Súťaž v Budapešti: Tri stovky prihlásených, legendárne miesto a kopec piva

Veľa času na regeneráciu síl po Hrncovare neostalo, nakoľko hneď nasledujúci týždeň som sa zúčastnil súťaže XII. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye – XII. Homebrewers International Competition Hungary – 2024, ktorá sa konala v Budapešti.

Súťaž patrí medzi najstaršie v Európe a tento rok sa konala v legendárnom Főzde parku, kde ešte nedávno sídlili štyri pivovary. V súčasnosti v ňom sídlia už len dva – Mad Scientist a Horizont. Súťaž sa konala v priestoroch prvého menovaného pivovaru.

Slovenská stopa

Tento rok sa do súťaže mohlo zapojiť maximálne 300 prihlásených. Aj keď sa limit naplnil, my sme nakoniec hodnotili 282 vzoriek z jedenástich krajín. A koľko rozhodcov je treba na ich zvládnutie? No predsa 99.

V medzinárodnej porote bolo šesť rozhodcov zo Slovenska, čo bol úctyhodný počet.  Hlavne keď si uvedomíme, že zahraničným rozhodcom bolo rezervovaných 12 miest. Hodnotenia prebiehali od štvrtka, ja som hodnotil v piatok a v sobotu. Piatok to boli nemecké a české ležiaky, v sobotu to bola kategória pív s pridaným ovocím a koreninami, a tiež mini BOS štýlu IPA.

Budapešť - súťaž

Úroveň vzoriek bola veľmi podobná ako na iných súťažiach, piatkové ležiaky boli veľmi kolísavé. A to nielen u nás. Úlohy ohodnotiť osem pív sme sa zhostili so cťou. Veľmi rýchlo sme zladili naše chuťové poháre, čo nám uľahčilo rozhodovanie.

Sobotné pivá s pridaným ovocím sú pomerne ťažké na hodnotenie, keďže sa rozšíril nešvár „Too much is not enough“, tak sa niekedy ťažko hľadajú prípadné chyby. Na druhej strane sa mi ľahko selektovali takzvané vodkové pivá. V tejto skupine sme dosť dlho diskutovali, nakoľko sme nevedeli vždy zhodnúť na rozptyle sedem bodov.

Keď sme za prvú hodinu ohodnotili dve pivá, začalo sa zmrákať nad našim časovým plánom. Nakoniec sme to dobehli a skončili sme v čase. Z ôsmich hodnotených pív vybrali dve do mini BOSu (Best of Show).

Po technickej prestávke  prišiel čas rozhodnúť, ktoré pivo obsadí prvé tri priečky v kategórii IPA. V kategórii bolo 44 pív a nám na stôl postupne priniesli sem pív z toho: 3x Hazy IPA, 1x Black IPA, 1x White IPA, 2x American IPA a raz IPA Argenta. Tú som rozhodne ešte nepil. V komisii sme boli štyria a nejak prirodzene sme sa rozdelili na dve strany. Tú ukecanejšiu a tu menej.

Všetko tip-top

Keďže sme dostali Cream de la Cream kategórie, tak nebolo nutné filozofovať nad všetkými pivami. Keď už sme neproduktívne strávili cca hodinu, snažil som sa druhej strane vysvetliť, že sme posledný mini BOS a všetci čakajú na nás.

Konečne sme si povedali naše prvé tri pivá  a jeden by si myslel, že je vybavené. Spočítame body a poradie sa samo spraví. Samozrejme, že to takto vraj nejde. Po ďalšom čase sme sa napokon na poradí zhodli, víťaz kategórie bol u všetkých v prvej trojke, takže to bolo pomerne jednoduché, druhé a tretie miesto boli menej jednoznačné. Keď som si porovnal výsledok z mojou trojkou, tak som zistil, že je v nej moja víťazná trojica, aj keď v inom poradí, tak som bol spokojný ja, aj môj súpútnik.

Budapešť - súťaž

Organizácia bola perfektná, stewardi sa o nás starali, v prípade nesúladu v hodnotení, bol okamžite pri nás „mediátor“. Hodnotilo sa totiž pomocou aplikácie, kde každý individuálne zadal svoje hodnotenie.

