Jasné, dnes to bude kačka tak, ako ju poznáš no ver, že nič čo poznáš ti neukážem presne ako tvoja babka. Na všetky babky, lebo oni sú stále najviac. Kačka, kapusta, jablko, hrozienka, zemiaky, rum, pivo. Tak ako piješ na babky, môžeš a na strýca Vinnieho Stigmu, 3.12. mal 67 rokov. Stigma – Don ́t Lose Faith
Potrebuješ
- Kačka: 1 ks cca 2,5 kg (presne tú od babky z dvora)
- Jablko: 2 ks
- Pomaranč: 2 ks
- Soľ: 10 g
- Rasca celá: 5 g
- Pomarančový džús: 0,2 l
- Červená kapusta: 2 kg
- Jablko: 3 ks
- Hrozienka sušené: 200 g
- Soľ: 5 g
- Cukor kryštál: 200 g
- Kačacia masť: 50 g
- Cibuľa: 200 g
- Rasca celá: 5 g
- Rum: 0,1 dcl (Bumbu 15Y)
- Pivo: 0,5 l Hellstork – Beat To Juice
- Škorica: 5 g
- Pomarančový džús: 0,3 l
- Badián: 3 g
- Ocot jablčný: 0,2 l
- Zemiaky: 1 kg
- Hladká múka: 0,3 kg
- Vajce: 4 ks
- Soľ: 5 g
- Mladá cibuľa: 3 ks
- Jablko: 2 ks
Postup
Je pravda, že „obyčajná kačka“, ako počuješ v každej domácnosti, ale žiadna kačka nie je obyčajná (tak ako bôčik)! Áno, kačka ide prvá. A teraz na Steva! Red Alert – S.P.G.
Kačku umy, osuš a vlož do pekáča. Naplň nakrájanými jablkami a pomarančom. Samozrejme ju najprv dobre nasoľ z vnútra aj z vonku. Zasyp rascou a zalej pomarančovým džúsom. Teraz prikry a vlož do chladničky aspoň na noc. Keď kačka odleží aspoň 12 hodín. Môžeš piecť dve hodiny pri teplote 180°C. Kačku po upečení natrhaj do výpeku.
Kačka bez kapusty ako by to vyzeralo? To už kačka vie, že umiera pre kapustu. Ale nikomu nejdeme ubližovať, iba tým, čo si to zaslúžia, a že ich je. Tak na RUM! Inseminační stanice – PijuRUM!
Kapustu očisti a vyber stredný hlúb. Kapustu nasekaj na jemné pásky. Zasoľ polovičkou soli a nechaj vo veľkej mise. Hrozienka zalej teplým rumom (no nie, že zovrie). Ku kapuste pridaj nastrúhané jablko, premiešaj a zalej pivom. Pridaj škoricu, badián a zalej džúsom. Premiešaj a nechaj na tmavom mieste fermentovať aspoň 48 hodín.
Teraz všetko zceď, no nezmiešaj rum s pivom. Na masti orestuj cibuľu a pridaj cukor, ktorý necháš skaramelizovať. No nie, že skúsiš, či je dosť teplý. Zalej rumom a pozeraj ten plameň. Premiešaj a pridaj kapustu s hrozienkami.
Zalej scedenou marinádou. Nechaj variť do mäkka. nakoniec dochuť soľou a octom. Tak nech máš aj ako-takú prílohu, poď na lokše. A už keď na to zdravie, tak 13.12. majú sviatok. Tak na svine. Lebo šak policajti a poľovníci sú v 80 percentách prípadov hrozba pre spoločnosť. The Casualties – 1312
Zemiaky uvaríš v osolenej vode (hlavne v šupke). Uvarené zemiaky ošúp a nastrúhaj na jemno. Pridaj vajcia a múku a vypracuj cesto. Ak je treba dochuť soľou. Teraz rozdeľ cesto na 70 gramové guľky. Tie rozuvaľkaj na pláty. Lokša čo je tacos.
Mini lokše alebo slovenské tacos (ako chceš) na sucho opeč z každej strany. Pri tomto ceste musíš byť veľmi rýchly. Ako náhle začne riednuť, musíš pridať múku. Ak to nepôjde tak ako má a pridáš veľa múky, máš z toho múčnu placku! Ak si bezlepkový alebo niekto taký príde použi bezlepkovú múku. Lebo chceš.
Poď to zložiť, aby už nebol nikto hladný. A všetci spolu! Agnostic Front – United And Strong
Opečenú lokšu nalož trhanou kačkou, zasyp kapustou a nakoniec nalož nasekanú zelenú cibuľu a jablko.
Odporúčané pivo: Pohjala – Cinnabun Baltic Porter
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.