Plzeňský Prazdroj posilňuje pozíciu pivovaru Šariš na východe Slovenska. Skupina investovala takmer milión eur do modernizácie tamojšej sladovne. Cieľom je zvýšenie efektívnosti aj zníženie dopadu na životné prostredie.
Výročie sladovne
Sladovňa tento rok oslavuje 40. výročie otvorenia, keď prvý slad na výrobu piva dodala v roku 1981. Vlani v sladovni z 25-tisíc ton nakúpeného sladovníckeho jačmeňa vyrobili viac ako 19-tisíc ton vlastného sladu.
„V tomto roku sme v Pivovare Šariš realizovali viacero investícií, pričom najvýznamnejšia z nich, vo výške 862-tisíc eur, bola práve v sladovni, ktorá je srdcom pivovaru. Zamerali sme sa na finálnu fázu výroby sladu a modernizovali sa stroje a zariadenia, ktoré využívame pri klíčení a sušení jačmeňa,“ uviedol Grzegorz Komora, manažér závodu, Pivovar Šariš.
Pivovar pokračuje v investíciách z minulého roku. Vlani došlo k výmene triedičky jačmeňa za 550-tisíc eur a ďalších 300-tisíc si vyžiadali obracače zeleného sladu. Podľa pivovaru tieto kroky zefektívnili výrobu, znížili dopad na životné prostredie a priniesli aj úsporu.
Ďalšie investície
Šariš tiež realizuje nákup ďalších nových obracačov, ktorým zavŕšil etapu modernizácie pri procese klíčenia a pribudnú aj nové koľajnice, na ktorých sa obracače posúvajú. Investícia ide aj do kompletnej rekonštrukcie hornej časti hvozdov, kde dochádza k sušeniu zeleného sladu a do výmeny systému ohrevu pri hvozdení sladu.
Modernizácia sladovne má pomôcť pri automatizácii, pivovar však upozorňuje, že nebude musieť prepúšťať. „Naši ľudia sú pre nás veľmi podstatní, keďže sa aktívne zapájajú do procesu výroby sladu. Denno-denne čerpáme z ich expertízy a v mnohých prípadoch aj z dlhoročných skúseností,“ opisuje procesy Komora.
Prečítajte si aj
Snímka: Plzeňský Prazdroj Slovensko