Viva la Slovakia! Junk Food (Pirohy trocha inak)

Ja viem, že ešte nie je čas bryndze, ale keď už si celý čas medzi sviatkami údil (nie, že by som neoslavoval Vianoce) a stále máš čo tlačiť do hlavy. Už vidíš to Slovensko? Tak ideme jesť klobásy a slaninu. Bude čemer! Inseminační stanice – Tofu teror

Potrebuješ
  • Zemiaky: 200 g
  • Polohrubá múka: 500 g
  • Soľ: 15 g
  • Vajce: 1 ks (od babky, nie dedkove, takže tiež domáce)

  • Klobása: 200 g (domáca, šak dojdi, je ich ešte kopa )
  • Slanina: 200 g (domáca, aj z tej ti odkrojím)
  • Kyslá kapusta: 200 g
  • Soľ: 2 g
  • Údená paprika: 3 g
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Bravčová masť: 20 g
  • Pivo: 0,1 l Stupavar – Davová psychóza

  • Bryndza: 0,5 kg
  • Kyslá smotana: 200 g
  • Údený cesnak: 20 g

  • Zelená cibuľa: 100 g

  • Slivky: 0,5 kg
  • Čokoláda: 200 g (63% je top!)
  • Pivo: 0,1l Hellstork – Panda
  • Škorica: 2 ks
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštál: 120 g
  • Maslo: 50 g

  • Maslo: 50 g
Postup

Dočítal si, čo potrebuješ a nevieš čo s tým? Poď sem, hneď ti ukážem! V prvom rade to bude sranda (lebo cesto). Asi taká ako keď Johnny Rotten oslávil tento týždeň 68! Sex Pistols – God save the Queen

Zemiaky v šupke uvar vo vode do mäkka spolu so šiestimi gramami soli. Potom zemiaky očisti a nastrúhaj na jemno. Zmiešaj s múkou, vajcom a soľou do jemného cesta. Cesto rozdeľ na polovicu a rýchlo s ním pracuj (keď dlho stojí, začne rednúť a bude sa lepiť, chladnička ti nepomôže).

Cesto vyvaľkaj pomocou valčeka na pomúčenej doske na cca tri milimetre široké cesto. Pomocou vykrajovátka alebo pomúčeného pohára vykrajuj kolieska. Vykrojené kolieska naplň plnkami (čo iné) do stredu. Cesto prelož na polku a okraj pritlač vydličkou k sebe (ak máš pokojne použi formičku na pirohy). Takto pripravený piroh var pokiaľ nevypláva na hladinu, cca sedem minút a máš hotovo. Záleží koľko varíš vody a pirohov naraz!

Že idem od konca? Vôbec! Lebo včera Sham 69! skoro u nás doma. Bol si? Pre mäsožravce, takže pre mňa! Pre teba? Sham 69! – If The Kids Are United

Slaninu, klobásu a cibuľu nasekaj na malé kúsky a orestuj na masti. Pridaj cukor, nechaj skaramelizovať a zasyp paprikou. Premiešaj a pridaj precedenú kapustu. Podlej pivom dochuť soľou a podus päť minút. Odstav a nechaj tak. Toto je prvá plnka!

Masožravci sú šťastní, ale musíš potešiť aj ostaných. Jednorožce? Šak aj vegetariáni a sladučký sú naši! Ak ti nechutí mäso, toto je pre teba. Teraz asi nedáš čerstvé slivky, ale pozri do mrazáku. Keď nie tvoj tak babkin je plný pokladu. Sladká plnka! SPS – Máma (1.2. každý rok, spolu s Pepkem )

Zapáľ škoricové drievko a nechaj horieť aspoň do jednej polky. Potom to hoď do piva, zahrej (cca 61°C ) a  nechaj luhovať aspoň tri hodiny (cez noc sa nič nestane).

Slivky prekroj, vyber kôstku (až sú z mrazáku už tam nebude), posoľ a porcuj z vnútra. A to tak, že zmiešaj cukor so soľou v pomere 20g cukor a 5g soľ.  Rozpáľ gril Pridaj slivkové drevo, nech dymí a griluj pri teplote 160°C .

Zo strany kde je šupka začni a nechaj to tam cca tri minúty (nie že bude horieť oheň, iba nech je pekne teplý), potom otoč slivku a nechaj cca minútu.

Na masle nechaj skaramelizovať cukor (100g), pridaj slivky spolu s čokoládou a premiešaj. Zalej pivom a za stáleho miešania nechaj roztopiť čokoládu a vyvariť pivo (takže zredukuj na lekvár). Ho – to – vo!

Neoddychuj, ešte nie čas. Nemysli si, že toto niekoho nadchne. K slaným pirohám ti chýba kúsok šťastia! Načo Názov – Hromy – Blesky

Bryndzu zmiešaj spolu s kyslou smotanou a pretlačeným cesnakom (ak ti je treba dosoľ). Toto chceš!

Už si tam kam ideš celý deň. Pri stole! „čemer je davová psychóza v žalúdku“. Davová psychóza – Dievčatko

Takto hotové pirohy orestuj na masle (nie na bravčovej masti). Áno, oboje, aby to jednorožcom nerobilo problém (tým, čo nejedia mäso). Tam kde máš slaninu, klobásy a kapustu, postriekaj omáčkou z bryndze!

Odporúčané pivo: Stupavar – Davová psychóza

Ak sa ti máli alebo fakt neješ mäso, tak toto je to, čo chceš. Šťastie! F**** the diet

K slivkovým pirohom iba vydličku (až si kráľ, dáš to aj rukami).

Odporúčané pivo: Zichovec – Nectar of Darkness

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.