konkurovať aj nášmu ležiaku. Takže na konci roka môžeme s čistým svedomím konštatovať, že sme a posunuli o kus vpred.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Najviac hrdí sme na náš nový počin, ktorý nám zabral skutočne veľa času na prípravy a úpravy výrobných procesov. Preto sme radi, že sa nám poradilo dotiahnuť tento projekt do zdarného konca. Naše nové nealkoholické pivo s názvom Dezertér sme totiž pustili do predaje ešte len tento mesiac po dôkladných laboratórnych analýzach a testoch stability. Je to tmavé nealkoholické pivo s príchuťou limetky, mäty a kokosu, výraznou praženou arómou a príjemnou čokoládovou chuťou osvieženou práve tropickou limetkou a jej kyslosťou. Napriek tomu všetkému sa nám podarilo docieliť v pive vysokú piteľnosť. Názov piva je slovnou hračkou, keďže väčšinou tmavé pivá sa radia k dezertným a naše alkoholické pivá máme označené hodnosťami, spojením nealka medzi alkoholickými pivami a dezertnými pivom vznikol názov Dezertér.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Do roku 2022 vstupujeme s veľkými ambíciami a hlavne sa snažíme na nastávajúci rok myslieť pozitívne a dúfame, že to najhoršie už máme za sebou. Predpokladáme, že rok 2022 bude rokom nealkoholického piva, pokiaľ nie na celej pivnej scéne, tak minimálne u nás. Máme v pláne rozšíriť ponuku nealkoholického piva o ďalšie zaujímavé kúsky a zastabilizovať ich v našej ponuke natrvalo. Veľkou výzvou bude aj nový zálohový systém, ktorý sa konkrétne nás dotkne pri produkcii plechovkového piva.
Jedná sa o veľký projekt, pri ktorom rátame, že nám ešte spôsobí nejednu vrásku na čele, ale vnímame samozrejme aj jeho potrebu pre ekologizáciu nápojového priemyslu. Taktiež chceme využiť možnosti ktoré máme vďaka linke na spracovanie ovocia v tej najvyššej kvalite a vytvoriť tak v našom pive ďalšiu pridanú hodnotu a nové zaujímavé chute. Preto sa na rok 2022 už skutočne tešíme, aj keď vieme, že nás v ňom čakajú veľké výzvy.
Prečítajte si aj
Pivovar Rye Island: Rok 2022? Asi sa bude opakovať scenár z vlaňajška
Snímka: Pivovar Eliáš