Rok 1997: V Košiciach zatvára svoje brány jediný pivovar. Dlhmi zmietaný Cassovar sa mohol chváliť takmer 150-ročnou históriou, ani to mu však nepomohlo. Metropola východu sa mení na „pivnú púšť“. Bez vlastného pivovaru, bez akejkoľvek pestrosti. V Košiciach niekto zhasol svetlo. Rok 2016: Takmer po dvoch desaťročiach je všetko inak. Štvorica košických pivovarov sa predháňa úspechmi v súťažiach i v pivnej pestrosti. Podniky ponúkajú desiatky druhov piva a pojem „craft beer“ tu nabral skutočný význam. Košice prežili malý pivný zázrak, ktorý ich zapísal do pivovarských máp. Dôvody tejto zmeny nájdete v troch momentoch.
Domovariči. Bez nich by to jednoducho nešlo. Tvárou a ikonickou postavou domáceho varenia piva (nielen v Košiciach) je Peter Bobo Bognár. Domovarič, popularizátor a degustátor piva prispel k tomu, že o pive sa začalo rozprávať a predovšetkým variť. Mená ako Maroš Hajduk, Martin Fek, ale aj Peter Antal a Michal Ferko sú známe a výrazne prispeli k tomu, že sa na východe začalo variť aj iné pivo ako ležiak. Vytvorila sa tu silná komunita domácich varičov piva, ktorí skúšali, experimentovali a posúvali svoje recepty a navzájom sa vzdelávali. Výsledky na seba nenechali dlho čakať. Ich rukopis môžeme nájsť v dnešnej pivnej pestrosti, ktorou sa môžu chváliť Košice.
Košické pivovary. Všetko to v roku 2002 začal pivovar Golem. Jeho majiteľka Beata Murková dokázala to, že aj v čase, keď remeselné pivo nebolo v móde, dokáže podnik zaujať a prežiť. A nielen to. Golem patril medzi pivovary, ktoré vyšľapávali cestu ďalším nasledovníkom po celom Slovensku. V Košiciach ukázali, že sa to dá. Okrem Golem dnes v metropole východu nájdete aj ďalšiu trojicu pivovarov: Šemrák, Cassa Brewery a Hostinec. Ponuku dopĺňa dvojica remeselných pivovarov Padre Craft Brews a Corvus.
Atmosféra mesta. Skúsili ste niekedy stráviť večer v Košiciach s tým, že ochutnáte čo najviac remeselného piva? Jeden večer vám nebude stačiť. Dokonca ani dva či tri. Okrem pivovarov nájdete v meste hneď niekoľko podnikov, kde sa pitie piva mení na zážitok (Pokhoi, Dobre časy, Red Nose Pub či DvaDve atď.).
Košice sa zmenili z pivnej púšte na pivnú oázu. Sú ukážkou toho, aké krásne príbehy dokáže písať pivo.
Text vznikol pri príležitosti košického Salónu Piva 2016.