Oktoberfest v plnom prúde. U nás máme Dni zelá

Oktoberfest - Punková kuchyňa

Nie každý stíha Oktoberfest, ale nebuď smutný, akcie máme aj doma. V Stupave majú napríklad super pivo a „Dni zelá“. Áno, dnes bude inšpirácia z Mníchova. Koleno, jablko, chren, coleslaw. A s voľbami si spokojný, alebo máš jednosmerný lístok do preč? Sex Pistols – Pretty Vacant

Potrebuješ

  • Bravčové koleno: 1ks (zadné)
  • Cesnak: 100 g
  • Jablkový džús: 2 dcl
  • Jablko: 1 ks
  • Soľ: 15 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Chilli: 5 g (Moruga)
  • Achiote semená: 10 g
  • Pivo: 0,5 l Stupavar – Davová Psychóza

  • Kyslá kapusta: 200 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Soľ: 10 g
  • Kyslá smotana 16%: 200 g
  • Červená paprika: 100 g
  • Mrkva: 100 g
  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Cukor práškový: 50 g

  • Jablko: 100 g
  • Chren: 200 g
  • Soľ: 5 g

  • Chlieb kváskový: 1 ks

Postup

Čo by to bol za recept, keby nezačneš mäsom? Jasné, ideš na to. Jediné čo by som chcel, je viac tolerancie! A keď nie! Davová Psychóza – Ohnivý kôň

V mažiari roztlač očistený cesnak, očistené jablko (ale šupu nechaj), chilli, koreniny spolu s jablkovým džúsom. Hlavne musíš mať roztlačené semená achiote.

Koleno vlož do pekáča a narež kožu. Potri ho poriadne marinádou (hlavne sa ju snaž vpratať čo najviac pod kožu). Zalej pivom a prikry.

Najlepšie keď prekryješ papierom na pečenie a potom alobalom. Alobal sa neprilepí na mäso. Taká malá vychytávka! Takto pripravené mäso peč tri hodiny pri 130°C. Potom mäso odokry a peč pri 180°C 25 minút. Bude odpadávať od kosti.

Keď už si bol v tej Stupave určite máš dobré „zelé“ kupené, tak poď na ten coleslaw. Non Servium – De entre los muertos

Kyslú kapustu sceď od vody, no nie do sucha. Pridaj nastrúhanú mrkvu a jablko. Pridaj nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Zasoľ a dobre premiešaj. Papriku opeč na sucho a stiahni z kože. Nasekaj k ostatným surovinám a dobre premiešaj. Pridaj cukor, kyslú smotanu a horčicu. Dobre premiešaj a ak bude treba dochuť soľou a cukrom.

Teraz to bude rýchle! Iba si trošku poplačeš. Ale bez toho nebude Mníchov na tanieri. Die Toten Hosen – Bayern

Očistený chren a jablko nastrúhaj na jemno. Zasoľ a dobre premiešaj. Nechaj aspoň 12 minút odpočívať pri izbovej teplote. Potom premiešaj a odlož do chladničky.

Teraz to poď zložiť lebo už všetci sa nevedia dočkať. Moscow Death Brigade feat. Elisa Dixan and Los Fastidios – Ruder Than Croc

Chlieb opeč na sucho (jasné, topinka). A potri ho chrenom (ak chceš lepeňak, potri dva kúsky). Nalož naň koleno trhané alebo krájané. Prekry coleslawom a ak chceš lepeňák, zakry to ďalším krajcom chlebu.

Odporúčané pivo: Erdinger Brauhaus Bayern – Helles

 Na chuť!

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.