Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Pavol Ďuriš, ktorý zastupuje investora Pivovaru U Ďurkových.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Rok 2021 bol náročným a plným zmien nesúcom sa na pozadí veľkej neistoty nielen v tomto segmente nášho podnikania. Vďačíme mu však za to, že sme mohli vo väčšom kľude nabehnúť na stabilnú a pravidelnú výrobu s minimom chýb, kedy by naše pivo po kvalitatívnej a senzorickej stránke nespĺňalo naše prísne kritéria. Pivovar bol uvedený do prevádzky na konci roka 2020 a nevedeli sme, čo očakávať pri uvádzaní nášho piva na trh v roku 2021.
Báli sme sa, aby sme sa nedostali pred dilemu, či pokušenie, kedy by sme mali možnosť dať pivo na trh o kúsok skôr ako je naša interná norma, pretože by sme museli čeliť tlaku zo strany zákazníkov. Tí nás podržali a boli dostatočne ústretoví, keď ten-ktorý ich obľúbený dopytovaný druh piva ešte dostatočne dlho nevyležal v tanku. Základom však bola komunikácia.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Jednoznačne áno. Aj keď bol z pohľadu cash-flow takpovediac na hrane našich možností, uistil nás, že koncept, ktorý sme roky odlaďovali s majiteľmi pivovaru takpovediac pri káve, bol správny. Kvalita nášho piva je to, čo nás robí hrdými začínajúcimi pivovarníkmi a s ktorou by sme sa radi začlenili do slovenskej rodiny remeselných pivovarov.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Za seba ako technológa výroby som hrdý, že dvanástka ležiak je presne takým pivom, aké sme si vysnívali. Teda vyvážený a plnohodnotný ležiak plzenského typu, v ktorom sa stretáva ideálny pomer intenzity vône piva, jemnej sladovej chuti s adekvátnou horkosťou a s vysokou nasýtenosťou prírodným oxidom uhličitým. Pivo, ktoré Vás môže sprevádzať nielen rokom, ale aj celým Vašim životom.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Do roku 2022 vstupujeme, asi ako každý v podnikateľskom sektore, s veľkými očakávaniami. Radi by sme zvýšili výstav a stabilizovali sa nielen po finančnej stránke, ale predovšetkým získali pocit pevnej pôdy pod nohami, že sme urobili maximum, aby sme kvalitu piva udržali na vysokej a nemennej úrovni. Tohtoročnú sezónu sme začali v apríli a koniec roka nám priniesol číslo 39, čo je počet várok, ktoré sme uvarili. Preto máme smelý odhad pre rok 2022 dostať sa k počtu 68 a viac odvarených várok piva.
Prečítajte si aj
Banskobystrický pivovar: Atmosféru s kamarátmi v podniku nič nenahradí
Snímka: Pivovar U Ďurkových