Dnes varíš bez mäsa! Nie, nič sa nestalo. Ale dnes nezomrelo kvôli tebe žiadne zviera. To ešte chvíľu počká. Najväčšia sezóna kačky je teraz, ale huby sú zadarmo! Tak choď do lesa a sprav niečo pre seba (a pokojne pozbieraj bordel, ktorý tam nepatrí! Ľuďom vieš čo.)! Nebudeme nadávať, ale hovoriť pravdu. Langoš, huby, majonéza, niva! Inak 17.10. je deň „Straight edge“, tak až by si neoslavoval tento deň ako ja, môžeš so mnou osláviť narodeniny. Aj keď neoslavujem, podporujem! V októbri je nás kopa. NOFX – Straight Edge
Potrebuješ
- Hladká múka: 1 kg
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 20 g
- Kyslá smotana: 200 g
- Droždie: 42 g (jedna kocka, alebo jeden balík sušeného)
- Mlieko: 300 ml
- Pivo: 200 ml (plznička)
- Vajce: 1 ks
- Suchohríby: 0,5 kg (kľudne daj to čo si priniesol z lesa, mne sa zadarilo)
- Cibuľa: 300 g
- Shimeji: 200 g (biele)
- Cesnak: 50 g
- Soľ údená: 10 g
- Údená paprika: 5 g
- Maslo: 100 g
- Olivový olej: 0,5 dcl
- Rozmarín: 5 g
- Shimeji: 200 g (hnedé)
- Tempura: 200 g
- Soľ: 10 g
- Minerálka: 0,5 dcl (ak máš kŕče, kľudne daj Magnéziu)
- Majonéza: 200 g
- Hľúzovka: 50 g
- Údená soľ: 2 g
- Niva: 500 g
- Olej na vyprážanie: 1l (fakt daj rastlinný, lebo moc budeš pražiť)
- Trebuľka: 1 vanička (toto sú micro bylinky zo Senice)
- Kaleráb: 1 vanička (toto sú micro bylinky zo Senice)
Postup
Vždy začínaš mäsom, ale dnes to nepôjde. Varíš bez mäsa! Aj jednorožce musia jesť! Neodsudzujem, podporujem! Tak poď na langoše. Eastside Dogs – Give us a future
Mlieko zahrej na 51°C pridaj droždie a cukor. Zamiešaj a nechaj postáť na teplom mieste (čím teplejšie, tým skôr to bude fungovať). Vo väčšej mise zmiešaj všetky ostatné suroviny. A primiešaj kvások. Vymiešaj vláčne cesto.
Nechaj na teplom mieste kysnúť jednu hodinu. Potom cesto rozdeľ na 18, 100 gramových rovnakých kúskov. Nevychádza ti to? Tak zvyšok rozdeľ a pridaj k 100 gramovým kúskom. Z rozvážených kúskov sprav guľky a nechaj na plechu (možno aj dvoch, ktorý sa ti zmestí do chladničky ) podkysnúť ďalšiu hodinu.
Potom vlož bochníčky na 24 hodín do chladničky. Následne bochníčky vytiahni a nechaj pri izbovej teplote kysnúť cca 55 minút. Rozpáľ olej (ak chceš, použi bravčovú masť, no potom už nekŕm jednorožce. To sa nerobí!) na 160°C a z bochníčku vytiahni „langoš“ a opekaj ho na oleji tri minúty z každej strany (alebo pokiaľ nebude zlatohnedý). Toto si zvládol!
Keď nechodíš zbytočne do lesa a vždy si domov donesieš viac bordelu ako hríbov (jedovaté hríby určite nezbieraš). Nemôžeš zodpovedať za všetkých čo sú v lese s tebou, ale kúsok seba im ukáž! No zatiaľ u nás shimeji nenájdeš. Takže všetci spolu. United! (no nie Manchester). Dáša fon fľaša – Stereotypy
Očistenú cibuľu nasekaj na plátky. Huby z lesa tiež nasekaj na plátky. Shimeji rozober pekne jeden hríb, každý zvlášť! Maslo (ale iba polku) spolu z olejom rozpáľ (maslo samo o sebe rýchlo zhorí, preto olej) pridaj huby z lesa spolu s cibuľou a opekaj za stáleho miešania (no nie v takých intervaloch ako omáčku). Po štyroch minútach pridaj nasekaný cesnak spolu s shimejima opekaj ďalšie dve minúty. Dochuť soľou a paprikou. Premiešaj odstav a zamiešaj druhú polku masla.
Áno, určite je lepšie si spraviť aj svoju vlastnú majonézu, ale ak nechováš sliepky nikdy by som neveril vajciam z obchodu. Takže aby si neklamal ako obchody a Róbert Fico na Slovensku, radšej použi majonézu z obchodu.
A použiť hľúzovku? Pokiaľ tam nemáš čierne fľaky, je to také isté klamstvo ako naša vláda (holubičí národ)! Ja neklamem, lebo v Čáčove mám Ivana a on ti dovezie hľúzovku z Talianska (no nie za 365 eur za kilo ako tu). Tak nebuď ako „Fico“ a neklam, volaj Ivana a daj ľudom hľúzovku (nie iba olej) ! Rúbanisko (lebo neviem ako sa píše u s dvomi bodkami) – Predajné k***
Majonézu vymiešaj spolu z hľúzovkou a soľou! Neklamem takto to je!
Už si skoro doma a to sme stále na hríboch! Huby dnes, zajtra, po zajtra, stále pokiaľ počasie dovolí! Warzone- Always – A Friends For Life
Minerálku zmiešaj s tempurou a soľou. Nechaj odstáť cca 12 minút. Zase dobre premiešaj. Vlož hnedé shimeji a premiešaj. Vypraž pri teplote 161°C. No nechoď do zlato hneda ako rezeň. Toto je tempura a tam si strop pri zlatej!
Takže konečne si sa tam dostal. Je to tu môžeš robiť párty pre jednorožce! Tak nebuď ako vláda tejto krajiny a daj ľuďom o čom hovoríš! Až si si všimol dnes nakŕmiš 18 ľudí! Volaj aj tých čo ti povedia, že nie je nič lepšie ako bôčik! Lebo dnes piješ na Straight Edge a všetkých čo sú v októbri! Na mňa, Vlada, Tatu, Peťa, Dugeho! Poďme to zložiť! Strapo – Klameš
Na langoš nalož hubové ragu. Zalej to hľúzovkovou majonézou. Nalož shimeji v tempure. A zasyp nivou. Nakoniec posyp nasekanou trebuľkou a kalerábom (jasné, že to sú micro bylinky „ze Senice“ Mami’s Microgreens).
Odporúčané pivo: Mad Scientist – Liquid Cocaine
Dnes žiadne na chuť, lebo na JURA & FILIPA! Rozruch – UNITED!
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.