K zaujímavému spojeniu sa odhodlal rožňavský pivovar Kaltenecker a vinárstvo Tokaj Macik Winery. Kým prvý menovaný prerazil doma aj v zahraničí vďaka pivným špeciálom, vinárstvo je úspešné vo svojom segmente. Za zmienku stojí trojnásobné ocenenie Vinárstvo roka či Víno roka. Práve táto dvojica sa spojila, aby na trh uviedla novú verziu pivného špeciálu Tokaj IPA 13°. Ten je kombináciou piva a jemných tónov vína.
Jedná sa zvrchne kvasené pivo typu India Pale Ale. Pivo je nepasterizované a nefiltrované. Zvláštnosťou je ochutenie hrozienkami cibéby. Jedná sa o hrozná s ušľachtilou plesňou Botrytis Cinerea Persoon, ktoré sú typické pre tokajskú oblasť. „Tieto cibéby zvýšili celkový cukor, no dodali pivu aj šťavnatú kyselinku,“ vysvetľujú obe spoločnosti. Po novom už budú špeciálne hrozná ovplyvňovať aj pivný špeciál, pod ktorý sa podpísali vinárstvo aj pivovar. Ten obsahuje alkohol na úrovni 5,5 percenta. Do predaja by mal prísť už v týchto dňoch.
Kým na Slovensku sa jedná o novinku, vo svete sa pivo s nádychom vína už objavilo. Napríklad v roku 2011 predstavil nemecký pivovar Schneider Weisse pivo s označením TAPX Mein Nelson Sauvin. Názov bol odvodený od špeciálneho chmeľu Nelson Sauvin. Ten sa pestuje na novom Zélande a dodáva vínu špeciálnu ovocno-vínnu arómu.