Pred pár týždňami sa ponuka remeselného piva v Bratislave rozšírila. Svoje brány totiž otvoril podnik s názvom Žil Verne. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že podnik je podobný ako mnohé ďalšie v hlavnom meste, zdanie môže klamať. Nájdete v ňom totiž dvojicu pív, ktoré sú varené špeciálne pre tento pub. A ich autori sú remeselnej pivnej scéne veľmi dobre známi. „Prvým pivom je ležiak Veľký hrdina, uvarený Petrom Chňupom (Necro Brewing, Fabrica pub, Komín ). Druhá je IPA Vynález skazy uvarená Vladimírom „Kazom“ Kaznakov (Unorthodox Brewing),“ prezrádza portálu oPive.sk majiteľ podniku Žil Verne Martin Miškov.
Samotný majiteľ s úsmevom spomína na nápad otvoriť tento podnik. Prvotná myšlienka vznikla asi pred rokom. „Ani vlastne neviem, ako mi to napadlo. Mal som nejaké vedomosti o tom, že existujú malé pivovary a robia dobré pivá a ľuďom to chutí, tak som si povedal, že asi to bude dobrá cesta,“ prekvapuje Martin Miškov. Ten úprimne priznáva, že o remeselnom pive veľa nevedel. Poznal však ľudí, ktorí mu pomohli. „Určite mi najviac pomohol Imrich Nógell, ktorému sa aj touto cestou chcem poďakovať,“ prezrádza majiteľ.
Dvojzmyselný názov vznikol tiež náhodne. „Mali sme “brainstorming““ v priestore dnešného Žil Verne, keď tam boli ešte iba holé biele steny a začali sme tvoriť názov, aký by sa hodil, pre náš podnik. A jedného kamaráta napadla myšlienka Zemanovho filmu na námety Julesa Verna, Vynález skazy,“ približuje Martin. Rozvíjaním tejto myšlienky vznikol práve terajší názov podniku. „Mňa vtedy napadol dvojzmysel Žil Verne a tak vznikol názov pre náš podnik a pre naše prvé pivo,“ odhaľuje niečo zo zákulisia majiteľ. Meno Vynález skazy tak nesie ich belgická IPA.
Už teraz je jasné, že pri jednom podniku nekončia. „Už na začiatku sme sa rozhodli, že zo Žil Verne ideme vytvoriť značku kvalitných craft beer pubov. Plánujeme vytvoriť našu vlastnú sieť podnikov. Samozrejme, všetko bude závislé aj na tom, ako sa uchytí prvá prevádzka,“ prezrádza Martin Miškov. Ten naznačuje, že cieľom je aj vlastný pivovar. „Akosi logicky s vytváraním ďalších prevádzok, pôjde ruka v ruke aj myšlienka vlastného pivovaru. Už dokonca máme aj vytvorený určitý koncept takéhoto pivovaru, ktorý bude trošku odlišný od tých, ktoré momentálne na Slovensku máme. Nechcem, ale ešte predbiehať,“ uzatvára rozprávanie Martin Miškov.
Snímka: archív M.M.