Pivovar Hvezdoň: Máte iba dve možnosti. Buď zložiť karty, alebo sa posúvať vpred

Rok 2023 je za nami. Môžeme bilancovať a hodnotiť. Oproti predchádzajúcim dvom rokom bol o čosi pokojnejší. Pandémia síce ustala, ale mnohé problémy nastali. Rast nákladov na jednej strane, šetrenie zákazníkov na strane druhej.

A vnímali rok 2023 pivovarníci? A s akými plánmi vstupujú do nového roka 2024? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Michal Mojžiš, majiteľ a sládok Hviezdoslavovského remeselného pivovaru Hvezdoň.

Pivovarnícka anketa

Ako ste vnímali rok 2023? Čo ho najviac ovplyvnilo?

Celý rok bol plný výziev.  Množstvo zmien, ktoré sa spoločensky udiali a v neposlednej rade aj zmena správania zákazníka mali dopad na všetkých, to je realita. Všetky ťažké časy v histórii ukázali, že „to dobré“ pretrvá a je na čom stavať. Väčšinou máte iba dve možnosti, zložiť karty alebo posúvať sa vpred. A to je cesta, ktorou chceme ísť. Dobré pivko pretrvá.

Vedeli by ste na roku 2023 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Ak si nalejeme čistého piva zistíme, že problémom predaja nie sú zvýšené náklady, ale kúpyschopnosť obyvateľstva. Závisí ako sa na pivo pozeráte. Primárne je to potravina alebo alkohol? Pre nás skôr to prvé a to druhé vnímame ako príležitosť stretnúť sa s priateľmi a oddýchnuť si, osobne sa porozprávať a vychutnať  – napríklad v našom pripravovanom podniku v Hviezdoslavove, kam vás všetkých srdečne pred letom vítame. Určite dáme vopred vedieť termín otvorenia.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2024?

Uvariť nealkoholické pivo remeselným spôsobom bez príchutí, bez konzervantov a bez pasterizácie je podľa nás veľký „čelindž“. Voda, slad, chmeľ a kvasnice. To je skutočné pivo, to je naše remeselné nealko IPA Santa María. Pre športovcov a tých, ktorí hľadajú nízke grády.

Podarilo sa nám uvariť dve várky piva s vlastným chmeľom. Prvý sme pestovali v oblasti Čachovo v Brezne, vznikol Hugáň láger 11° – tu sme použili 100% čerstvý hlávkový chmeľ. Výber miesta nie je náhodný. Obaja majitelia sú narodení v tomto meste a jeden z nich tam aj žije a chová včely.

Druhá várka, rovnako v objeme 300 litrov bola uvarená s chmeľom pestovanom priamo pri našom pivovare v Bratislave – vznikol 12° viedenský ležiak Wiener Fiaker. Na ktoré sme najviac hrdí? Príďte a zistíte…

S akými ambíciami vstupujete do roku 2024?

Po štyroch rokoch boja s byrokratickými mlynmi otvoriť náš podnik Hvezdáreň v Hviezdoslavove s čapovaným Hvezdoňom, kde bude možné zakúpiť aj pivko so sebou a veríme, že aj dobre sa napapať. Aj v roku 2024 príde Hvezdoň s mnohými fajnými prekvapeniami.  Prajeme prežiť všetkým milovníkom pivka celý rok v radostnom pokoji!

Prečítajte si aj

Šéf Heinekenu: Na trh prichádzajú mladší spotrebitelia. Neboja sa experimentovať

Snímka: FB Pivovar Hvezdoň