Pivovar, ktorý prežil nájazdy pivných gigantov

Na tomto mieste to pre mňa celé pred rokmi začalo a dnes sa mi sem konečne podarilo fyzicky dostať. Mojej rodine vďačím za narodeninový darček – dovolenku, ktorej hlavným cieľom bolo navštíviť tento pivovar.

image2 (1)

Všetko to začalo niekoľko rokov dozadu, keď na Discovery channel bežal seriál Industrial Revelations. Jedna epizóda sa volala Bread and Beer. V nej nás Mark Williams previedol varením piva v Hook Norton, poukázal na to, že pivo v tom čase varil takmer každý, a že bez neho by priemyselná revolúcia vlastne nebola možná. Niektorým varenie šlo lepšie než iným a niektorí začali premýšľať komerčnejšie.

image2

Jedným z nich bol John Harris, farmár, ktorý začal variť pivo v roku 1849 a podľa dostupných informácií bola prvá komerčná várka navarená 24.11.1856. John Harris používal teplomer a cukromer, takže bol schopný variť po celý rok. V roku 1859 navaril 105 várok, pričom medzi najúspešnejšie patrili pivá s označením XXX, m, X1, X, x a Porter. Nie je jasné, kedy začal používať techniku studeného chmelenia, no záznamy hovoria, že v roku 1872 dával pol libry chmeľu do každého barelu.

image3

Po smrti Johna Harrisa prebral zodpovednosť za chod pivovaru jeho synovec Alban Clarke. V jeho pozostalosti sa nachádzajú v tom čase najaktuálnejšie pivovarské učebnice, ktorými dopĺňal svoje mnohoročné praktické skúsenosti. Keď sa v roku 1880 uvolnila legislatíva a pivovarom bolo umožnené do piva pridávať aj iné suroviny, Alban Clarke začal do niektorých svetlých pív pridávať ryžu či cukor.

image4

Pivovar bol niekoľko razy rozširovaný, najvýraznejšie v roku 1900 a v nasledujúcich rokoch sa priebežne jeho kapacita zväčšovala.  V roku 1899 bolo navarených 345 várok a v roku 1900 na novej technológii len 225, no spotreba sladu vzrástla o 15%. Pôvodný parný stroj je dodnes schopný poháňať všetky mechanizmy v pivovare, no jeho prevádzka je veľmi drahá, spúšťajú ho len občas. Spočiatku sa na ohrev pary používalo uhlie a dnes to je vykurovací olej.

image5

Dodnes je veľká časť varného procesu riešená na spádovom princípe, kedy je rmut, sladina a mladina prečerpávaná medzi jednotlivými nádobami za pomoci gravitácie. Mnoho vecí bolo modernizovaných, nakoľko sa nejedná o múzeum, ale o komerčný pivovar. Tradície sa však zachovávajú a pivo je do blízkeho okolia stále rozvážané koňským povozom. 

image6

V lete 2014 bol v priestore, kde sa stáča pivo do sudov, inštalovaný mikropivovar na varenie testovacích várok. Mnohé z týchto experimentálnych várok je možné ochutnať v návštevníckom centre. V ňom sa nachádza aj pivovarské múzeum, múzeum obce Hook Norton, výčap a obchod.

image7

Pivovar, pravdepodobne vďaka tomu, že nepatrí medzi veľké a aj svojej pomerne odľahlej lokalite, prežil vlnu skupovania a zlučovania a ostáva v rukách jednej rodiny už päť generácií.

image1

Keď som videl Industrial Revelations, tak si Mark Williams povzdychol, že do dnešných dní prežila len hŕstka malých pivovarov variacich poctivé pivo. Dnes, keď vrcholí craft beer revolúcia, je malých pivovarov v Anglicku cez tisíc. Hook Norton Brewery si neustále udržuje vysokú pozíciu v obľúbenosti a kvalite piva a neustále zbiera ocenenia na rôznych súťažiach.

Red Rye, 4,7% ABV
Brutálne pivo. Gaštanová farba, vyššie sladové tóny s miernou kyslosťou a trieslovinami. Veľmi jemne chmelené tak, že prevláda chmeľová vôňa nad horkosťou, no tá priebežne dopĺňa koňakovú a ovocnú arómu. Trochu na americký štýl.

Playing Hooky, 4,7%ABV
Je nádherne svieži americký ale s výraznou sladovosťou. Ľahký na jazyku, oproti iným miestnym pivám je kyslejší a trieslovinovejší, no to šteklenie na jazyku je úžasné.

Nixon’s hop quartet 3,8% ABV
Je ešte troch svetlejší, ešte malinko kyslejší a s veľmi jemnou, až nepostrehnuteľnou vôňou. Telo má stredné a najdoležitejšia je jeho horkosť. Nie je nijak prehnaná, no je výrazná, dlhotrvajúca a robí z tohoto piva úžasne osviežujúce letné pitie.

80/- (eighty schillings) 
Vážení, toto je jedným slovom porno. Ako čerstvo upečený chlieb s domácim lekvárom. Dokonale vyvážený scottish ale, stredne horký, bez akéhokoľvek rušivého momentu. Stredne sladový a ohromne piteľný. Ľahká ovocnosť a horkosť taká, že sa jej neviete nabažiť. Punk IPA škótskych ale-ov.

image3 (1)

*****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný