Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Peter Demko, spolumajiteľ Piešťanského pivovaru ŽiWell.
Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?
Rok 2018 z nášho pohľadu hodnotíme mimoriadne pozitívne. Piva sme predali rekordne veľa, kvalita je stabilná, sieť našich odberateľov sa rozrastá. Priniesli sme veľa noviniek, čo nás baví, nadviazali príjemnú a zaujímavú spoluprácu s množstvom pivovarov, kočovníkov aj jednotlivcov. Pohľad von je tiež pozitívny, ešte snáď nebol tak plodný rok na toľko kvalitného domáceho piva, ako tento. Diverzitu nášho tohto ročného „craftpivného“ trhu nám podľa mňa môže závidieť polovica planéty. Nezmenilo sa asi nič zásadne, len sa stabilizovalo to, na čom sa tu pracuje.
Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?
Vo všeobecnosti asi celkový nárast kvality domáceho piva. Pre nás osobne zisk Zlatej pivnej korunky v kategórii IPA. To sme si ešte pred pár rokmi vraveli, že súťaže nám netreba, kvalitu je vidieť inde, ale ono to fakt poteší😉
Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?
Pivovarnícky sektor najviac trápi, že sa stále sťažujeme na to isté a nič sa nemení😉 To čo je skutočne problém sa netýka len pivovarníctva, ale celej politicko ekonomickej situácie u nás. Neviem či ste si totiž všimli, ale u nás je dosť náročné podnikať a keď to tak sledujem myslím, že „bude hůř“.
Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Ako každý rok, a myslím, že to tak má väčšina pivovarníkov, je najväčšou výzvou udržanie a pokiaľ možno zveľadenie dobrého mena. Lebo v našom svete môžte dlho a tvrdo budované renomé stratiť veľmi rýchlo. Aj pre to vnímame rast kvality za nevyhnutný, aj preto investujeme neustále do technologického vylepšovania našich produkčných časti. Plány sú jasné, túto sezónu sme nedokázali uspokojiť dopyt po našom pive, ďalšiu sa to už štát nemôže. Práve teraz opäť riešime zvýšenie kapacity, máme niekoľko možnosti ako sa k nemu dopracovať.
Snímka: Archív P.D.