Spolupráca Žiwell a Šilker´s Brewery? Jedine s „chlebíčkami“

Punková kuchyňa, recept, ŽiWell, Šilker's Brewery, hovädzie mäso

Bol si pozrieť aj ty Salón piva? Povedz, čo ťa najviac oslovilo. Mám pár vzoriek, tak možno trafím aj tie tvoje. Táto akcia patrí asi k najväčšiemu sviatku (čo sa piva týka ) na Slovensku. Tak poď oslavovať. Už keď aj počasie praje tak terasa, pivo a chlebíčky. Snáď ti aj niečo ukážem! Hovädzí krk, čalamáda, sriracha, hermelín a chlieb.

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 1,5 kg
  • Soľ: 10 g
  • Badián: 4 ks
  • Pivo: 0,1 l  dáš si dnes kolaboračku Žiwell / Šilker´s Brewery a ich Apollo 11° (no do vesmíru nepôjdeš. Pokiaľ nemáš sud pod posteľou)

  • Horčičné semeno: 25 g
  • Zázvor mletý: 15 g
  • Fenikel semeno: 15 g
  • Údená paprika: 15 g
  • Borievka: 5 g
  • Biele korenie: 5 g
  • Pomarančová kôra sušená: 5 g

  • Kapusta biela: 500 g
  • Cibuľa: 100 g
  • Uhorka šalátová: 200 g
  • Paprika biela: 300 g ( PCR alebo špicatá, neviem ako to poznáš ty )
  • Jablčný ocot: 0,3 l
  • Soľ: 20 g (15g použiješ hneď)
  • Nové korenie: 3 g
  • Celé čierne korenie: 3 g
  • Trstinový cukor: 0,3 kg
  • Voda: 2 l
  • Bobkový list: 3 ks
  • Fenikel semeno: 3 g
  • Škorica: 1 ks

  • Chilli: 300 g (je na tvojej odolnosti, ale zo začiatku by som skúsil Jalapeňo. Možno niečo ostrejšie ale thajské chilli asi nechceš jesť)
  • Cesnak: 20 g
  • Cukor trstinový: 50 g
  • Voda: 0,1 l
  • Jablčný ocot: 60 ml
Postup

Píšem prvé mäso, no počas čítania zistíš, že musíš začať úplne niekde inde.

Mäso nasoľ, ulož pod neho badián a zalej pivom. Teraz to celé zaťaž a nechaj cez noc v chladničke (pokojne aj 24 hodín). Všetky koreniny rozmixuj (alebo roztlač v mažiari, záleží na tebe čo máš rád). Touto zmesou (čo je mimochodom BBQ rub a každý BBQ master ma svoj, tak si pokojne aj ty vyrob ten pravý) potri mäso a poriadne to doň v masíruj.

Prelož badián na vrch a v lož do pekáča. Prikry alobalom a peč pri teplote 85°C desať hodín. Potom mäso vyber a zabaľ do papiera na pečenie a nechaj odstáť asi pol hodiny (samozrejme v teplej rúre).

Punková kuchyňa, recept, hovädzie mäso, postup, badián

Poď do tej čalamády, keď ešte nie je hotové stupavské zelé.

Kapustu, papriku, uhorky, cibuľu nakrájaj na tenko (ak nevieš, tak nastrúhaj, ja som sa to tiež musel naučiť). Nasoľ a dobre premiešaj. Nechaj odstáť aspoň pol hodinu. Potom premiešaj a zase nechaj odstáť.

Teraz sceď šťavu no nie na silu. Vo vode nechaj zovrieť ocot, soľ, cukor, nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, fenikel, škoricu a scedenú šťavu zo zeleniny. Nálev nechaj odstáť aspoň pol hodiny a zalej ním zeleninu (keby zaleješ vriacim zelenina sa ti rozvarí a to nechceš. Jedol si už varené uhorky? ).

Takto to nechaj odstáť dve hodiny a vlož do chladničky (ak to nespotrebuješ do týždňa, tak naplň zaváraninové fľaše a nechaj v hrnci ponorené prevrieť aspoň 20 minút a máš vystarané na zimu.

Tu je to o čom som ti hovoril na začiatku. Toto potrebuje čas!

Chilli papričky dôkladne umy, nožom odstráň zelené stopky, a na hrubo ich nakrájaj. Chilli papričky daj spolu s cesnakom, soľou, cukrom a vodou do mixéra a všetko rozmixuj. Pokiaľ máš papričky menej šťavnaté, môžeš pridať trochu vody naviac.

Chilli pastu daj do vyvarenej zaváraninovej fľaše, ktorú zakryješ potravinárskou fóliou a nechaj kvasiť 3 až 5 dní na tmavom suchom mieste. Každý deň premiešaj a znovu zakry potravinárskou fóliou.

Po troch až piatich dňoch by sa v chilli paste mali vytvoriť bublinky a pasta bude pôsobiť nadýchane. Teraz daj skvasenú chilli pastu spolu s jablčným octom do mixéra a všetko dobre vymixuj do hladkej pasty, ktorú prepasíruj cez kovové sitko. Srirachu prelej do vyvarenej zaváraninovej fľaše a takto ju môžeš držať v chladničke niekoľko týždňov.

Keď už máš toto celé absolvované, tak stačí iba dokončiť chlebíčky a oslavovať ďalší vydarený ročník Salónu piva!

Chlieb nakrájaj a začni ukladať. Daj mäso, prelož to čalamádou, pokračuj syrom a nakoniec daj srirachu (ak si odvážny, pokojne srirachou môžeš aj začať a skončiť ).

Odporúčané pivo: Apollo 11° – Žiwell / Šilker´s Brewery

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.