Pivovar ERB: Chystáme rýdzo slovenský špeciál

Pestrý, turbulentný, ale aj prelomový. Aj takto môžeme nazerať na rok 2015 z pohľadu pivovarníkov. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá Eduard Rada, majiteľ pivovaru ERB.

Snímka: Peter W. Haas

Ako hodnotíte rok 2015 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2015 len potvrdil opodstatnenosť projektu ERB na Slovensku. Pivovar dosiahol počet odberateľov na Slovensku 110. Jedná sa o najkvalitnejšie hotely a reštaurácie v tejto krajine. Naši odberatelia sa stotožnili s našou filozofiou, že za špičkovú kvalitu piva ERB, dizajn a servis si môže vypýtať aj podstatne vyššiu cenu, než za značky doteraz ponúkané na našom trhu. Preto celý team ERBu hodnotí rok 2015 veľmi pozitívne.

Čo bolo pre Vás udalosťou roka?
Jednoznačne fúzia afrického a belgického pivovarníckeho gigantu do spoločnosti,ktorá z hľadiska logického pochopenia svetového pivovarníctva stratila zmysel.Výsledkom tohto prvku bude to, že 50 % pív vyrábaných vrámci sveta bude mať rovnakú chuť. Líšiť sa bude len etiketami na fľašiach.

Aké problémy najviac trápia sektor?
Sektor slovenského pivovarníctva sa formuje do situácie, keď oba svetové koncerny pôsobiace na našom pivnom trhu musia presviedčať Slovákov, že ich top značky sú slovenské. Na to musia dávať obrovské peniaze do reklamy a súčasne uberať na kvalite. To je zákon globalizácie. Mňa však nikto nepresvedčí, že pivovarník Joss van Beutellen má krásne podpolianske meno.

Čo vám urobilo za rok 2015 najväčšiu radosť ?
Určite upevnenie pozície Pivovaru ERB u slovenských odberateľov a súčasne to, že ERB rastie s predajom napriek tomu, že jeho cena je takmer o 50 percent vyššia, ako druhá najdrahšia značka predávaná u nás. ERB potvrdzuje pozíciu luxusného rýdzo slovenského piva. Lámeme predstavu o tom, že čo pochádza zo západu je lepšie, ako slovenské.

Aký bude podľa vás rok 2016? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Spoluprácou s Výskumným ústavom pivovarským a sladařským v Prahe chceme potvrdiť pozíciu kvalitatívnej slovenskej jednotky. Naša krištáľová dvanástka už je na Slovensku pojmom. Najväčšou výzvou však pre rok 2016 je ukončenie vývoj a jedinečného pivného špeciálu a jeho uvedenie na slovenský trh. Nebude to belgický Dubbel, Braggot, alebo anglický Bitter, ani IPA. Bude to rýdzo slovenský špeciál, ktorého receptúra je tajomstvom pivovaru ERB v Banskej Štiavnici. Bude to nový druh špeciálu, ktorý bude na Slovensku patentovaný.

Snímka: Peter W.  Haas