Keď v roku 2002 otvárali v Košiciach Pivovar Golem, bola to malá slávnosť. Vznik nového pivovaru v metropole východu mal hlavne symbolický význam. Druhé najväčšie mesto na Slovensku sa po roku 1997 premenilo na pivnú púšť. Päť rokov sa v ňom oficiálne nevarilo pivo. Golem bol prvým svetielkom nádeje, že sa v Košiciach blýska na krajšie pivné časy.
Keď podnik na Dominikánskom námestí začínal, pivovary po Slovensku zatvárali svoje brány. Po 15 rokoch je situácia iná, Golem si však uhájil svoju pozíciu a rokmi sa z neho stal druhý najstarší remeselný pivovar na Slovensku. V týchto dňoch oslavuje 15 narodeniny a pri tejto príležitosti sa za uplynulými rokmi obhliadla jeho majiteľka Beáta Murková. Vybrali sme 15 naj… momentov spojených s fungovaním košického pivovaru.
Najťažšia vec na otvorení pivovaru?
Moja aktívna činnosť sa začala spájať s Golemom až po roku jeho fungovania na trhu, takže netuším, čo by to mohlo byť. Ale iste to bolo nemalé papierovanie a vybavovanie rôznych povolení potrebných na spustenie výroby piva aj na spustenie reštauračnej činnosti.
Najkrajší pocit v pivovare?
Krásne pocity sa u mňa v pivovare spájajú s každou novou várkou piva, ktorú varíme. Tá špecifická aróma (mimochodom v začiatkoch mi až tak nevoňala…) ma vždy vie dostať do pozitívnej emócie. A následne vidieť spokojných zákazníkov, ktorých sme pred 15 rokmi naučili piť kvasinkové pivo a naučili sme ich rozoznávať kvalitné pivo od menej kvalitného. Teší ma, že sme si aj po 15 rokoch zachovali pôvodný a osobitý interiér s rukopisom známeho českého architekta a herca Davida Vávru, ktorý do Košíc preniesol kúsok Prahy.
Najvzácnejší hosť?
Vážim si každého, kto k nám príde, cíti sa u nás fajn a chutí mu naše pivko a strava. Za 15 rokov nás navštívilo veľa vzácnych ľudí. Či už išlo o umelcov, hercov, športovcov a dokonca aj politikov (navštívila nás postupne aj tzv„veľká trojka“: premiér -prezident – predseda parlamentu. A nebolo to len raz. Zdá sa, že im asi u nás chutí…..😊 ). Pre mňa je dôležité, aby sa každý hosť u nás cítil príjemne, aby mal pocit , že je tu vždy vítaný a že nie je len akýmsi „platiacim subjektom“.
Najlepšia várka piva?
Je snaha, aby každá posledná bola najlepšia.
Najlepší štamgast podniku?
My štamgastov delíme na: denných (chodia sem roky rokúce viac menej denne), piatkových, utorkových, štvrtkových (tí majú krycí názov hriankari), atď….
Najkurióznejšia žiadosť zákazníka?
„Čapujete Šariš?“
Najobľúbenejšie pivo pivovaru?
Už 15 rokov je to naša povestný Golem svetlý 11,5 stupňový.
Najzábavnejší problém, ktorý mal pivovar?
Problémy obyčajne nebývajú zábavné…, ale je umením sa snažiť ich aspoň zábavne riešiť a najmä vyriešiť.
Najväčšie opory v prevádzkovaní pivovaru?
Pri prevádzkovaní pivovaru spojeného s reštauráciou je to určite sládok a prevádzkar. Nemôžem nespomenúť nášho prvého sládka pána Júliusa Husára, ktorý pivo varil viac než desať rokov a terajšieho sládka Mareka Kaňuka. Čo sa prevádzky týka, veľa rokov je mojou pravou rukou Vlado Jankovič.
Najpamätnejší deň v pivovare?
Deň nezávislosti, žeby? 🙂 … ale rada si spomínam aj na také, kedy pivovar praskal vo švíkoch (Kapacita je cca 100 ľudí a my sme ich tu mali 150 a dosahujú sa rekordy v návštevnosti a aj v tržbách 😊
Najobľúbenejší deň v týždni v pivovare?
Zrejme nielen u nás, ale všade v podobných zariadeniach, je to koniec týždňa a piatok, kedy je návštevnosť najvyššia.
Najobľúbenejšie jedlo v pivovare?
Okrem tekutej stravy – piva, je to zo studenej kuchyne náš nakladaný hermelín, ktorého receptúra je pôvodná a 15 rokov chutí tento syr 0rovnako. Musím však spomenúť aj bavorské kolená. Tie sú veľmi vyhľadávaným produktom a za zmienku stoja aj vychýrené olomoucké „syrečky„ s diabolskou omáčkou.
Najväčšia pochvala pre pivovar?
Že najlepšie pivko, ktoré sa varí v Košiciach 🙂 Tu si však pomôžem recenziami od zákazníkov:
„Skvelá kuchyňa ale najmä lahodné vlastné pivo, ktoré nikde inde neochutnáš. Príjemné prostredie, ktoré sa na nič nehrá. Rovnako ako obsluha. Ak ideš na pivo s kamošmi, tak je Golem správna voľba.“
„Jednoducho vynikajúce pivko, ktoré treba vyskúšať. Vyskúšali sme s priateľkou klasiku svetlého ležiaka 11,5, tmavú 13-tku aj špeciál 12-tku. Všetky boli lahodné a pili sa jedna radosť. Prostredie podniku je super a je typické pre piváreň. Pri ďalšej návšteve Košíc znova radi zavítame do Golema 🙂“
„Najlepšie pivo a hermelín v Košiciach už celé roky. Len a len odporúčam. Skvelá a rýchla obsluha s úsmevom na tvári.“
Vážim si však každé pozitívne slovo od zákazníkov, vážim si aj konštruktívnu kritiku, ktorá nám pomáha posúvať sa ďalej dopredu.
Najlepšia rada, ako prežiť na trhu 15 rokov?
Vždy som brala moju prácu ako poslanie, ako službu. Pred 15 rokmi malé pivovarníctvo na Slovensku bolo len v začiatkoch a všetko bolo treba nastaviť, budovať, robiť osvetu, vysvetľovať ľuďom čo robíme, prečo ich chceme naučiť piť a vychutnávať si náš produkt. Museli sme im vysvetľovať, že to robíme poctivo, z kvalitných vstupných surovín, že im ponúkame poctivý produkt. To bola a ešte aj stále je dennodenná práca počas celého 15 ročného obdobia. A ešte veľmi dôležité je robiť prácu so srdcom, so zanietením. Keby mi bol niekto pred 15 rokmi povedal, že sa budem venovať pivovarníctvu a pivu, asi by som sa schuti zasmiala, pretože pivo som do tej doby ani neokoštovala…
Najväčšia výzva do ďalších rokov?
Aby sme o ďalších 15 rokov mali opäť čo hodnotiť …
Snímky: archív B. M.