V prípade väčšieho rozdielu ako už spomínaných sedem bodov, sme sa museli dohodnúť až potom zodpovedná osoba odomkla vedúcemu stola aplikáciu, nech zanesie finálne rozhodnutie. Bolo postarané o naše žalúdky, aj o ten môj komplikovaný. Jedine, čo mi prekážalo bol priestor pre hodnotenie pív. Bol malý a preplnený.

Klobúk dole pred organizátormi, vidno, že už to rokmi majú vyladené, rád sem opäť prídem.

Mad Scientist a ďalšie podniky

Kým sa čakalo na vyhlasovanie výsledkov, mali sme veľa času, tak sme navštívili pivovar Mad Scientist. Strávili sme tam asi hodinu a pol a stálo to za to. Postupne sme si prešli priestory, vrátane miestností, kde sa odohráva „Barrel Project“. Práve tam padalo najviac otázok. Exkurzia sa mi veľmi páčila, aj keď jeden by si povedal, veď pivovarov si už videl mnoho, tak čo.

Mad scientists

Keďže nám vysmädlo, zašli sme do Tap roomu pivovaru Horizont. Aj tu sa organizovali prehliadky pivovaru, správny čas sme však zmeškali. Sem sa veľmi rád vrátim, napríklad aj nakúpiť pár kusov z edície „Night Shift“. Po veľmi dobrom zvážení som sa vzdal nákupu, lebo by sa mi to ťažko nosilo domov. Pivá na výčape boli celkom fajn, sústredil som sa na ľahšie vrchne kvasené pivá.

Budapešť - Horizont

Mali sme rôzne plány, že navštívime nejaké nové pivné podniky, nakoniec sa nám to podarilo len v piatok. Sobota bola veľmi vyčerpávajúca, tak som zvyšok večera venoval oddychu.

Beer Brothers je príjemná krčma na ulici  Kossurta Lajosa  s devätnástimi pivami na výčape. Okrem iného som si dal kooperačnú First Beer Brothers 6th of Us. Veľmi dobre postavená imperiálna IPA. Alkohol bol pekne schovaný, citrusový chmeľ bol jasne rozpoznateľný.

Brew Your Mind Big Lies bola mocná 9% Double NEIPA, presne to, čo vyprahnutý pútnik potrebuje. Podnik je dvojposchodový, v čase našej návštevy, bola plná len terasa, večer muselo byť narvané. Obsluha rýchla, milá a vedela, čo robí.

Po piatkovom hodnotení sme dali ešte Hopaholic. Mal som obavy, že bude plno, nakoniec sme sa v pohode zmestili. Dealbreaker Noise Trade pre mňa znamenal nový maďarský pivovar. Pivo bola taká ovocná Double NEIPA, džúsová, tropické ovocie, pomaranče. Pre lepšie pite by sa hodilo trochu viac tej chmeľovej horkosti.

Keďže sme neplánovali dlhý večer tak Nerdbrewing / Vault City F4240 Millionaires Shortbread Imperial Stout ako dezert padol dobre. Čokoláda, pražený slad, kakao, vanilka. Fajn.

Bereta Close Encouters bola tuctová NEIPA, akých nájdeš v každej chladničke pár. Záverečný Stigbergets Midnight Special – Pistachio and Vanilla bol fajn, bohužiaľ sa však nepribližoval  Millionárovi. Ešte nákup piva na ubytovanie a šlo sa. Keďže sme šli okolo nejakého pivovaru a podniku Csak jó sör, bolo to ťažké. Veď v sobotu. Ako to bolo v sobotu, už viete.

Pivo na ubytovanie skončilo tak, že časť je u mňa doma a Imperial Stout od Foundersu sa rozbil, keď som v nedeľu vystupoval z električky pred Nyugati pályaudvar. Voňal ukrutne dobre.

Výlet hodnotím veľmi pozitívne, asi si naplánujem návštevu Budapešti skôr, ako o rok.

Buďte v strehu, ďalšie články prídu čoskoro.

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade.

Prečítajte si aj

Pivný Győr? Kvôli tomuto podniku sa tam oplatí chodiť