Všetci sme zažili kopu vecí v roku 2020, ale porovnávať si ich nejdeme a ani chváliť sa nebudeme. Dobre? Dneska začneme trošku zhurta, ale ver tomu, že toto nie je všetko čarovné, čo som si pripravil.
Bude toho aspoň toľko, čo rok minulý. Ale chcel by som trošku viac punku! A čo ty? Muziku dnes nechám na tebe. Cvikla, zeler, kapusta, chilli, mrkva, kakao, sviňa. Obžerstvo ešte neskončilo. Aj keď, čo je lepšie ako kapustnica, smažená ryba (aj keď si myslím, že tak ako to jeme my je to barbarstvo ), šalát. Nenechám! Madball – Doc Marten Stomp.
Potrebuješ
- Hladká múka: 480 g
- Droždie: 6 g
- Soľ: 5 g
- Cukor kryštál: 30 g
- Cviklové pyré: 250 ml (to si spravíš sám)
- Maslo: 50 g
- Vajcia: 2 ks
- Kakao: 50 g
- Chilli: 5 g (ja Habaner, ty?)
- Niečo na posyp: ja dám sezam
- Kapusta biela: 500 g
- Zeler bulva: 100 g
- Mrkva: 200 g
- Cibuľa biela: 100 g
- Cesnak: 20 g
- Jablko: 50 g
- Dijon horčica: 50 g
- Citrón: 1 ks
- Kyslá smotana: 200 g
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Cukor práškový: 10 g
- Bravčové plece: 2 kg
- Pivo: 0,2l Axiom Brewery – Foam Climb
- Dijon horčica: 100 g
- Zázvor sušený: 10 g
- Soľ: 20 g
- Klinčeky: 5 g
- Badián: 5 g
- Horčičné semeno:10 g
- Červené korenie: 5 g
- Nakladaná cibuľa: 200 g
- Cheddar biely: 200 g (mladučký)
- BBQ: 200 g (nič sa nemení, moja stále v ponuke)
Postup
Ako fungujú Vianoce na teba? Na mňa moc, tak urobíš červené žemle. Sladké, slané, chilli. Sex Pistols – Jingle Bells (keď už tie Vianoce).
Múku, soľ, kakao a cukor zmiešaj vo veľkej mise a pridaj pyré, ktoré urobíš tak, že cviklu (500 g) zasolíš (ale nešúp ju), pridáš olej a stonku rozmarínu. Zabalíš do alobalu a peč pri teplote 150°C 1,2hodiny. Potom cviklu ošúp a rozmixuj. Nechaj vychladnúť 10 minút a môžeš používať.
Pridáš droždie, jedno celé vajce, nasekané chilli a žĺtok. Dobre premiešaj (do vláčneho cesta asi 3 minúty) a potom pridaj rozpustené maslo a vymiešaj ešte vláčnejšie cesto asi 15 minút. Nechaj podkysnúť asi hodinu.
Potom rozdeľ cesto na šesť rovnakých bochníkov a prikryté nechaj ďalších 15 minút kysnúť na pekáči vystlanom papierom na pečenie. Pec rozohrej na 190°C a potri bielkom zmiešaným s vodou. Môžeš posypať čím len chceš a peč 12 minút. To, že po upečení znejú duto už vieš.
Coleslaw. Ten je nesmrteľný. Takže môžeš robiť čo chceš (len tam netrep rajčiny). Dubioza kolektiv – Voodoo People.
Všetku zeleninu (aj jablko) očisti a nastrúhaj na pásiky. Dobre nasoľ a poriadne premiešaj. Nechaj odstáť aspoň pol hoďky, keď ju dáš celú, nič sa nedeje. Potom primiešaj všetky ostatné suroviny a šťavu z jedného citrónu. Dobre premiešaj a nechaj stáť v chladničke kľudne aj dva dni. Ale stará pravda hovorí, že Coleslaw je na druhý deň najlepší.
Takže celé si najprv prečítaj, daj pivko a potom začni od konca. Variť myslím. Teda dočítaj a začni! Body Count – Raining in Blood!
Umyté mäso namoč do marinády (zmiešaj pivo s horčicou). Ostatné koreniny pomeľ na prach. Mäso vytiahni z marinády (neutieraj) a obaľ ho v tvojom rube. Vlož na pekáč a jemne podlej zvyšnou marinádou. Prikry pekáč a peč pri teplote 90°C sedem hodín. Potom zlej výpek a natrhaj mäso. Mäso vlož do výpeku a premiešaj. Máš hotovo.
Teda už iba zložiť a pohostiť (no iba suseda). Dead Kenedys – Nazi Punks Fuck Off (susedovi).
Žemľu rozkroj pozdĺžne a opeč na sucho. Nalož mäso na ňu a zalej BBQ omáčkou. Potom polož plátky cheddaru. Prelož nakladanou cibuľou a zasyp coleslawom. Priklop žemľou a môžeš tlačiť.
Odporúčané pivo: Axiom Brewery – Foam Climb
PS: Kreméš z piva so slaninou? No problem!
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.