Voda nie je nikdy studená, iba viac mokrá. Takže najvyšší čas ísť omrknúť kúpalisko. Lebo na dovolenke ti to fakt nikto nedá. No mali by sme aj tu hľadať národné jedlo (že by národné menu) lebo neexistuje kúpalisko, ktoré ti toto neponúkne. Vždy záleží len na prevedení. Ale kečup a tatárska nemôžu chýbať! Takže smažák, žemla, tatárska, kečup, uhorka a chipsy. Skapra šupina – SKApata Ryba
Potrebuješ
- Hladká múka (chlebová T650): 100 g
- Voda: 100 g
- Kvások: 1 lyžica (ten s chladničky, čo už tam žije tak dlho, že sa Evžen volá)
Toto je na rozkvas
- Hladká múka (chlebová T650): 600 g
- Voda: 430 g
- Soľ: 20 g
- Paradajky: 1 kg
- Jablká: 200 g ( 2 ks )
- Cibuľa: 100 g
- Paprika žltá: 300 g
- Cesnak: 50 g
- Cukor: 100 g
- Soľ: 10 g
- Škorica mletá: 5 g
- Klinček mletý: 5 g
- Chilli: 5 g
- Údená paprika: 7 g
- Jablčný ocot: 50 ml
- Majonéza: 200 g
- Celozrnná horčica: 50 ml
- Soľ: 5 g
- Cesnak: 20 g
- Cibuľa: 50 g
- Petržlenová vňať: 5 g
- Uhorka hadovka: 100 g (toto je skoro odpad, uvidíš)
- Uhorka kyslá: 100 g
- Worchester omáčka: 20 g
- Uhorka hadovka: 300 g
- Nálev s kimchi: 50 g
- Zemiaky: 300 g
- Soľ: 10 g
- Údená paprika: 3 g
- Chilli mleté: 2 g (jasné, že použiješ to čo si si nasušil a namlel. Ja som dal Morugu)
- Oregáno: 2 g
- Olej na praženie
- Rožok: 200 g cca 5 ks
- Cesnak: 5 g
- Soľ: 3 g
- Vajce: 3 ks
- Soľ: 2 g
- Hladká múka: 150 g
- Parenica: 6 ks (666 g, nie iba 660 g lebo parenica má 110g. A samozrejme, že tú údenú lebo šak oheň.)
Postup
Dnes ostaneš v kuchyni asi dlhšie ako dlho, ale zase o to lepšie vieš, koľko piva vypiješ? A potom, že nemáš priberať do nafukovačky. Áno, budeš piecť a keď už piješ, tak môžeš oslavovať. A toto už je iný máj lásky čas! Mr. Harper má 80 a to nemáš každý deň. UK Subs – Warhead Jak povedal Filip
Kvások (Evžen), ktorý už u vás žije ako nájomník (ktorý neplatí) ide do hlavnej úlohy. Bodaj by sa dožil ako Mr. Harper. Rozkvas!
Múku a vodu zmiešaj dokopy a pridaj Evžena. Dobre vymiešaj, pokojne aj tri minúty, aby sa to všetko pekne spojilo. Prikry a nechaj cez noc pri izbovej teplote fungovať. Ráno uvidíš po odokrytí bubliny, ako z bublifuku. C´mon You Irons!
Ráno zmiešaj rozkvas z vodou a pridaj múku so soľou. Premiešaj, ale fest. Nech máš jednu lepkavú hmotu. Nechaj kysnúť prikryté aspoň dve hodiny ale každých 10 minút pretiahni cesto od kraju do stredu asi päťkrát, ale nie na tom istom mieste vždy tú misku s cestom otoč ďalej. Toto začni po polhodine a opakuj osemkrát.
To znamená, že posledných 20 minút cesto iba odpočíva. Trošku makačka, ale ten výsledok ťa posadí na riť. Teraz cesto rozdeľ na šesť rovnakých častí a prelož do ošatky vystlanej utierkou, ktorú si poriadne vysypal múkou, aby sa cesto nelepilo. Cesto vlož na pár hodín cca 25 (lebo aj deň má iba 24) do chladničky, aby prebehla fermentácia (niekedy je to aj viac, ale to už je špecifický recept.
48 hodinová pizza? Uvidíš . Potom vytiahni cesto aspoň na hodinu a nechaj ožiť pri izbovej teplote. Medzi tým rozohrej rúru na 250°C s prázdnym pekáčom na spodku. Mini chleby alebo chlebové žemle, ako chceš, prelož na pekáč (ktorý vieš aj prikryť).
Z vrchu nastrihni ostrými nožnicami do kríža. Vlož prikryté do rúry a prázdny pekáč zalej vodu. Takto peč deväť minút. Potom odokry žemle vytiahni pekáč z vodou (ak tam nejaká ostala). Peč pri zníženej teplote na 200°C ďalších 12 minút. Ak by nezneli duto, ešte ich tam pridaj na dve minúty. To je radosť!
Domáci kečup tu ešte nebol! A tento bude fakt lepší. Ešte nie je sezóna, ja viem, ale ty ho na sezónu už budeš mať. Tak si ulož aspoň ten keď nie celý recept. Ale keď nedáš celé nebude to ono. Las Ketchup – Asreje
Zober papier na pečenie ale veľký kus. Vlož doň papriku, paradajky, očistenú cibuľu, očistené jablká, strúčiky cesnaku, chilli, soľ, klinčeky, cukor a zviaž do šatky. Celé to obaľ alobalom a vlož do pahreby aspoň 17 minút. Potom opatrne odstráň alobal. A všetko z papiera vlož do cookoveru (hlavne bez papieru a koncov z papriky a chilli). Pridaj škoricu, jablčný ocot a rozmixuj na prach (otáčky 20 na jednu minútu). Ak by ti chýbala soľ alebo cukor tak pridaj. Ak nie tak jedz!
