Konečne prichádza čas vypustiť deti na dvor a nemusia mať skafander. Počasie mešká, ale o to viac si to celé užiješ. Tak prosím ťa, nauč deti byť lepšími ľuďmi, ako si ty sám. Oni ti to nikdy nezabudnú. Oheň, rebrá, pak choi, chlieb, BBQ, pivo! Barikády z popelnic – Nácek
Potrebuješ
- Bravčové rebrá: 2 kg (normálne záhorácke bôčikové, nie tie rakúske kostičky)
- Kakao: 10 g
- Soľ: 10 g
- Chilli: 5 g
- Cesnak: 50 g
- Čierne korenie: 5 g
- Med: 20 g
- Vanilkový cukor: 5 g
- Káva: 2 dcl (buchni slušné espresso)
- Rýžový ocot: 2 dcl
- Pivo: 2 dcl Zichovec – Rohlíček
- Med: 20 g
- BBQ: 3 dcl ( stále ti ju viem uvariť, tak napíš, je viac druhov )
- Pak Choi: 4 ks
- Šampióny: 200 g
- Pomarančový džús: 1 dcl
- Pivo: 1 dcl Zichovec – Rohlíček
- Chilli: 5 g
- Soľ: 5 g
- Ústricová omáčka: 1 dcl
- Med: 20 g
- Sójová omáčka: 1 dcl
- Chlieb: 1 ks (kváskový, domáci) aj na to mám super kontakt v rodine
- Maslo: 100 g
- Vršatec: 200 g (náš syr)
Postup
Začneme mäsom lebo „všeckých“ aj tak iba to zaujíma, tak načo im všetkým kaziť ideu peknej nedele s mäsom. Keď tu oslavujeme mäso, tak na nový Rancid! Rancid – Tomorrow never comes
Zober všetky suroviny a vlož do mažiara (okrem rebier samozrejme). No vynechaj rýžový ocot, med, pivo. Teraz z toho utri marinádu. Očistené rebrá vlož do pekáča a poriadne ich potri marinádou (snaž sa, aby všetka ostala na rebrách). Nebudeš ich piecť v rúre, ale na grile.
Do rozpáleného grilu vlož aspoň dve polienka voňavého dreva (čerešňa, marhuľa, slivka). Rebrá peč na nepriamom ohni to znamená, že máš roztiahnutú pahrebu. Z každej strany cca pol hodiny, ale kľudne to častejšie otáčaj.
Počas pečenia ich potieraj alebo postrekuj ďalšou marinádou. Tú vyrobíš tak, že zamiešaš pivo, ocot a med. Po hodine pečenia (záleží od pahreby, môže to byť aj dlhšie) zabaľ rebrá do papiera na pečenie a následne do alobalu a nechaj v grile bokom odpočívať aspoň jednu hodinu. Potom rebrá vytiahni a potri BBQ omáčkou. Ak sa rebrá rozpadajú, je to dobré. Aj tak ich budeš trhať.
Tak a teraz si daj zdravú zložku lebo mäso na tony nie je zrovna zdravý životný štýl. Ale koho to trápi? Toto by ťa malo viac. 15.4. si snáď nechýbal vo Fuge! The Oppressed – Nazi Skinhead
Pak choi prekroj pozdĺžne na štyri kusy. Šampióny zbav stoniek a pridaj k pak choi. Zeleninu potri marinádou, ktorú vymiešaš z ostatných surovín. Takto pripravenú zeleninu nahoď na gril. Griluj cca 2 minuty z každej strany (nemusíš sa báť, aj keď ti to trošku ošlahne oheň).
Už len chlieb a ideš jesť. Tak ako nikto nesmie chýbať pri stole tak by si mal všetkých zobrať aj sem. Toto už viac nezažiješ v Bratislave. Dropkick Murphys – Worker´s song
Chlieb nakrájaj na hrubšie krajce (nech to na grile nehorí) a potri maslom. Nechaj trošku pripiecť. Z opečenej strany posyp strúhanym syrom (ale iba z jednej strany, z druhej strany ti to najskorej skončí medzi popolom). Hotovo!
Poď to celé zložiť a nechať sa pochváliť od ostatných za dobre vykonanú prácu! A kľudne ich zober aj sem, lebo toto nebolo veľmi dlho. Na Slovensku toľkej zábavý po kope za jeden rok. Trenčín! Anti Flag – F**k Police Brutality
Na chlieb nalož natrhané rebrá (ale bez kostí samozrejme), prelož zeleninou. No nezabudni zapiť!
Odporúčané pivo: Zichovec – Rohlíček
Na chuť! Juro + Filip
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.