Prvý nástrel: Dnes si otestujeme pivo, ktoré je asi najviac spájané so Slovenskom. Keď totiž v zahraničí občas natrafíte na slovenské pivo, najčastejšie to bude Zlatý Bažant. Dnes si otestujeme jeho vlakovú loď – dvanástku. Tento ležiak kúpite na Slovensku hádam všade. Uvidíme či niečim prekvapí.
Názov piva: Zlatý Bažant 12%
Pivovar: Heineken Slovensko, Hurbanovo
Druh piva: Svetlý ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 12°
Obsah alkoholu: 5,0%
Zloženie: Voda, jačmenný slad, jačmeň, vybraný chmeľ.
Farba: Zlatistá. Pivo je číre.
Vôňa: Výrazne sladová. Záblesky orieškov.
Pena: Zapenila. Konzistencia však bola jemná a rýchlo padala.
Chuť: Úvodné tóny sú sladové len mierne. Nič prekvapivé. Stred už prekvapuje viac. V ňom hrá prvé husle karamel. Ten sa v závere stretáva s horkastou chuťou chmeľu. Keď dopijete, v ústach vám zostáva skôr karamelová chuť.
Zhrnutie
Musím sa priznať, že Zlatého Bažanta som nepil už veľmi dlho. Ak aj som niečo mal, bolo to v krčme a kondícia nebola vždy dobrá. Tento kúsok prekvapil. Nebolo to až tak zlé. Ale poďme k veci. Rezkosť je priam ideálna. Horšie je to už s nastavením tónov. Podľa mňa tu veľmi vyčnieva karamelová chuť, ktorá mi skôr pripomínala polotmavé pivo. Horkastá chuť na konci by mohla byť intenzívnejšia, ale to môže byť otázka vkusu. Celkovo to považujem za priemer. V Hurbanove jednoducho hrajú na istotu. Klasické europivo, s ktorým neriskujete. Ale ani nečakajte prekvapenie. Ale niekomu nuda jednoducho vyhovuje. Dávam päťku. Celkom zaslúženú.