Nakladaná zelenina je aj tak viac, ako treba. To je ako „Ježiš je láska“. No mne ju nedal. Ale keď nemáš rád zvieratá, nemáš ani ľudí okolo seba! Nonconformist – Stop vivisekcii
Uhorky narež na jemné pláty. Tie môžeš narezať na mandolíne alebo ná rezáku, no nie každý ho má doma. Rozumiem. Ten odpad, ktorý ti ostane (lebo nepôjdeš až do konca, či už na mandolíne alebo na rezáku ) neodhadzuj, ešte sa ti zíde. Využiješ úplne všetko, lebo jedlom sa neplytvá.
Nakrájané uhorky potri kimchi nálevom (ktorý čaká iba kým mu dáš lásku ). A vlož do zaváraninovej fľaše, alebo ak máš, vlož do vákuovačky a zavákuuj. Vákuovačka urýchli proces ale aj predĺži životnosť každej suroviny po zavákuovaní. Nechaj postáť pri izbovej teplote a za dve hodiny sa do toho môžeš pustiť.
Keď už domáci kečup, tak poď aj na tú tatársku. Omáčky sú základ. A tieto môžu byť aj tvoje! Majonézu mám z obchodu lebo sliepky nechcú znášať. Ale bude aj domáca majonéza. Niekedy. Aj Ježíš ťa miluje! Ale miluješ ty jeho? Davová psychóza – Epitaf Pre Boha!
Odpad z nakladaných uhoriek práve teraz využiješ. Tak poď! Očistenú cibuľu, očistený cesnak, uhorku hadovku (odpad), uhorku sterilizovanú, petržlenovú vňať hoď do cookoveru a mixuj impulzom na malinké kúsky (1×1 mm). Vytiahni a premiešaj z ostatnými surovinami. Skoro domáca majonéza.
Áno, každý má niečo rád. Ja som do piva a cookoveru. Teraz vychytávka od neho. Strúhanka z čerstvých rožkov. To chceš jesť. Ale máloktorý stroj ti to spraví. Až na cookover! Áno viem, nie všetky veci treba mať rád. Ale dovolenku na kúpalisku chce každý! Hudba z Marsu – Cops Can`t Dance
Aj keď v cookovery máš recept ale aj tu si počítaj. Cesnak rozmixuj pri rýchlosti 20 iba 5 sekúnd. Pridaj rožky natrhané na ttri kusy a každý a zasyp soľou. Mixuj 15 sekúnd pri rýchlosti 20. A môžeš obaľovať.
Dnešný recept je trošku dlhší, ale keď už ideš piecť chlieb tri dni, čo chceš medzi tým robiť? Dobre, piť môžeš ale tri dni je aj na vola moc. Nie hranolky, ale chipsy! Nech to máš ako z kúpaliska. Aj ty sa vždy tak tešíš na nové veci? Lion´s Law – Idées Noires
Už keď ideš využívať aj odpad alebo veci, ktoré bežne neješ a vyhadzuješ (čo je chyb). Aj tu ťa to čaká. Zemiaky poriadne poumývaj. Na mandolíne nesekaj na jemné plátky cca 1,5 mm (presne aj zo šupou). Vlož do ľadovej vody aspoň na 13 minút a premiešaj počas tejto doby aj trikrát. No nie ako guláš, lebo ich rozbiješ a to nechceš.
Medzi tým rozpáľ olej na praženie. Zemiaky zlej z vody a dobre osuš. Praž pri teplote 170°C za stáleho otáčania asi tri minúty. Záleží od toho aký objem robíš. Najlepšie je keď vieš, ako vyzerá chips a vtedy skončíš. Chipsy vytiahni na papierový obrus do misky. A dochuť korením, ktoré si si namiešal.
Už si skoro na konci. Tak si predom poriadne rozotri čemer. Lebo toto je čistý čemer. Pýtaš sa prečo strúhanka s čerstvých rožkov? Dva dôvody. Je to zdravšie a ta najhlavnejšie – chutnejšie. Čerstvý rožok nepije olej ako suchá strúhanka, lebo sa opeká hneď s kraja a tým pádom nepiješ olej s fritézy. Ale aj čemer je v konečnom dôsledku láska. Tak čemer pre všetkých! Marhule – Šír Lásku
Parenicu rozkroj na polku. Vajcia rozšľahaj a dochuť soľou. Parenicu obaľ v múke, potom vlož do vajca a nakoniec vlož do strúhanky. Vajce a strúhanku opakuje ešte raz, takto ti potom nevytečie syr do oleja. Tak ako v reštaurácii. No na kúpalisku sú skoro všetky syry polotovar, no až na tento!
Olej, v ktorom si pražil chipsy, využiješ aj teraz. Olej rozpáľ na 180°C a praž z každej strany maximálne dve minúty. Zase vytiahni na papierový obrus a máš hotovo. Môžeš baliť plavky a ísť to porovnať.
Gitarový smažák do ruky! Na toto si čakal tri dni. Tak to poď zložiť. Davová psychóza – Radujme sa, Veseľme sa!
Chlebo-žemľu rozkroj pozdĺžne na polku. Opeč na sucho. Spodnú časť zamaž kečupom (ako u všetkých omáčkach aj u tejto platí, čím viac, tým lepši ). Prelož syrom, daj uhorky a zasyp chipsami. Vrchnú časť žemle potri tatárskou a buchni to na naložený spodok.
Odporúčané pivo: Hellstork – Ancikrist 2x
Na tri dni je aj trikrát Ancikrist málo. Ale po tomto jedle prví iba zasyčí!
Filip + Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.