Pivovar Sandorf: Pripravujeme plničku sklenených fliaš

 Sandorf 3

Ak by bežní pivári ochutnali nepasterizované a nefiltrované pivo, asi by už iné nechceli. Do istej miery sa o tom presvedčili aj zakladatelia Prievalského pivovaru Sandorf na Záhorí – manželia Dana a Milan Bílikovci. Tí v istej chvíli ochutnali tradičné pivo a bolo rozhodnuté. „Nápad vybudovať pivovar vznikol na jednej z dovoleniek majiteľov pivovaru, pri ktorej navštívili malý pivovar, v ktorom varili živé a nepasterizované pivo,“ rozpráva pre portál oPive.sk Anna Vitteková, manažérka Prievalského pivovaru Sandorf. Na „prekvapenie“, pivo zachutilo. Manželia sa rozhodli ísť rovnakou cestou. „Po návrate z dovolenky začali realizovať svoj nápad a v máji 2011 už slávnostne otvorili pivovar, v ktorom sa varí pivo Sandorf,“ približuje nedávnu históriu manažérka. Meno Sandrof bolo odvodené od bývalého názvu obce Prievaly, kde pivovar sídli.

Aj na Záhorí vyhlásili akúsi nepísanú „vojnu“ europivám. „Základná myšlienka nášho pivovaru je variť kvalitné pivo, ktoré sa odlišuje svojou chuťou i vôňou od ostatných pív a stáva sa tým špecifickým,“ hovorí A. Vitteková. Prvým druhom piva bol klasický ležiak, postupom času sa k nemu pridali aj rôzne špeciálne várky. „Varíme aj vrchne kvasené pivá – pšeničné, rôzne stouty, Ale, Red Ale, IPA či belgické špeciály,“ vymenúva Vitteková. Celkovo už na Záhorí navarili takmer 30 druhov pív. Záhoráci pritom nezostali len pri pestrej ponuke pív. „Náš pivovar je zaujímavý aj tým, že sú pri ňom vybudované Pivné kúpele Sandorf s Reštauráciou Sandorf a Penziónom Sandorf,“ upozorňuje manažérka.

Okrem vlastných prevádzok nájdete ich pivo aj v iných kútoch Slovenska. Najmä vo vybraných podnikoch. Pivo zo Záhoria však čoskoro skončí aj v sklenených fľašiach. V Prievaloch totiž chystajú novinku. „Práve prebieha realizácia špeciálneho plánu, pretože sme začali s rozšírením pivovaru tým, že budujeme priestory na umiestnenie ďalšej technológie, ktorou bude v Taliansku vyrobená automatická plnička sklených fliaš,“ prezrádza horúce novinky A. Vitteková. Podľa jej slov rozšírením priestorov posilnia hlavne netypickú pivnú výrobu. „Do nových priestorov budú nainštalované i tri cylindrokónické kvasné tanky, ktoré budeme používať na výrobu vrchne kvasených pív,“ uzatvára manažérka.

Otvorenie pivovaru: Máj 2011

Kapacita: 120 000 litrov ročne. Technológiu pivovaru tvoria dve rmutovaco-scedzovacie varne (kapacita 500 litrov), 4 kvasné nádoby (spilky) a 12 ležiackych tankov.

Čo varia: Sandorf 11%, Sandorf 12% svetlý ležiak, Sandorf 12% polotmavý ležiak, Sandorf 12% tmavý ležiak, Sandorf 12% pšeničné pivo, Sandorf 12% višňový špeciál, Sandorf 12% čučoriedkový špeciál, Sandorf 12% zázvorový špeciál, Sandorf 12% cannabis špeciál, Sandorf 12% medový špeciál, Sandorf 12% capuccino špeciál, Sandorf 12% horký pomaranč, Sandorf 12% Ale.