Áno, je to tak, po dlhej dobe to bude o Hellstorku. No snáď nikoho neurazím. Nič v tom nehľadaj, iba si to užívaj. Hlavne keď budeš pivo jesť! Kto nemá rád rebrá, nech si dá hruď. Samozrejme sa tu bavíme o krave. Dosť reči, poď variť! Si hladný. „Chaloši na zdraví!“
Potrebuješ
- Droždie: 4 g
- Voda: 265 ml
- Hladká múka: 425 g
- Soľ: 5 g
- Hovädzie rebrá: 2 kg ( určite daj mastnejšie )
- Soľ: 10 g
- Korenie: 5 g
- Cukor kryštál: 10 g
- Pivo: 0,2 l Hellstork – Panda
- Kapusta biela: 700 g
- Červená cibuľa: 150 g
- Mrkva: 300 g
- Jablko: 200 g
- Citrón: 1 ks
- Soľ: 10 g
- Cukor kryštál: 5 g
- Kyslá smotana: 200 g ( daj aspoň 16% )
- Celozrnná horčica: 50 g
- Dijónska horčica: 50 g
- Cesnak: 50 g
- Údená paprika mletá: 3 g
- Červená cibuľa: 50 g
- Čučoriedky: 100 g ( ešte z mrazáku alebo tie z pohára)
- Pivo: 0,2 l Hellstork Panda
- Chilli: 2 g (samozrejme máš voľnú ruku, ty vieš čo chceš)
- Čokoláda: 50 g
- Masť bravčová: 20 g
- Zemiaky: 500 g
- Kokosové mlieko: 0,2 l
- Maslo: 50 g
- Kyslá kapusta: 150 g
- Slanina oravská: 100 g
- Soľ: 10 g
- Slanina: 200 g
- Ovčí syr: 200 g
- Mladá cibuľa: 100 g
- Pivo: 0,1 l Hellstork Panda
Postup
Začneš bagetami, budeš potom pokračovať cez mäso a coleslaw až k omáčke.
Dobre si pamätáš, bagety ti zaberú minimálne 12 hodín!
V mise rozmiešaj 2 g droždia a 125 ml vody. Prisyp 125 g múky a vymiešaj na hladkú zmes. Misu prikry a nechaj kysnúť cez noc (alebo aspoň 8 hodín) pri izbovej teplote.
Na druhý deň (či po ôsmich hodinách) zmiešaj 300 g múky a 5 g soli. V ďalšej mise vymiešaj 2 g droždia a 140 ml vody do hladka. Drožďový roztok vmiešaj do kvásku a potom primiešaj múku zo soľou. Rukami vypracuj vláčne cesto. Nechaj odstáť 10 minút.
Potom cesto premiešaj od kraju do stredu a nechaj stáť 10 minút. Toto opakuj šesťkrát. Potom nechaj kysnúť asi hodinu. Potom cesto rozdeľ na tri veľké alebo šesť malých rovnakých dielov. Cesto roztiahni do obdĺžnika a prekladaj do stredu. Tak aby si vytvoril tvar bagety.
Nechaj prikryté kysnúť ďalšiu hodinu. Rúru predohrej na 240° C a vlož do nej prázdny pekáč a nachystaj si pohár z vodou. Vlož bagety do rúry a do rozžeraveného pekáča nalej vodu. Peč 10 – 15 minút do zlatista. Upečené bagety skontroluj tak, že keď poklopeš zo spodku budú znieť duto. Nechaj vychladnúť na mriežke.
Toto chceš najviac. „Masooo“!
Rebrá osuš a stiahni najvrchnejšiu blanu na kostiach (ak ich nasekáš na menšie porcie, skracuj čas, aby si ich nevysušil ). Nasoľ, nakoreň, pridaj cukor a dobre to tam v masíruj. Rúru rozohrej na 250°C a rebrá nechaj piecť 10 minút (nezabudni, že sa pečú kosťou hore. Šak chceš k…. dobré mäso ). Potom vytiahni pekáč a zalej to celé pivom ( hlavne počúvaj ). Pekáč prekry alobalom a peč pri 110° C 4 hodiny. Mäso vytiahni no výpek odlož!
Keď už odkladáš výpek, poď na omáčku.
Cibuľu nasekaj na pásiky a orestuj na masti. Pridaj cukor, nechaj skaramelizovať. Pridaj čučoriedky, chilli a premiešaj. Zalej pivom (zase počúvaj ) nechaj „prebublať“ 30 sekund a pridaj výpek. Nechaj prevrieť a pridaj čokoládu. Odstav a za stáleho miešania rozpusti čokoládu (ak by bola omáčka riedka, pridaj čokoládu ).
Teraz coleslaw, ale kľudne môžeš aj o deň skôr. Vieš, že je to tak lepšie!
Kapustu a cibuľu očisti, nastrúhaj alebo nasekaj na pásky. Mrkvu nastrúhaj na hrubo. Zalej šťavou z jedného citrónu a osoľ to. Nechaj chvíľu odstáť (no neodpočívaj). Jablko nastrúhaj do coleslawu a celé premiešaj. Pomocou dijónskej a celozrnnej horčice, cesnaku dochuť a premiešaj. Nakoniec vmiešaj a kyslú smotanu.
Tak čo, chutí? Počkaj aký bude zajtra!
Už iba pyré, ale po mojom. Veď kde je slanina? Best friend forever.
Očistené zemiaky uvar v osolenej vode do mäkka (pokojne aj viac, veď ideš pyré robiť ). Mlieko zahrej s maslom (no opatrne, nech neprevrie, určite sa ti nechce čistiť sporák ). Zo zemiakov a mlieka vyšľahaj hladké pyré. Do toho zamiešaj orestovanú slaninu s kyslou kapustou. Ak je treba, dochuť no nemyslím si, že to bude treba. Veď máš tri základné chute v jednom hrnci.
Už iba dokonči slaninu a servíruj.
Slaninu povar v pive dve minúty a ideš!
Dočkal si sa poď to naložiť nech nie sú všetci hladný ( čo určite sú keď toto všetko cítia v kuchyni ).
Pyré nalož do stredu taniera, prelož rebrom, dookola nalej omáčku a celé to prelož coleslawom!
Bagetu prerež pozdĺžne, opeč na sucho (nech je chrumkavá, hneď sa nerozmočí ) nalož na ňu naplátkované rebro, prelej omáčkou. Potom ulož coleslaw, slaninu, zelenú cibuľku, ovčí syr a zavri bagetou (pokojne sa môžeš pomýliť ako ja vymeň bagetu ).
Odporúčané pivo: Hellstork – Panda Coconut Barista
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.