Dnes ochutnáme klasiku. Desaťstupňové výčapné pivo sa totiž na Slovensku varí, čapuje a predáva od nepamäti. Tento štýl je dnes dokonca najpredávanejší u nás. Nenájdeme ho len v ponuke väčších pivovarov, ale aj tých menších. Príkladom je pivovar Galgenberg. Po vyše roku a pol sme sa vrátili k ich desiatke s názvom Galgenberg 10°. Boli sme zvedaví, či sa zlepšila, alebo nie.
Názov piva: Galgenberg 10°
Pivovar: Pivovar Galgenberg
Druh piva: Výčapné pivo
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 10°
Obsah alkoholu: 4,0%
Zloženie: Voda, jačmenné slady, upravený chmeľ.
Cena: Pivo nám na otestovanie poskytol samotný pivovar.
Farba: Svetlo-žltá. Pivo je číre.
Pena: Vysoká s jemnou šľahačkovitou štruktúrou.
Vôňa: Kombinácia sladu, karamelu, medu s korenistým rozmerom.
Chuť: Sladový základ je nevýrazný, rezkosť jemne vyššia. V chuti kombinácia sladu, medu aj náznakov karamelu. Horkosť je výrazná, doznievanie sladovo-korenisté.
Zhrnutie
Veľmi príjemný kúsok. Na obsah alkoholu hutný, iskrivý a výrazne horký. Horkosť je síce vysoká, ale neklope na povestnú hranu. Bavia prechody aj celkové vyznenie, ktoré je o čosi viac surovejšie. Za nás je to osmička. Jedna z najlepších desiatok z remeselných pivovarov u nás.