Čierna sladkosť z Hurbanova (Zlatý Bažant Tmavý 10°)

Bažant tmavý

Prvý nástrel: Ak by sa vo svete robil prieskum, ktoré slovenské pivo poznáte, víťaz by bol asi jasný. Zlatý Bažant. Pivo z Hurbanova si rokmi urobilo meno. K prvému testu na našej stránke však dochádza až teraz. Siahame po tmavej desiatke. Som zvedavý ako dopadne.

Názov piva: Zlatý Bažant Tmavý 10°

Pivovar: Heineken Slovensko, Hurbanovo

Druh piva: Tmavé výčapné pivo.

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 10°

Obsah alkoholu: 3,8 %

Farba: Tmavo – čierna. Jemný nádych do červena.

Vôňa: Sladová. Cítim kávové tóny.

Pena: V norme. Pekne krúžkovala pohár.

Chuť: Sladový rozbeh je pomerne výrazný. Na môj vkus až príliš  sladký.  Pivu  dominuje stred, ktorý v sebe nezaprie kávové tóny. Škoda, že je pivo vodnatejšie. Chuťová pestrosť tu absentuje. Chmeľová koncovka je v norme.

4/10

Súhrn

Zhrnutie: Čo dodať. Pije sa pomerne ľahko. Oceňujem najmä kávové tóny a celkom vyváženú chuť. Ale tu by sme pri výpočte pozitív skončili. Na zadnej etikete nájdete v zložení aj cukor. Nič nezvyčajné. Body však zaň musím zraziť. Čo mi nejde do hlavy je, že okrem jačmenného sladu obsahuje pivo aj jačmeň samotný. Trocha mi vadí výrazne sladkastý tón, ktorý sa nesie celým pivo. A celkom neprirodzene doznieva aj po dopití. Dávam štvorku. Taký slovenský štandard.

Článok bol aktualizovaný