Ako ti chutilo slovenské craft pivo? Poď skúsiť aj niečo české. Zichovec sa už dostáva aj k nám a stojí za poriadny obed. Dnes to nebude žiadna rýchlovka, ale poď slintať do chladničky na pár dní v tomto teple (no tým pádom potrebuješ viac piva, ktoré vyplní dlhšie čakanie). Dnes to bude hovädzia hruď, dijonská horčica, med, soľ a chlieb.
Potrebuješ
- Hovädzia hruď: 1,5 kg
- Soľ: 1 kg
- Pomaranč: 3 ks
- Pivo: 0,3l (asi vidíš, že treba „ipu“. V tomto prípade potrebuješ Zichovec – Juicy Lucy)
- Horčičné semeno: 10 g
- Soľ: 5 g
- Korenie čierne: 10 g
- Údená paprika: 10 g
- Koriander: 10 g
- Pomarančová kôra: 10 g
- Polníček (ale môže to byť aj valerián ): 150 g
- Dijonská horčica: 100 g
- Med: 50 g
- Pažítka: 10 g
- Chlieb: 1 ks ( vyberaj ten najlepší. Určite nebudeš čakať ešte aj na pečenie chleba )
- Cheddar: 200 g (aký? minimálne 18-mesačný )
- Parenica údená: 200 g
- Nakladaná cibuľa: 200 g
Postup
Nakúpené? Tak si vyhrň rukávy a poď do toho!
Mäso očisti (no nie, že stiahneš tuk(!), ten ti robí chuť ), umy a poriadne osuš ( fakt to musí byť suché). Potom mäso obaľ v soli. Mäso musí byť celé obalené (ak by bolo málo, pridaj ešte soľ). Jemne to zalej šťavou z pomarančov (nie , že to zmyješ).
Takto to celé zaťaž, pretiahni fóliou a odlož do chladničky minimálne na 12 hodín, ale ak to necháš 24 hodín, nič sa nedeje (až na tvoj hlad).
Takto nasolené mäso umy pod studenou vodou. Napychaj pivom a ostatné vlej do pekáča. Vrchnú stranu zasyp zmesou rozmixovaných korenín a nechaj zabalené marinovať aspoň ďalšiu noc.
Áno, už ideš piecť!
Pekáč zabaľ do alobalu a peč v rozohriatej rúre na 90°C šesť hodín. Potom pekáč odbaľ a peč ďalšiu hodinu pri rovnakej teplote. Potom mäso nechaj odpočinúť (aspoň hodinu) na stole (tam uvidíš kde máš šťavu).
Nič náročné, čo? Len ako hovorím, je to boj s časom. Ale na dobré veci sa čaká! Teraz už ťa čaká finále. No keby pečieš chlieb, určite to posunieš vyššie. Tak poď medovú horčicu s pažítkou.
Horčicu, med a nasekanú pažítku zmiešaj a potri ňou dva krajce chleba. Na jeden nalož plátky cheddaru a prelož mäsom ( ja som dal plátky ma to peknú štruktúru a plnú chuť. No ty môžeš zvoliť aj trhané.
No verím, že ti to rozum nedovolí pri pohľade na tak fajnový kus mäsa ). Prikry to natrhanou parenicou a zasyp polníčkom. Teraz naukladaj nakladanú cibuľu (pýtaš sa akú? Presne tú, čo máš v chladničke s predošlých receptov) a priklop ďalším krajcom chleba. Stačí už iba jesť.
Odporúčané pivo: Zichovec – Juicy Lucy
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.