Wywar: Veríme, že od apríla – mája sa život vráti do bežného režimu

Wywar

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Ján Kadlec z Holíčskeho pivovaru Wywar.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Korona nás prinútila spomaliť a mali sme teda viac času robiť veci, na ktoré počas bežnej prevádzky veľa priestoru neostáva. Máme viac času rozmýšľať nad vecami, ktoré robíme a ako ich robiť lepšie. Čas sme využili aj na vylepšovanie technológie pivovaru, či zdokonalenie výrobných procesov.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Po prvej vlne pandémie prišlo veľmi silné leto, ktoré nám čiastočne pomohlo dobehnúť zameškané, no hneď po lete sme tu mali druhú, ešte horšiu vlnu, ktorá optimizmus hneď zmrazila. Situácia je náročná, no prioritou pre nás naďalej ostáva udržať zamestnanosť, akú sme mali pred pandémiou, čo sa nám zatiaľ darí.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Gastrosektoru a náväzne na to aj nám by určite pomohlo zníženie DPH, ktorú máme spomedzi krajín V4 najvyššiu a 4. najvyššiu v rámci EÚ. Veríme, že sa situácia postupne obráti k lepšiemu a opatrenia sa postupne budú uvoľňovať a zákazníci si opäť nájdu cestu do svojho obľúbeného podniku.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Začiatok roka 2021 bude naďalej ťažký, keďže opatrenia budú naďalej pretrvávať a navyše január, február a marec sú pre nás najslabšie mesiace v roku aj za normálnych okolností. Veríme, že od apríla, mája sa život vráti do bežnejšieho režimu a potom bude záležať najmä na zákazníkoch, či sa do reštaurácii, či pohostinstiev opäť vrátia. Dopady Korony budú pretrvávať počas celého budúceho roka a je len otázka ako veľmi sa to v gastro sektore odrazí.

Prečítajte si aj

Ikkona: Na rok 2020 by sme chceli rýchlo zabudnúť

Snímka: Holíčsky pivovar Wywar