1, 2, 3, 4, 5 sviňa chce byť na obed. A čo iné ako bôčik vybrať?

Baby Revolution a bôčik

Dnešný recept asi nedáš na šupu, ale možno to bude inšpirácia do budúcna. Ideš Sous Vide na 12 hodín. Bude skúška ohňom. Ale určite zábava. Aj briošové rožky z piva dáš. Takže muziky dáš „všetky“ lebo šak dva dni v kuchyni.

Výber je na tebe, ale čo tak Anti-flaf/Fuck Police Brutality, keď už Amerika. Bôčik, brioš rožtek, niva, mladá cibuľa, celozrnná horčica, majonéza. Tak poď sem.

Potrebuješ
  • Bôčik: 2 kg
  • Dijon horčica: 100 g
  • Šalvia: 20 g
  • Rozmarín: 20 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g

  • Majonéza: 150 g
  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Soľ: 3 g
  • Šalvia: 5 g
  • Rozmarín: 5 g

  • Múka hladká: 680 g
  • Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej )
  • Maslo: 50 g
  • Cukor kryštál: 20 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Pivo: 0,2 l Zichovec – Baby Revolution
  • Soľ: 5 g
  • Vajce: 2 ks (no ty použiješ iba žĺtok)

  • Niva: 200 g
  • Baby špenát: 150 g
  • Mladá cibuľa: 100 g
Postup

Teraz pusti Non Servium-A.C.A.B. Nie pre nerv, ale pre radosť. Je to hudba k bôčiku.

Bôčik nasoľ, okoreň a potri horčicou z mäsovej strany. Nasekané bylinky nalož na horčicu a bôčik zaroluj ako palacinku (Porchetta? Áno ale nie. Vyber si. ). Previaž bôčik a potom zatiahni do potravinárskej fólie.

Bôčik pred uvarením

Naporcuj menšie kúsky a zavákuuj do vrecúška. Keď máš Sous Vide predohriaty na 80°C tak pokojne ponor bôčik na 12 hodín. Potom samozrejme zachlaď do ľadovej vody. Nech stopneš všetky patogény a bacile.

Anglicky, španielsky a teraz francúzsky 22 Long Riffs – Petit Soldat. A poď piecť všetci to majú radi.

Bôčik po uvarení

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne aby si ju neuvaril. Pridaj cukor premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom.

Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj briošové rožky. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš, kedy sú hotové (musia znieť duto).

Ešte daj mustard-mayo a môžeš kričať krmivo.

Bylinky nasekaj a vmiešaj do horčice s majonézou a dochuť soľou. Dobré čo?

Takže si skoro doma. No chýba ešte dokončiť a poskladať. Nebude to ako skladať lepeňák, ale o to lepšie.

Mäso vlož späť do Sous Vide na 10 minút, ale už pri teplote 60°C. Mäso vytiahni zo sáčiku a osuš. Potom vlož do rozohriatej rúry pri 180°C na štyri minúty.  Ak máš ostré nože pokojne mäso naplátkuj, ale aj keď nie nikto nepohrdne roztlačeným bôčikom. Medzi tým opeč na sucho rožteky potri mustard-mayo a nalož mäso. Zasyp nivou, pridaj nasekanú jarnú cibuľu a baby špenát. Priklop a poď do toho.

Odporúčané pivo: Zichovec – Baby Revolution

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.