Rodinný mikropivovar Hudák: Ešte stále máme čo zlepšovať

Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Peter Hudák, majiteľ Rodinného mikropivovaru Hudák.

Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?

Vrece sa roztrhlo s pivnými akciami. Čoraz viacej podnikov a veľkých pivovarov sa snaží naskočiť na vlnu alternatívneho piva a tým pádom bol rok dosť turbulentný. Kvalita a stabilita produkcie sa postupne zlepšuje, ale ešte stále sa máme čo učiť.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Pre mňa to je jednoznačne pivo, ktoré bolo uvarené k výročiu prvej republiky.

Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?

Byrokracia, obrovská papierová záťaž, ktorá stojí kopu času, energie a peňazí. Je správne, že začatie podnikania v tejto oblasti je podmienené splnením istého množstva podmienok, no následne by sa mal štát snažiť aby podniky prosperovali a rozvíjali sa, nie aby boli pivovarníci takí zaťažení a frustrovaní, že s tým seknú.

Aké sú vaše plány na rok 2019? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Nie som reprezentatívna vzorka ani pivovarníka ani konzumenta. Pre mňa osobne je pivovar hobby, kde sa môžem vyblázniť a vyhrať, napríklad s IoT, automatizáciou, inteligenciou budovy.

Snímka: archív P.H.