Nie každý stíha Oktoberfest, ale nebuď smutný, akcie máme aj doma. V Stupave majú napríklad super pivo a „Dni zelá“. Áno, dnes bude inšpirácia z Mníchova. Koleno, jablko, chren, coleslaw. A s voľbami si spokojný, alebo máš jednosmerný lístok do preč? Sex Pistols – Pretty Vacant
Potrebuješ
- Bravčové koleno: 1ks (zadné)
- Cesnak: 100 g
- Jablkový džús: 2 dcl
- Jablko: 1 ks
- Soľ: 15 g
- Údená paprika: 10 g
- Chilli: 5 g (Moruga)
- Achiote semená: 10 g
- Pivo: 0,5 l Stupavar – Davová Psychóza
- Kyslá kapusta: 200 g
- Cibuľa žltá: 100 g
- Cesnak: 50 g
- Soľ: 10 g
- Kyslá smotana 16%: 200 g
- Červená paprika: 100 g
- Mrkva: 100 g
- Celozrnná horčica: 50 g
- Cukor práškový: 50 g
- Jablko: 100 g
- Chren: 200 g
- Soľ: 5 g
- Chlieb kváskový: 1 ks
Postup
Čo by to bol za recept, keby nezačneš mäsom? Jasné, ideš na to. Jediné čo by som chcel, je viac tolerancie! A keď nie! Davová Psychóza – Ohnivý kôň
V mažiari roztlač očistený cesnak, očistené jablko (ale šupu nechaj), chilli, koreniny spolu s jablkovým džúsom. Hlavne musíš mať roztlačené semená achiote.
Koleno vlož do pekáča a narež kožu. Potri ho poriadne marinádou (hlavne sa ju snaž vpratať čo najviac pod kožu). Zalej pivom a prikry.
Najlepšie keď prekryješ papierom na pečenie a potom alobalom. Alobal sa neprilepí na mäso. Taká malá vychytávka! Takto pripravené mäso peč tri hodiny pri 130°C. Potom mäso odokry a peč pri 180°C 25 minút. Bude odpadávať od kosti.
Keď už si bol v tej Stupave určite máš dobré „zelé“ kupené, tak poď na ten coleslaw. Non Servium – De entre los muertos
Kyslú kapustu sceď od vody, no nie do sucha. Pridaj nastrúhanú mrkvu a jablko. Pridaj nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Zasoľ a dobre premiešaj. Papriku opeč na sucho a stiahni z kože. Nasekaj k ostatným surovinám a dobre premiešaj. Pridaj cukor, kyslú smotanu a horčicu. Dobre premiešaj a ak bude treba dochuť soľou a cukrom.
Teraz to bude rýchle! Iba si trošku poplačeš. Ale bez toho nebude Mníchov na tanieri. Die Toten Hosen – Bayern
Očistený chren a jablko nastrúhaj na jemno. Zasoľ a dobre premiešaj. Nechaj aspoň 12 minút odpočívať pri izbovej teplote. Potom premiešaj a odlož do chladničky.
Teraz to poď zložiť lebo už všetci sa nevedia dočkať. Moscow Death Brigade feat. Elisa Dixan and Los Fastidios – Ruder Than Croc
Chlieb opeč na sucho (jasné, topinka). A potri ho chrenom (ak chceš lepeňak, potri dva kúsky). Nalož naň koleno trhané alebo krájané. Prekry coleslawom a ak chceš lepeňák, zakry to ďalším krajcom chlebu.
Odporúčané pivo: Erdinger Brauhaus Bayern – Helles
Na chuť!
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.