Zichovec, hovädzia hruď, horčica a poriadny obed

Ako ti chutilo slovenské craft pivo? Poď skúsiť aj niečo české. Zichovec sa už dostáva aj k nám a stojí za poriadny obed. Dnes to nebude žiadna rýchlovka, ale poď slintať do chladničky na pár dní v tomto teple (no tým pádom potrebuješ viac piva, ktoré vyplní dlhšie čakanie). Dnes to bude hovädzia hruď, dijonská horčica, med, soľ a chlieb.

Potrebuješ
  • Hovädzia hruď: 1,5 kg
  • Soľ: 1 kg
  • Pomaranč: 3 ks
  • Pivo: 0,3l (asi vidíš, že treba „ipu“. V tomto prípade potrebuješ Zichovec – Juicy Lucy)

  • Horčičné semeno: 10 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie čierne: 10 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Koriander: 10 g
  • Pomarančová kôra: 10 g

  • Polníček (ale môže to byť aj valerián ): 150 g
  • Dijonská horčica: 100 g
  • Med: 50 g
  • Pažítka: 10 g
  • Chlieb: 1 ks ( vyberaj ten najlepší. Určite nebudeš čakať ešte aj na pečenie chleba )
  • Cheddar: 200 g (aký? minimálne 18-mesačný )
  • Parenica údená: 200 g
  • Nakladaná cibuľa: 200 g
Postup

Nakúpené? Tak si vyhrň rukávy a poď do toho!

Mäso očisti (no nie, že stiahneš tuk(!), ten ti robí chuť ), umy a poriadne osuš ( fakt to musí byť suché). Potom mäso obaľ v soli. Mäso musí byť celé obalené (ak by bolo málo, pridaj ešte soľ). Jemne to zalej šťavou z pomarančov (nie , že to zmyješ).

Takto to celé zaťaž, pretiahni fóliou a odlož do chladničky minimálne na 12 hodín, ale ak to necháš 24 hodín, nič sa nedeje (až na tvoj hlad).

Takto nasolené mäso umy pod studenou vodou. Napychaj pivom a ostatné vlej do pekáča. Vrchnú stranu zasyp zmesou rozmixovaných korenín a nechaj zabalené marinovať aspoň ďalšiu noc.

Áno, už ideš piecť!

Pekáč zabaľ do alobalu a peč v rozohriatej rúre na 90°C šesť hodín. Potom pekáč odbaľ a peč ďalšiu hodinu pri rovnakej teplote. Potom mäso nechaj odpočinúť (aspoň hodinu) na stole (tam uvidíš kde máš šťavu).

Nič náročné, čo? Len ako hovorím, je to boj s časom. Ale na dobré veci sa čaká! Teraz už ťa čaká finále. No keby pečieš chlieb, určite to posunieš vyššie. Tak poď medovú horčicu s pažítkou.

Horčicu, med a nasekanú pažítku zmiešaj a potri ňou dva krajce chleba. Na jeden nalož plátky cheddaru a prelož mäsom ( ja som dal plátky ma to peknú štruktúru a plnú chuť. No ty môžeš zvoliť aj trhané.

No verím, že ti to rozum nedovolí pri pohľade na tak fajnový kus mäsa ). Prikry to natrhanou parenicou a zasyp polníčkom. Teraz naukladaj nakladanú cibuľu (pýtaš sa akú? Presne tú, čo máš v chladničke s predošlých receptov) a priklop ďalším krajcom chleba. Stačí už iba jesť.

Odporúčané pivo: Zichovec – Juicy Lucy

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.