Nové prevádzky v Košiciach a Trnave, príprava vlastného pivovaru aj doplnenie konceptu. Také sú plány pubu Žil Verne. Podnik, ktorý získal ocenenie RateBeer Best 2017 v kategórii nový pivovar, avizuje expanziu.
Problémy vyriešené
Ešte koncom minulého roka však situácia v bratislavskom pube nevyzerala vôbec ružovo. „Bývalý obchodný partner dostal na hodinu výpoveď. Zistili sme, že neboli dlhodobo uhrádzané faktúry dodávateľom či sládkom, každodenná tržba bola často požívaná na iné účely, ktoré nesúviseli s podnikom. Keďže pán M. Miškov nevrátil ani súkromnú pôžičku v desiatkách tisíc eur, reálne hrozilo, že podnik ako taký skrachuje,“ hovorí pre portál oPive.sk majiteľ podniku Žil Verne Juraj Kóša.
Podľa jeho slov musel do podniku výraznejšie vstúpiť, aby situáciu zachránil. „Dnes je situácia vyriešená a všetky podlžnosti sme vyrovnali. Na jednu vec by som však rád upozornil. Stále sa na trhu objavuje pivo, ktoré bolo navarené pre Žil Verne, bývalý spoločník ho však premenoval a vydáva za svoje bez toho, aby mal na to súhlas autora piva, zaplatené varenie a suroviny. Preto som zvedavý na reakciu craft komunity, lebo podľa môjho názoru by sme s takýmto človekom nemali spolupracovať a nie toto konanie ticho akceptovať,“ zdôrazňuje. (Reakciu M. Miškova si prečítajte TU)
Konsolidačná fáza podniku je ukončená, aktuálne chystá koncept expanziu aj do iných slovenských miest. „Už prvý aprílový týždeň by sme chceli otvoriť Žil Verne v Košiciach. Podnik otvoríme priamo v centre, v priestoroch bývalej Veveričky. Ďalšia prevádzka pribudne v lete aj v Trnave na Trojičnom námestí,“ prezrádza novinky Juraj Kóša.
Po novom aj jedlo
Samotný koncept pivného pubu sa však bude meniť. „Okrem remeselného piva by mala mať každá prevádzka, aj tá v Bratislave, kuchyňu. Chceli by sme lákať na streetfood,“ hovorí majiteľ. V prípade pivnej ponuky chcú nadviazať na zaužívaný koncept.
„Určite budeme mať naďalej vlastné pivá. K trom zaužívaným menám – Miro Banžuch, Peťo Chňupa a Vlado „Kazo“ Kaznakov, by mal po novom pribudnúť aj Matthew Wirtz, ktorý by nám mal variť štýl IPA a APA,“ hovorí o novinke Juraj Kóša.
Pivá od týchto sládkov by mali byť k dispozícii v jednotlivých prevádzkach. „Napríklad v Košiciach bude v ponuke aj pivo Malý Hrdina, ktoré bude varené špeciálne pre tamojšiu prevádzku,“ naznačuje majiteľ. Okrem domácich pív by sa v ponuke mali objaviť aj kúsky zo slovenských i českých pivovarov. „Chceme dávať priestor kvalitným slovenským pivám. Spolupracujeme s pivovarmi Unorthodox Brewing, Hellstork, Sessler, ŽiWell, JAMA a ďalšími. Výber piva vo všetkých prevádzkach bude mať naďalej na starosti Imrich Nógell,“ konštatuje.
Ďalšia expanzia
Nemá však skončiť len pri nových baroch. Celý koncept má podporiť aj vlastný pivovar. „Už máme vybraný priestor v Trnave. Počítame s tým, že bude mať 500 litrovú varňu, ktorá bude určená hlavne na produkciu špeciálov,“ prezrádza Juraj Kóša.
Už teraz pritom prebiehajú rokovania o expanzii značky do zahraničia. „Našim cieľom je vytvoriť životaschopný koncept, ktorý ponúkne mix kvalitného remeselného piva a dobrej gastronómie,“ uzatvára rozprávanie majiteľ pubu Žil Verne Juraj Kóša.