Pivovarnícka skupina Plzeňský Prazdroj chystá rozšírenie svojho portfólia o nový alkoholický nápoj. Na európsky trh by sa v najbližších týždňoch mal dostať nápoj, ktorý je v USA známy ako Hard Seltzer. Vyrábať by sa mal v Plzni.
V Amerike hit
O chystanom rozšírení portfólia ako prvé informovali Lidové noviny. Ide pritom o dlhodobý projekt, ktorý aktuálne vchádza do finále a pripravuje sa jeho uvedenie na trh.
Na úvod by sme si mali vysvetliť, čo vlastne Hard Seltzer je. Pod týmto pojmom, ktorý by sme si mohli preložiť ako tvrdá minerálka, sa ukrýva nápoj vyrobený kvasením trstinového cukru, resp. sladového jačmeňa a minerálnej vody. Má obsah alkoholu na úrovni štyroch až piatich percent.
Bežne býva jemne ochucovaný rôznym druhom ovocia. V USA spôsobilo uvedenie nápoja veľký boom. Za oceánom sa stal nápoj doménou pivovarov, aj keď tento nápoj s pivom nemá veľa spoločného.
Analytici odhadujú, že v roku 2021 vyprodukuje jeho predaj tržby presahujúce 2,5 miliardy dolárov. Hard Seltzer je populárny je aj vďaka tomu, že má pomerne nízky obsah kalórii. Oproti pivu približne polovičný.
Z Plzne do Európy
Prazdroj by mal nápoj s názvom Viper vyrábať v Plzni a odtiaľ by sa mal vyvážať do celej Európy. „Môžeme potvrdiť, že v tuzemsku zahájime výrobu nápoja typu Hard Seltzer pre export do niektorých európskych štátov, napríklad do Holandska či Maďarska,“ uviedla pre Lidové noviny hovorkyňa Prazdroja Jitka Němečková.
Príchod na náš trh je zatiaľ neznámy. Otázne zostáva, ako trh nápoj príjme. Prazdroj pred pár rokmi nastúpil na vlnu ciderov, ako ukázal čas, nebol v nej až tak úspešný, ako si predstavoval. Jeho značku ciderov Kingswood už na slovenskom trhu nekúpite.
Zaujímavosťou je, že Prazdroj nebude prvým pivovarom, ktorý na český trh prinesie Hard Seltzer. Od konca minulého roka predáva tento alkoholický nápoj pivovar Obora. Žiadny slovenský pivovar zatiaľ tento nápoj nevyrába.
Prečítajte si aj
Urpiner sa pozerá po arabskom svete. Chystá nealkoholický ležiak
Ilustračná snímka: AB InBev