Všetko dobré do nového roka (Aj s natrhaným káčerom)

Punková - Káčer

Takže zase o rok starší! Ale to nemení nič na tom, že sme stále krásni. Všetci si pýtali výber toho najlepšieho za rok 2023. Ale prečo byť, taký ako všetci čakajú? Buď svoj! Tak ukonči rok fajnovo! Kačka, kapusta, knedľa. Nie BAO! Dropkick Murphys – The Season´s Upon Us

Potrebuješ
  • Kačka (domáca): cca 2,5 kg nie od babky ale určite máš kamoša čo má pekné kačky
  • Pomaranč: 2 ks
  • Jablko: 2 ks
  • Rasca: 2 g
  • Soľ: 5 g
  • Pomarančový džús: 3 dcl

  • Červená kapusta: 2 kg
  • Cibuľa žltá: 300 g
  • Pomelo: 300 g
  • Kačacia masť: 40 g
  • Cukor kryštál: 300 g
  • Jablčný ocot: 1 dcl
  • Pomarančový džús: 0,5 l
  • Voda: 1 l
  • Bobkový list: 2 ks
  • Rasca: 2 g
  • Pomaranč: 1 ks
  • Škorica mletá: 2 g

  • Maslo: 90 g
  • Mlieko: 330 g
  • Sušené droždie: 15 g
  • Hladká múka: 720 g
  • Kryštálový cukor: 70 g
  • Prášok do pečiva: 4 g
  • Sóda bikarbóna: 4 g

  • Nakladaná cibuľa: 150g (s chilli)
Postup

Viem, že si plný, ale jesť treba stále a moc! Toto nie je šalát. Aj keď dobrý šalát nikdy nemôže byť zlý! Tak ako West Ham. Booze & Glory – Three Poinst

Vytiahni kačku od Ivana a presekni na polovičku. Umy a osuš. Vlož do pekáča, zasoľ, posyp rascou a pridaj na 1/4 nasekané ovocie. Pomaranče pokojne aj roztlač, nech máš viac šťavy. Zalej to všetko džúsom a dobre premiešaj. Prekry papierom na pečenie a ešte raz prekry alobalom (pokiaľ nemáš liatinové pekáče po babke, čo do seba pasujú).

Punková - Káčer

Takto pripravenú kačku (Ivan povedal, že je to káčer, no na pekáči to už moc nezistíš) peč 180°C dve hodiny. Potom kačku odkry a peč ďalších 22 minút nech chytí peknú farbu a kôrku. Dobrá čo?

Druhé kolo. Nebudeš predsa iba mäso jesť. A aká by bola kačka bez kapusty? Tu aj siedme! Inseminační stanice – Sedmej schod

Nasekanú cibuľu orestuj na masti spolu s bobkovým listom a rascou. Pridaj cukor a nechaj skaramelizovať. Potom pridaj nasekanú kapustu a dobre premiešaj. Zasyp soľou, škoricou premiešaj a zalej pomarančový džúsom. Premiešaj, pridaj vodu, ocot a dus do polomäkka. Pridaj očistené pomelo a pomaranč (to znamená iba dužinu, žiadne šupky ). Premiešaj a dus do mäkka ak by ti chýbala voda pridaj. Nie, že ti to zhorí.

Neteš sa, ešte nie si na konci. S týmto by si sa určite neuspokojil. Snáď to nechceš jesť vidličkou! Tak 6.1.2024 v Brne! SAS -Nácek

Maslo rozpusti v mlieku, no nepresiahni 41°C. Pridaj kvasnice a premiešaj. Nechaj zafungovať, nech máš kvások. Všetky suché ingrendiencie zmiešaj dokopy. Ak to robíš mixérom, použi hák. Pridaj kvások a miešaj cca sedem minút (ak ideš robotom, ak ručne, tak to potiahni aj na 18 minút ).

Teraz cesto vyformuj do jednej veľkej gule, ktorú potrieš olejom a necháš vykysnúť. Cca za hodinu máš cesto raz také. Potom cesto rozvaľkaj na 0,5 cm široký plát (na vaľkanie použi tenkú vrstvu oleja miesto múky). Vykroj kruhy a prehni ich na polovicu. Vlož medzi ne papier na pečenie (najlepšie prehnutý) a nechaj podkysnúť asi 28 minút. Takto pripravenú knedľu naparuješ cca osem minút. Ho – To – Vo!

Poď to naplniť, keď už si bližšie k letu, ako k Vianociam. Nech stihneš pribrať do nafukovačky. Iveta Bartošová – Léto

Punková - Káčer

Ale kľudne pusti aj Madness, Rancid, NOFX, Biohazard, The Specials, Los Fastidios a kopu iného (dobrého) ako na fesťáčiku (Mighty Sound, Punkáči Deťom )

Bao žemľu alebo knedľu otvor a vlož do nej natrhaného káčera (ako povedal Ivan) prelož kapustou a zasyp nakladanou cibuľou.

Odporúčané pivo: Hellstork – Panda

Juro

Na chuť!

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.