Keď sa rozprávate s Petrom Dlouhým o pive, cítite nadšenie i entuziazmus. Už po pár minútach viete, že pivo je jeho koníčkom i vášňou zároveň. Nepíšeme tom len tak. Práve príbeh tohto domovariča si dnes priblížime.
Prvý bol Kaltenecker
Peter sa dostal k pivu asi ako väčšina bežných pivárov. „S pivom som sa stretol už na strednej škole, keď sa u nás čapovali české značky a samozrejme „Hurbanovský pivovar“. V tej dobe nebola pivná ponuka veľmi rôznorodá, preto sa predovšetkým točili výčapné ležiaky, z ktorých si človek nemal možnosť veľa vyberať. Kvalita v tej dobe bola asi lepšia ako teraz,“ porovnáva domovarič.
Vzťah k zlatistému moku zmenil až prvý dúšok remeselného piva. „Možnosť ochutnať remeselné pivo som mal približne 10 rokov dozadu, keď to boli prvé dúšky „ejlov“ od pivovaru Kaltenecker,“ hovorí Peter a dodáva, že išlo o pivá Atlantis a Chopper. „Táto chuť ma oslovila natoľko, že som začal chodiť na riadené ochutnávky, kde sa podávali pivá českých a neskôr aj slovenských minipivovarov,“ približuje domovarič.
Cesta k vlastnému pivu však bola dlhšia. A zrealizoval ju pomerne neskoro. „Myšlienka spraviť si doma vlastné pivo vznikla približne dva roky dozadu. Po dlhom odhodlávaní som dostal od mojej priateľky prvý set na výrobu piva z koncentrátov,“ hovorí o zlomovom okamihu Peter Dlouhý. Už po prvých várkach však prešiel na varenie zo sladu a chmeľu.
Partizan Brewery
Peter si založil domáci pivovar, ktorý nazval Partizán Brewery. A prečo práve takéto pomenovanie? „Názov vznikol z historického vyčítania máp, kedy Staré Mesto bolo rozdelené na deväť častí (Historické jadro, Dunajská, Obchodná, Žilinská, Partizánska, Bôrik, Slavín, Drotárska cesta, Patrónka). V jednej z tejto časti bývam a aj varím. Je to samozrejme Partizánska,“ vysvetľuje.
Keď sa ho opýtate, ktoré pivo varí najradšej, na chvíľu sa zamyslí. „Veľmi rád varím zvrchu kvasené pivá kde môžem použiť aj experimentálne chmele, z ktorých sa málo varí kvôli ich vyššej cene a menšej dostupnosti. Napríklad Single hop krásne ukáže potenciál a chuť jeho využitia pri spájaní s iným chmeľom. Aprílový Salón piva sa niesol na vlne „kyseláčov“ a mňa to oslovilo, tak som navaril aj ja. Prvý bol kiwi-limeta a druhý passion fruit-guava sour ale,“ prezrádza Peter a dodáva, že varí hlavne to, čo mu chutí.
Jeho pivo pritom bodovalo aj na domovaričských súťažiach. Napríklad na nedávnom Trnavskom hrncovare vyhral kategóriu Pale Ale, kde uspelo jeho pivo Competition № 2. S kúskom s názvom Tropical Bitch bral tretie miesto v kategórii NEIPA.
Podpora známych
V jeho koníčku ho podporuje aj okolie. „Podporu mám samozrejme od svojich blízkych a od mojej priateľky, ktorá má pevné nervy a pomáha mi. Takisto aj komunita domovaričov, ktorá naberá na sile. Čo sa týka varných postupov a receptov, za spomenutie určite stojí Vladimír Kaznakov, Peter Hudák a mnoho ďalších,“ hovorí.
Ten do budúcna uvažuje nad sládkovským kurzom. A čo vlastný pivovar? „Vlastný pivovar je sen väčšiny domovaričov. Ale cena technológie a byrokracia úradníkov je nekonečná. O tomto by vedelo rozprávať viac ľudí a aj Peter Hudák, ktorému sa to podarilo po dlhej dobe tento rok,“ uvádza.
V dohľadnej dobe by možno chcel skúsiť navariť aj varenie na profesionálnom pivovare. „Ak sa podarí, čo vždy nejde ako človek mieni, chcel by som navariť várku kočovne,“ uzatvára rozprávanie Peter Dlouhý z domáceho pivovaru Partizán Brewery.
Snímky: archív P.D.