Prvý nástrel: Nemecký pivovar Erdinger Weissbräu je v našich končinách veľmi dobre známy. Práve jeho „pšenica“ bola asi prvým vrchne kvaseným pivom, ktoré sa u nás pomerne hojne rozšírilo aj v bežných prevádzkach. Pivovar začal písať svoju históriu v roku 1886 a dnes sa jeho produkcia pohybuje na úrovni 1,8 milióna hektolitrov ročne. To číslo môžeme porovnať napríklad s hurbanovským Heinekenom. Napriek tomu, že sa pivovar dbá na tradície, inšpiruje sa aj novými trendmi. Príkladom je novinka s názvom Erdinger Sommerweiße, kde sládkovia použili tzv. studené chmelenie.
Názov piva: Erdinger Sommerweiße
Pivovar: Erdinger Weissbräu
Druh piva: Erdinger Sommerweiße
Krajina: Nemecko
Stupňovitosť: Neuvedená
Obsah alkoholu: 4,6 %
Zloženie: Voda, jačmenný a pšeničný slad a chmeľ.
Cena: Za tretinkovú fľašu sme zaplatili euro.
Farba: Slámovo-žltá. Pivo je jemne kalné.
Pena: Šľahačková. Bola zložená z malých i veľkých bubliniek.
Vôňa: V prvej fáze je to citrusové ovocie, v druhom rade karamel, klinček i mandarínka.
Chuť: Sladový úvod je nevýrazný, stred ponúka iskrivú kombináciu citrusového ovocia, korenín a karamelu. Koncovka je príjemne horkastá.
Zhrnutie
Fajn pivo. Osviežujúce, korenisté a iskrivé. Prednosťou je predovšetkým ľahkosť a pekná gradácia. Pivo je voňavé, mnohorozmerné a prudko piteľné. Dávame slušnú sedmičku. K vyšším známkam by pomohla o trochu vyššia hutnosť (menej vodnatosti). Ale to je len taká poznámka pod čiarou, celkovej chuti to neubližuje.