Keď sa povie české pivo, asi každého z vás najprv napadne práve to najslávnejšie. Áno, píšeme tu o Plzeňskom Prazdroji, alebo ak chcete o Pilsner Urquell. „Plznička“ je známa nielen v našom regióne, ale prakticky po celom svete. Svetlo sveta uzrela presne pred 173 rokmi, keď ju po päťtýždňovom kvasení a zrení narazili počas martinského trhu 11. novembra 1842 v Plzni. Pivovar pri tejto príležitosti vydal zaujímavé fakty, my vám ich prinášame v piatich bodoch.
1. Na Slovensko prišiel Plzeňský Prazdroj pred 145 rokmi
„Od roku 1870 sa pravidelne dovážalo pivo Pilsner Urquell do Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Od roku 1872 už boli stáli odberatelia aj v Nitre a v Ružomberku. V 80. rokoch sa aj vďaka rozvoju železničnej dopravy postupne rozšírilo do ďalších miest ako Banská Štiavnica, Liptovský Mikuláš, Zvolen a Žilina,“ približuje históriu marketingová špecialistka značky Veronika Ferancová.
2. Slováci prijali Prazdroj vlažne
Historické kroniky, ktoré má plzenský pivovar k dispozícii, hovoria, že predaj piva na Slovensku bol ťažší ako v Čechách. „Píše sa v nich, že pivo na Slovensku nebolo až tak žiadaným artiklom. Zákazníci mali záujem skôr o víno a tvrdý alkohol,“ prezrádza Ferancová. O plzenské pivo mali podľa dobových záznamov záujem Česi, ktorí prišli na Slovensko ako učitelia alebo úradníci.
3. Plzeň varia súbežne aj v malom množstve
„Aby sme mali istotu, že aj v súčasnosti už vďaka moderným technológiám uvarené pivo Pilsner Urquell chutí rovnako ako, keď bolo uvarené 5. októbra v roku 1842, vyrábame súbežne aj malé množstvo piva v historických pivniciach v dubových kadiach a sudoch presne rovnakým spôsobom a v rovnakých podmienkach ako vtedy a dôkladne ich porovnávame,“ vysvetľuje súčasný sládok pivovaru Pilsner Urquell Václav Berka.
4. Recept sa predáva zo sládka na sládka
Tajomstvo prvého zlatistého piva na svete svedomite strážia sládkovia. Každý sládok po Josefovi Grollovi sa musel poctivo naučiť umeniu výroby piva Pilsner Urquell a zaviazal sa, že v ten správny čas odovzdá toto tajomstvo ďalej. Mnohí sládkovia zasvätili pivu PilsnerUrquell celý svoj pracovný život. Rovnako ako Václav Berka, ktorý pracuje v plzenskom pivovare už vyše 30 rokov.
5. Chuť je údajne rovnaká ako na začiatku
Chuť je úplne rovnaká, ako v roku 1842, keď ho po prvýkrát uvaril sládok Josef Groll. To potvrdil nedávno aj verdikt laboratória Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Prahe a tiež švajčiarskeho laboratória Labor Veritas. Po viac ako sto rokoch porovnali aktuálne zloženie a hodnoty piva Pilsner Urquell s výsledkami z roku 1897, ktoré sa našli v archíve Plzenského Prazdroja.
Snímka: Plzeňský Prazdroj