Vstup na bratislavský pivovarnícky trh pripravuje nový hráč. Pivo by chcela po novom variť aj najväčšia reštauračná sieť na Slovensku Medusa. Aktuálne žiada úrady o zmeny projektu, ktorý má vyrásť pri Dunaji.
Dlhé prípravy
O príprave nového pivovaru pri Dunaji sme informovali ešte začiatkom roka 2020. Práve vtedy predložil Heineken Slovensko zámer stavať malého producenta piva v objekte Sklad č.7. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je roky nevyužívaná.
Najväčší slovenský pivovar chcel v týchto priestoroch postaviť pivovar s odhadovanou ročnou kapacitou na úrovni 6000, resp. 7500 hektolitrov piva. S touto kapacitou by sa zaradil medzi desať najväčších minipivovarov v krajine.
Aj kvôli pandémii však pivovarnícka skupina od plánov ustúpila. Projekt však nezanikol. Rozhodla sa v ňom pokračovať gastroskupina Medusa, ktorá je známa napríklad sieťou Klubovní či značkami Primi alebo Wagamama.
„Bolo obdobie, kedy sme to riešili spolu s Heinekenom, ale ten už v projekte nepokračuje,“ prezradil novinárom koncom roka 2022 šéf skupiny Peter Štecko.
Projekt medzitým pokročil ďalej. Investor sa obrátil na úrady a požiadal o zmenu stavby pred dokončením. Žiadosť sa týka stavebných úprav v objekte.
„Základné zmeny pozostávajú z výstavby sadrokartónových priečok, sklenených priečok a murovanej pórobetónovej priečky pre bar. Predmetom zmeny stavby pred dokončením je realizácia technológie kuchyne reštaurácie a kaviarne spolu s technológiou výroby piva,“ píše sa v podkladoch.
Prípravy pokračujú
Dokumenty hovoria o tom, že v stavbe na brehu Dunaja by mala vzniknúť reštaurácia pre 320 zákazníkov. Jej súčasťou bude aj pivovar. Aká bude jeho kapacita, je nateraz neznáme. Projekt však prešiel posudzovaním vplyvu na životné prostredie.
V rámci tohto procesu bola schválená kapacita na úrovni šesťtisíc hektolitrov. Je však nepravdepodobné, že pivovar pri Dunaji bude mať takúto kapacitu. To naznačil aj šéf skupiny.
„Nechceme, aby mal niekto obavy, že tam vznikne priemyselný produkt. Projekt je zameraný na produkciu piva pre danú reštauráciu s malým nadproduktom, ktorý môžeme ponúknuť v niektorej z našich reštaurácií,“ uviedol ešte koncom roka 2022 Štecko.
Ten vtedy naznačil, že s otvorením počíta v priebehu roka 2024. Aj aktuálne žiadosti na úradoch nasvedčujú, že tento termín by mohol byť naplnený. Či k tomu aj naozaj dôjde, ukážu najbližšie mesiace.