Pivovar Galgan: Nová spolupráca nás môže posunúť na vyššiu úroveň

Pivovar Galgan

Rok 2023 je za nami. Môžeme bilancovať a hodnotiť. Oproti predchádzajúcim dvom rokom bol o čosi pokojnejší. Pandémia síce ustala, ale mnohé problémy nastali. Rast nákladov na jednej strane, šetrenie zákazníkov na strane druhej.

A vnímali rok 2023 pivovarníci? A s akými plánmi vstupujú do nového roka 2024? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Ľudovít Sluka, spolumajiteľ Galantského remeselného pivovaru Galgan.

Ako ste vnímali rok 2023? Čo ho najviac ovplyvnilo?

Keďže sme v tomto roku nemali nejaké prehnané očakávania (s inflačnou, energetickou a „geopolitickou“ krízou sme už boli viac-menej vyrovnaní), nič nás z pohľadu bežnej operatívy pivovaru výraznejšie nezaskočilo a ani negatívne neprekvapilo. Aj keď to samozrejme neznamená, že nás ako podnikateľov a občanov mnohé spoločenské veci a už prijaté (ale aj tie pripravujúce sa) ekonomické a legislatívne opatrenia netrápili, ba priam až nefrustrovali. Mnohé z nich totižto vnímame ako dlhodobo neudržateľné a podnikateľskému prostrediu viac či menej škodiace.

Vedeli by ste na roku 2023 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Čo sa týka pozitív, bohužiaľ počas celého roka sa nevyskytlo nič také, čo by nám prinieslo nejakú neočakávanú radosť a ešte výraznejšie nás motivovalo. Samozrejme, vnútornú motiváciu posúvať veci ďalej, rozširovať naše pivné portfólio a neustále zvyšovať kvalitu produkcie stále máme, aj keď niekedy ju musíme v sebe hľadať naozaj dlho.

Každopádne vo všeobecnosti nás potešil pretrvávajúci záujem zákazníkov a verných „fanúšikov“ o naše pivá a taktiež fakt, že sa nám, a to predovšetkým vďaka nášmu novému kolegovi Lukášovi, podarilo rozšíriť portfólio odberateľov o ďalšie reštaurácie a gastro-zariadenia a to primárne v Bratislavskom kraji.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2024?

Sme radi, že sa nám stále darí udržať kvalitu našich čapovaných pív na, „remeselným“ pivám, zodpovedajúcej úrovni. Bohužiaľ stále „zápasíme“ s udržaním kvality a dlhodobejšej trvanlivosti pív v malých spotrebiteľských baleniach (aktuálne vo fľašiach), čo je ale dané predovšetkým technologickými limitmi plniacich zariadení, s ktorými momentálne pracujeme.

Čo sa týka našej aktuálnej produkcie, radi by sme vyzdvihli naše tri tohtoročné novinky a to pivné špeciály Malý GAtsby (Session NEIPA),  GAlifornication (West Coast IPA) a aj posledný tohtoročný prírastok Nitro Stout Cold GAppuccino. Myslíme si, že sa nám vcelku vydarili, čo koniec koncov potvrdila aj spätná väzba, tak od bežných zákazníkov ako aj pivných „fajnšmekrov“ a odbornej verejnosti. Toto by zároveň mohla byť aj cesta, ktorou by sme sa chceli resp. mali uberať v budúcom roku.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2024?

Opäť asi nebudeme hovoriť o nejakých prílišných ambíciách, skôr asi len o akýchsi očakávaniach a predsavzatiach. Jednou z nich je vyššie spomínaná stabilizácia kvality a trvanlivosti nami dodávaných pív vo fľašiach a rozšírenie portfólia spotrebiteľských obalov o ďalšie druhy. Ďalšou je ešte výraznejšie rozšírenie okruhu odberateľov a firemných zákazníkov a to aj o ďalšie (minimálne susediace) kraje a regióny.

Ale najhlavnejším cieľom a prioritou na rok 2024 je dotiahnutie resp. zintenzívnenie, už začatej, spolupráce s jedným našim obchodným partnerom, ktoré by výrazne pomohlo obom zainteresovaným stranám a náš pivovar by s určitosťou, a to po všetkých stránkach, posunulo na oveľa vyššiu úroveň.

Prečítajte si aj

Plzeňský Prazdroj: Chceme pokračovať v rozvíjaní slovenskej pivnej kultúry