Opakovanie je matka múdrosti (Cubano sandwich)

Punková - Cubano sandwich 02

Dnes to bude pivo, čemer a Kuba (určite to poznáš). Druhý recept, ktorý si tu čítal, varil a jedol bol „kubino lepeňák“ a.k.a Cubano sandwich a ako sa tam píše: zmeny musia aj tak nastať… A preto som ho vylepšil (Filip) a ukážem ti, ako na nový level čemeru z Cubanos. Ako každý recept je posolstvom, to sa píše o bratstve (nie o farbe a presvedčení) ako punx and skins, alebo pivo a jedlo, tak si pusti: Municia – Unidad

Potrebuješ

  • Bravčove stehno: 2 kg
  • Pomaranč: 3 ks
  • Limetka: 4 ks
  • Nové korenie: 5 g
  • Rasca mletá: 6 g
  • Soľ: 10 g
  • Cesnak: 100 g
  • Cukor hnedý: 50 g
  • Oregano: 5 g

  • Uhorka šalátová: 3 ks
  • Limetka: 3 ks
  • Pomaranč: 1ks
  • Citrón: 3 ks
  • Klinčeky: 2 g
  • Med: 20 g
  • Soľ: 5 g

  • Horčične semeno: 300 g
  • Soľ: 5 g
  • Jablčný ocot: 1 dcl
  • Voda: 2 dcl
  • Čerstvé Chilli: 50 g (Poblano)

  • Hladka múka: 500 g (ideálne chlebová, ale keď nemáš daj pšeničnú)
  • Cukor kryštál: 13 g
  • Soľ: 5 g
  • Voda: 295 ml (teplá – 37,77 C°!)
  • Sušené droždie: 10 g
  • Bravčová masť: 30 g

  • Slanina: 100 g (jasné, že tá čo si údil celé sviatky)
  • Syr maasdamer: 200 g
  • Maslo: 100 g
Postup

Väčšinou trvá mäso najdlhšie, dneska to bude inak, lebo sa ideš naučiť fermentovať. Takže potrebuješ čas a lásku. Nezabudni na dobrú muziku. Rancid – let ‘s go

Nasyp si horčičné semeno do pol zaváraninového poháru. Chilli prerež pozdĺž  tak, aby sa ti dalo do poháru a pridaj k horčici. Pridaj ocot. V miske si sprav trojpercentný roztok. Ten spravíš tak, že si odvážiš vodu a vypočítaš si tri percentá z jej váhy. Tie tri percenta sú váha soli, ktorú tam dáš a dobre rozmiešaš (fakt dobre, nech ti nezostane soľ na spodku misky).

Roztokom zalej horčicu, zatvor a zakry utierkou (pomôžeš životu) a týždeň nechaj stáť pri izbovej teplote. Potom preceď, ale vodu si nechaj. Horčicu rozmixuj a dochuť octom keď treba.

Mäsoo? ÁÁÁ ešte nie! Toto bude rýchlovka, ako táto pesnička. Jaksi taksi – Vlastní názor

Uhorku si nakrájaš na tenké plátky (keď máš mandolínu, vyhral si). Natlačíš to potom do zaváraninového pohára. Potom zmiešaj šťavu z citrusov s medom a soľou. Na sucho opražíš klinčeky a keď ti rozvoňajú dom (kľudne aj ulicu, šak je to street food) nasypeš to do nálevu. S nálevom zaleješ uhorky tak, aby ti zostalo čo najmenej vzduchu. Otočíš to dole hlavou a nechaj to cez noc fermentovať na linke.

Vieš čo teraz? Mäsoooo! Dočkal si sa a toto bude dobrý punk na jazyku. Tak si pusti rap a pod na to! Freddy madball – Y Que

Najprv si sprav Mojo marinádu. Mojo marináda : soľ, cesnak, dužiny a kôru z citrusov, cukor, korenie rascu a oregano rozmixuj. Zalej tým mäso a odlož ho na 24 hodín (čim dlhšie tým lepšie) do chladničky.

Teraz keď už máš sliny po zem a to ti ešte ani nezačalo v rúre voňať, tak ho tam daj na šty hodiny a 120 °C. Po štyroch hodinách máš čemer len z vône. Tak ho zlej z marinády, rúru daj na 150 °C a vráť ho naspäť na pol hodiny. Nechaj vychladnúť a nakrájaj na najtenšie plátky a dávaj ich hneď do výpeku.

Teraz si spravíš pravý kubánsky chleba. Lebo nie je nad dobrý chleba tak jak nie je nad naše ženy. MDŽ! Inseminační stanice – Kozy

Vodu s droždím dobre rozmiešaj a nechaj 10 minút stáť na teplom mieste. Medzi tým si zmiešaj muku cukor a soľ. Teraz pridaj tekutú zmes to suchej a vymies hladké a vláčne cesto.

Nemusí byt úplne hladké, preto teraz pridáš masť ale zatlač ju do cesta a poriadne zapracuj. Potri olejom hlbšiu misu a daj do nej cesto. Zakry a nechaj hodinu kysnúť. Narástlo, čo? Teraz ho jemne stlač päsťou a daj si ho na pomučenú plochu a rozdeľ na dve časti. Prikry a nechaj 15 minút podkysnúť.

Teraz si každý prstami roztlačíš na obdĺžnik, ktorý zroluješ a vytvaruješ na bagetu. Dáš na plech s papierom na pečenie, zakryješ a necháš ďalších 30 minút poskytnúť. Medzi tým si vyhrej rúru na 205 °C a nechaj zovrieť troch vody v hrnci, ktorý dáš potom do rúry.

Punková - Cubano sandwich

Rozprašovačom mierne postriekaš vodou. Pozdĺž cely bochník spravíš žiletkou, chlebovým nožom alebo dosť ostrým nožom jemný rez. Vložíš do vyhriatej rúry spolu s vriacou vodou na 8 až 10 minút. Potom vytiahneš hrniec s vodou a rúru stiahneš na 190 °C. Pečieš ďalších 20 až 22 minút. Vytiahni a nechaj vychladnúť.

Už to len poskladáš a máš hotovo. Tak ako Sparta! Inseminační stanice – Sparta The Adicts – You´ll Never Walk Alone

Chleba rozrež, potri maslom a opraž na panvici. Potom ho natri horčicou, pridaj uhorky, na panvici si opraž slaninu a daj ju tam. Potom mäso a syr a priklop chlebom. Potri zvonku maslom a daj zapiecť. Ideálne keby máš planchu, ale keď nie, ukážem ti trik. Zober si dve panvice na jednu daj cubanos a druhu si nahrej a pritlač ho ňou.

Odporúčané pivo: Stone – Cali – Belgique IPA

Na chuť!

Filip + Juro

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.