Podniky a reštaurácie prosia premiéra: Neberte nám aj terasy

Iniciatíva

Iniciatíva Zachráňme gastro! vyzýva poradné konzílium premiéra SR, aby znova radikálne nezasahovala do existujúceho, už aj tak veľmi okliešteného, gastropodnikania. 

Keď museli majitelia reštaurácii začiatkom druhej vlny pandémie znova zavrieť interiéry prevádzok, mohli sa ešte spoľahnúť na svoje terasy a pekné počasie. Príchodom zimy sa však protipandemické opatrenia neuvoľňovali a majitelia museli investovať nemalé peniaze na zabezpečenie terás pred šírením vírusov, chladom a vetrom. Terasy, na rozdiel od uzatvoreného interiéru, prepúšťajú viac vzduchu, majú vyššie stropy, ľahšie sa v nich udržujú rozostupy medzi zákazníkmi a hlavne tam nie je žiadna vzduchotechnika, ktorou by sa mohol prípadný vírus šíriť.

Nevidíme preto dôvod na uzatvorenie terás, ktoré majú ochranu voči vetru a dažďu, a na ktorých sú ochotní jesť zákazníci aj v zime, len aby podporili svoje obľúbené prevádzky, či lokálnych dodávateľov.

Slovenskí gastropodnikatelia museli zatvárať svoje prevádzky ako prví a tento stav trvá už štyri mesiace – príspevky na mzdy boli pridelené zamestnancom a príspevky za nájmy boli pridelené prenajímateľom. Gastropodnikatelia sa tak stále nedočkali adekvátnej pomoci od štátu ako napríklad naši susedia Česi a Rakúšania:

 Porovnanie SR vs. ČR:

  • Na Slovensku sa gastro podniku prepláca 80% z celkovej ceny práce („superhrubej mzdy” – na začiatku to bola len hrubá mzda) zatiaľ čo v Česku aj v Rakúsku to je 100 % z celkovej ceny práce.
  • Maximálna výška na Slovensku je 1100 € zatiaľ čo v Česku to je 1887 € (to robí rozdiel najmä pri vyššie zarábajúcich profesiách ako kuchári, manažéri, prevádzkari…).
  • Náhrada nájomného – na Slovensku je náhrada do výšky 50%, no je podmienená aj znížením nájomného zo strany prenajímateľa o rovnakú výšku a tento príspevok ide prenajímateľovi. V Česku je náhrada do 50 %, no bez podmienky zníženia prenajímateľom (na Slovensku musí mať prenajímateľ elektronický podpis, čo sa ukázalo v praxi ako veľký problém)
  • DPH – na Slovensku 20 %, v ČR od 1.5. 10% (stravovacie služby a podávanie nápojov (predtým v 15 %), a to vrátane čapovaného piva (predtým v 21 %),
    Zníženie DPH na čapované pivo na 10 % sa vzťahuje len na jeho predaj v rámci stravovacej služby tak, ako umožňuje harmonizovaná európska legislatíva.)
  • V ČR funguje kompenzačný bonus vo výške 500 Kč /deň pre uzavreté prevádzky (Bonus si budú môcť žiadatelia nárokovať za každý deň bezprostredného zákazu či obmedzenia podnikania v dôsledku vládnych reštrikcii, a to za bonusové obdobie od 5. októbra do 21. novembra 2020 s možnosťou jeho automatického predĺženia pri ďalšom pokračovaní núdzového stavu. U s.r.o. platí, že sa jedná o firmy s najviac ako dvomi spoločníkmi, alebo o rodinnú s.r.o.) 
  • Ministerstvo dopravy a výstavby prisľúbilo gastrosektoru pomoc. Jej podmienky však ešte nie sú zverejnené a príde najskôr v budúcom roku

Zaujímavosť: Rakúsko prepláca 80% tržieb na november 2019 a prepláca aj mzdy cez systém Kurzarbeit. Firmám tak ostanú reálne peniaze na prežitie.

Preto vás žiadame, neberte aspoň niektorým podnikateľom možnosť zárobku a prežitia.

Za iniciatívu Zachráňme gastro!

Ján Laš

Prečítajte si aj

Pomôžu podnikom mestá a obce? Podnikatelia prosia o pomoc

Ilustračný obrázok od Anja z Pixabay.