Jedno z najlepšie hodnotených českých pív riešilo problém

Balenie českých pív.

Keď sme pred pár týždňami priniesli dvojicu rebríčkov najlepšie hodnotených českých pív, na čele jedného bolo pivo Pilsner Urquell Nefilter. Nešlo o klasickú „Plzeň“, ktorú bežne dostanete v podnikoch. Išlo o špeciálne pivo, ktoré nájdete len v Plzni. A práve tam museli riešiť problém, ktorý ešte nemali.

Podľa pôvodných postupov

Ak ste niekedy navštívili pivovar Plzeňský Prazdroj a absolvovali jeho prehliadku, toto pivo ste museli ochutnať. Pivovar totiž špeciálne pre návštevníkov varí Plzeň podľa pôvodnej receptúry a pôvodných postupov. Znamená to, že pivo dozrieva v dubových sudoch a je nefiltrované a nepasterizované.

A počet konzumentov tohto piva nie je malý. Pivovary Plzeňského Prazdroja v Česku vlani navštívilo takmer milión návštevníkov. Drvivá väčšina z tohto čísla pritom navštívila práve pivovar v Plzni.

Aktuálne však prehliadky kvôli pandémii nie sú povolené a tak musel najväčší pivovar v Česku riešiť problém, ktorý doteraz nemusel nikdy riešiť. Nevedel, čo má s pivom spraviť. Riešenie sa našlo. Pivo začal pivovar plniť do plechoviek a rozvážať po regióne.

Na rýchlu spotrebu

„Hľadali sme rýchle riešenie, ako unikátny ležiak z pivníc dostať k ľuďom. Preto sme sa rozhodli ho stočiť do litrových plechoviek a v limitovanej edícii ponúknuť Plzenčanom s dovozom až k dverám,“ uviedol Václav Berka, emeritný vrchný sládek Plzeňského Prazdroja.

Pivo bude takto v ponuke až do doby, kedy sa skončí zákaz prehliadok. Zákazníci si môžu objednať litrovú plechovku za 99 českých korún. V prepočte to vychádza na necelé štyri eurá. Na rozvoz piva využil pivovar zamestnancov, ktorí kvôli pandémii majú menej práce.

Pivovar pritom upozorňuje, že pivo nie je vhodné na odkladanú spotrebu. „Pivo je určené na okamžitú spotrebu. Je nefiltrované a nepasterizované, takže ho odporúčame vypiť najlepšie v deň nákupu,“ uvádza Václav Berka.

Pivovar poukazuje na to, že pivo necháva zrieť a kvasiť tradičnou metódou v pivniciach aj preto, aby sládkovia mohli porovnávať jeho chuťový profil s tým, ktoré po uvarení leží v moderných cylindrokónických tankoch.

Prečítajte si aj

Kupujete české pivo? Pozrite si, ktoré je najlepšie