Poď na gril, Kazo oslavuje 10! (Trhané kura a tacos)

Punková kuchyňa - Tacos

Nikto nemá väčšiu radosť z tohto počasia ako grilmajster. Máš zásteru, uhlie, rukavicu a kus jablčného stromu? Ten nedávaj dole, ale drevo sa ti dnes hodí (hlavne nech je z jablone). Kura môže byť tiež dobré. Tak ho utekaj chytiť na dvor a pome do kuchyne. Kura, ananás, chilli, ovčí syr, slanina, pivo! Nikde a nikdy nie si sám! Skampararas – United

Potrebuješ
  • Kura: 1,5 kg cca
  • Maslo: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Chilli: 5 g (Jalapeňos)
  • Ananás: 50 g

  • Pivo: 0,3 l Unorthodox – Weindigo
  • Ananás: 150 g
  • Červená cibuľa: 50 g
  • Cesnak: 20 g
  • Mäta: 5 g

  • Slanina: 100 g (ešte mám plnú špajzu a ty nikde!)
  • Cukor hnedý: 50 g
  • Červená cibuľa: 100 g
  • Ananás: 200 g
  • Paradajky: 50 g
  • Chilli: 10 g (Jalapeňos)
  • Soľ: 5 g
  • Rum: 0,2 l (Sailor Jerry)
  • Cesnak: 10 g (údený, aj ten ešte stále máme)

  • Zelená cibuľka: 50 g
  • Nakladaná cibuľa: 100 g (stále v chladničke, lebo keď sa míňa hneď vyrábaš)
  • Ovčí syr: 200 g (Salaš Krajinka, už keď môžeš behať po Slovensku)
  • Cviklové tortily: 10 ks (toto si kúpiš (Lidl), ale naučím ťa aj to, no dnes to nedáš!)

Postup

Keď sa povie Kazo, tak čo ťa ako prvé napadne? Wendigo! Ďalšia legenda slovenskej craftbeer scény! Hoď do seba kameňom, keď to nemáš rád. Unorthodox má  desať rokov, tak na Vladka! HNF – Punk A Pogo!

Nie, že sa nachytáš. Zober 50 gramov ananásu s chilli a rozmixuj ich na kašu. Pridaj povolené maslo (cez noc ho nechaj von s chladničky), polku soli a dobre premiešaj. Nechaj stuhnúť. Ak sa ponáhľaš daj na 10 minút do mrazničky, inak stačí chladnička na hodinku.

Ochutené maslo natlač pod kožu kuraťa na viac miest (prsia, chrbát, stehná. Kuracie samozrejme). Z vnútra nasoľ druhou polkou soli. Nenechávaj to odstáť alebo marinovať. Z ananásu poprská koža, má silnú kyselinu.

Zober všetky ostatné suroviny: ananás, pivo, cesnak, chilli, mätu a poriadne to rozmixuj. Obetuj starú plechovku (určite máš peknú zbierku), odrež hrdlo a vlej do nej rozmixovanú omáčku.

Kura napychni na plechovku a vlož do rozpáleného grilu. Ak si dáš podložku medzi plechovku a ohnisko, ušetríš výpek (bavíme sa o plechu aspoň). Samozrejme je rozpálený z jablčného dreva.

Udržuj teplotu na 180°C a griluj jednu hodinu a 42 minút. Sem tam otvor a prilož nech si moc nepotí (chceš, aby bola koža chrumkavá ). A si na konci. Výpek z plechovky preceď a zmiešaj z natrhaným kuraťom („Je to je**!“).

Bez omáčky nejde nič! Drunken Sailor! Ale bez nenávisti a vojny zvládneme všetci, všetko spolu! Už druhý rok mu to pekne j***! Malomocnosť práznoty – Maruška

Slaninu nasekaj na jemno, cibuľu, ananás, cesnak, paradajky a chilli tiež. Na rozpálenej panvici orestuj slaninu nech pustí masť (keď máš liatinu alebo celokovovú pokračuj na grile. Uvidíš rozdiel.) Potom pridaj cibuľu, ananás, cesnak, paradajky a chilli a restuj aspoň tri minúty.

Pridaj cukor a nechaj ho skaramelizovať. Zasyp soľou a zalej polkou ruku. Nechaj odpariť alkohol a zredukovať aspoň päť minút za stáleho miešania nech ti to nezhorí. Teraz rozmixuj na omáčku a zalej zvyškom rumu. Tú chuť chceš!

V jednoduchosti je krása, ale tá chuť! TSSSS! Už teraz môžeš rozotrieť čemer! Pre istotu. Slniečko – Vegetarián

Zober cviklové tortily a vykroj malé tacos. Vo výpeku v plechu ich omoč a opeč jemne na grile. Nalož do nich natrhané kura (len to nenechaj natrhať psom). Zalej omáčkou a zasyp nadrobeným syrom. Pridaj obe cibule a môžeš jesť gitarové tacos!

Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – Wendigo

Na chuť! Juro + Filo

Ešte raz na Kaza! Desiatka je viac ako super!

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.