Zichovec, hovädzia hruď, horčica a poriadny obed

Ako ti chutilo slovenské craft pivo? Poď skúsiť aj niečo české. Zichovec sa už dostáva aj k nám a stojí za poriadny obed. Dnes to nebude žiadna rýchlovka, ale poď slintať do chladničky na pár dní v tomto teple (no tým pádom potrebuješ viac piva, ktoré vyplní dlhšie čakanie). Dnes to bude hovädzia hruď, dijonská horčica, med, soľ a chlieb.

Potrebuješ
  • Hovädzia hruď: 1,5 kg
  • Soľ: 1 kg
  • Pomaranč: 3 ks
  • Pivo: 0,3l (asi vidíš, že treba „ipu“. V tomto prípade potrebuješ Zichovec – Juicy Lucy)

  • Horčičné semeno: 10 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie čierne: 10 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Koriander: 10 g
  • Pomarančová kôra: 10 g

  • Polníček (ale môže to byť aj valerián ): 150 g
  • Dijonská horčica: 100 g
  • Med: 50 g
  • Pažítka: 10 g
  • Chlieb: 1 ks ( vyberaj ten najlepší. Určite nebudeš čakať ešte aj na pečenie chleba )
  • Cheddar: 200 g (aký? minimálne 18-mesačný )
  • Parenica údená: 200 g
  • Nakladaná cibuľa: 200 g
Postup

Nakúpené? Tak si vyhrň rukávy a poď do toho!

Mäso očisti (no nie, že stiahneš tuk(!), ten ti robí chuť ), umy a poriadne osuš ( fakt to musí byť suché). Potom mäso obaľ v soli. Mäso musí byť celé obalené (ak by bolo málo, pridaj ešte soľ). Jemne to zalej šťavou z pomarančov (nie , že to zmyješ).

Takto to celé zaťaž, pretiahni fóliou a odlož do chladničky minimálne na 12 hodín, ale ak to necháš 24 hodín, nič sa nedeje (až na tvoj hlad).

Takto nasolené mäso umy pod studenou vodou. Napychaj pivom a ostatné vlej do pekáča. Vrchnú stranu zasyp zmesou rozmixovaných korenín a nechaj zabalené marinovať aspoň ďalšiu noc.

Áno, už ideš piecť!

Pekáč zabaľ do alobalu a peč v rozohriatej rúre na 90°C šesť hodín. Potom pekáč odbaľ a peč ďalšiu hodinu pri rovnakej teplote. Potom mäso nechaj odpočinúť (aspoň hodinu) na stole (tam uvidíš kde máš šťavu).

Nič náročné, čo? Len ako hovorím, je to boj s časom. Ale na dobré veci sa čaká! Teraz už ťa čaká finále. No keby pečieš chlieb, určite to posunieš vyššie. Tak poď medovú horčicu s pažítkou.

Horčicu, med a nasekanú pažítku zmiešaj a potri ňou dva krajce chleba. Na jeden nalož plátky cheddaru a prelož mäsom ( ja som dal plátky ma to peknú štruktúru a plnú chuť. No ty môžeš zvoliť aj trhané.

No verím, že ti to rozum nedovolí pri pohľade na tak fajnový kus mäsa ). Prikry to natrhanou parenicou a zasyp polníčkom. Teraz naukladaj nakladanú cibuľu (pýtaš sa akú? Presne tú, čo máš v chladničke s predošlých receptov) a priklop ďalším krajcom chleba. Stačí už iba jesť.

Odporúčané pivo: Zichovec – Juicy Lucy

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný