„Prepáč, vizitku nemám. Ja som taký pankáč,“ usmieval sa Vlado Kaznakov pri našom prvom osobnom stretnutí na Salóne piva v Bratislave. Ihneď však vysvetlil, že v posledných dňoch finišoval s prípravou vystavovaných pív a na ďalšie veci nevyšiel čas. Nie, žeby niečo zanedbal, je jednoducho neortodoxný. Aj preto si založil kočovný pivovar Unorthodox Brewing. A začína si získavať prvých fanúšikov. Jeho počiatky pritom treba hľadať za oceánom aj v Británii, kde už zbieral aj nejaké medaily.
Štúdium v zahraničí
Vlado študoval v Škótku. Práve to mu otvorilo cestu do sveta. „Počas doktorantského štúdia som mal možnosť prednášať na konferencii organizovanej Princeton University a popritom som navštívil New York, Boston, Philadelphiu a iné mestá na východnom pobreží USA,“ začína rozprávanie Bratislavčan. Práve za morom prišiel do kontaktu s prvými špeciálmi. To ho ovplyvnilo a nasadilo chrobáka do hlavy.
„Po návrate som začal uvažovať nad varením piva doma a po preštudovaní interne som sa rozhodol vyskúšať to,“ spomína Vlado. Prvým „testovačom“ bola jeho priateľka. Začínal s produktom v plechovke. Stačilo všetko zmiešať s vodou a uvariť. „Avšak vďaka mojej neortodoxej povahe som okamžite vyhodil sušené kvasnice a zakúpil tekuté spolu s normálnym chmelom. A aby toho nebolo dosť, po vykvasení som do vedierka naložil štyri kilá lesného ovocia a nechal to tam s pivom niekoľko týždňov,“ hovorí o prvej skúsenosti sládek. Pivo malo úspech.
Tak začala cesta k vlastnému pivovaru. „Po štvrtej piatej várke som začal používať slad a varil už tak ako sa má,“ spomína. Do veľkej miery boli jeho chute ovplyvnené Škótskom. Práve tam sa v posledných rokoch rozšíril trend menších pivovarov. „BrewDog Glasgow Bar som mal 10 minút od domu a tak som tam bol stálym zákazníkom od jeho založenia. Mal som tam možnosť stretnúť sa a porozprávať so sládkami a majiteľmi takých pivovarov ako Ballast Point a Stone Brewing z Kalifornie, Flying Dog, zakladateľom a majiteľom White Labs a samozrejme s oboma bláznami z BrewDogu,“ približuje Vlado.
Prvé úspechy
Postupom času nabral odvahu a svoje pivá prihlásil aj do súťaží. A uspel. „Pred dvoma rokmi som sa prihlásil na celoanglickú súťaž domovaričov a získal zlatú medailu za môj Bock,“ pochváli sa Bratislavčan. Nezostalo len pri jednej. Aj vlani bral dve zlaté a jednu bronzovú medailu.
Zlom prišiel tento rok. „Keďže situácia v akademickom svete je teraz veľmi zlá, povedal som si, že nebudem sedieť doma na riti a vyskúšam variť pivo doma v Bratislave,“ približuje rozhodnutie z mája tohto roka Vlado Kaznakov. Práve v tomto mesiaci vznikol kočovný pivovar Unorthodox Brewing. Prvá várka vyšla do sveta v júli, keď ju Vlado navaril v českom Litoveli.
Jeho pivovar Unorthodox Brewing sa špecializuje na vrchne kvasené pivá, nebráni sa však ani spodne kvaseným. „Chceme robiť pivá, ktoré sa odlišujú od slovenského mainstreamu a hlavne ich robiť trochu inak, neortodoxnejšie,“ vysvetľuje základnú filozofiu Vlado. Ten zdôrazňuje, že v obľube má hlavne chmeľ. „Prichmelíme a tak môžete od nás očakávať pivá, ktoré budú vždy trochu (alebo aj poriadne) horkejšie než by ste čakali,“ hovorí s úsmevom.
V pláne spolupráca
Aj keď pivovar začal produkovať pivo v lete, už teraz hovorí o tom, že nestíha. „V súčasnosti chceme hlavne zvýšiť produkciu aby sme boli schopný pokryť dopyt, ktorý nastal. Sme milo prekvapení,“ netají spokojnosť Vlado. Ten spolupracuje s ďalšími kočovníkmi. „Budeme ďalej spolupracovať s chalanmi z Hellstorku, s ktorými si výborne rozumieme a dobre sa nám sa nám spolu varí. V súčasnosti pracujeme na jednom projekte, ak sa to podarí bude to bomba,“ hovorí tajomne sládek.
Naznačuje, že spolupracovať by chcel aj s ďalšími pivovarmi. Či už s Wywarom alebo českým Nomádom. Kamennému pivovaru sa nebráni, tu by však potreboval nájsť investora. Aktuálne pritom môžete nájsť jeho pivo vo vybraných podnikoch. „Naše pivá je zatiaľ možné nájsť v Le Šenku na Židovskej a u Richtára Jakuba na Moskovskej v Bratislave a v Sklep Pube v Senici,“ hovorí Vlado.
Po zvýšení produkcie by chcel dodávať pivo aj do ďalších oblastí Slovenska. Zatiaľ pracuje na nových kúskoch pre jesenný trh. „Tento týždeň sme varili dve várky Tinktúry z Kengury, ktoré by mali byť na trhu začiatkom, alebo v prvej polovici októbra. V tej istej dobe budeme variť zimný tmavý Saison a pravdepodobne ešte niečo belgické,“ uzatvára Vlado. Ten naznačil, že je otvorený aj „objednávkam“ od priaznivcov. Neortodoxne, chce variť všetko, o čo bude veľký záujem.