Zo Sibeerie na Slovensko. Pivovar Firstep chce robiť veci inak

Pivovar Firstep

Na Slovensku vznikol nový kočovný pivovar, ktorý sa prakticky od začiatku vymyká podobným projektom. Nesie meno Firstep a zaujal okrem iného tým, že spoločné pivo navaril so známym poľským pivovarom Pinta.

Za pivovarom stoja Michal Minárik, Rafael Medina Armenta a Peter Škrovan. Prvý dvaja z nich nie sú na pivnom trhu nováčikmi. Skúsenosti majú z českého pivovaru Sibeeria. O projekte Firstep sme sa porozprávali s Michalom, pričom na prvú otázku odpovedali všetci traja spolumajitelia pivovaru.

Ako ste sa dostali k vareniu piva?

Michal: Študoval som a polovicu života strávil v Česku, kde si človeka pivo skrátka nájde. Keď v Európe začali vyskakovať prvé moderné ejly, nadchli ma svojou pestrosťou a intenzitou, takže sme s kamošom nakúpili hrnce, kýble a chmeľ a pár rokov varili v kuchyni. Časom som si povedal, že ma vlastne vôbec nebaví pôvodné zamestnanie a že to s pivom skúsim naplno. Spravil som si rekvalifikáciu vo Frýdlante, preštudoval absolútne všetky knihy o varení piva, čo som našiel, a šiel zaklopať na dvere v pražskej Sibeerii, či nepotrebujú nadšenca. Vtedy len stavali vlastný pivovar a nakoniec som tam strávil štyri roky a prvých asi 700 várok.

Rafa: Pochádzam zo španielskej Malagy a roky som pracoval ako technológ potravinárskej výroby v Anglicku, kde sa zrovna rozbiehali zlaté časy craftového piva. Prvý glg mojej prvej IPA mi úplne otočil život, pivo sa stalo koníčkom a pustil som sa do objavovania stále nových značiek a chutí. Po Brexite som sa odsťahoval za priateľkou do Prahy a hneď po príchode si šiel kúpiť pár pív do Sibeerie, kde práve hľadali niekoho na fľaškovanie. Tak som tam rovno zostal.

Peťo: Ja som sa ku craft beer dostal cez specialty coffee. Býval som v Bratislave v centre Starého Mesta a mal som nachodené všetky nové podniky, ktoré ako prvé ponúkali výberovú kávu, miešali drinky a čapovali remeselné pivo.

V jednom z nich som mal prvýkrát pivá od Mikkeller, To Øl a zachutilo mi to. Vtedy som ešte nevedel v čom sú výnimočné, ale cítil som, že ich chuť bola bohatšia a intenzívnejšia. Keď som neskôr videl, ako tieto značky komunikujú s použitím ilustrácie alebo vizuálneho umenia a predávajú svoje produkty, ako dizajnéra ma zaujala aj ich estetika. Bol v tom punk, odvaha, rebélia, ale aj novátorstvo. Zrazu pivo nevyzeralo ani nechutilo tak, ako sme ho poznali dovtedy, bol som z toho nadšený.

Neskôr, keď som sa už naplno venoval brandingu a packagingu, a niekto sa ma opýtal, čo by bol môj vysnívaný projekt, odpovedal som: káva, pivo a naturálne víno. Keď som stretol Michala a Rafu a podelili sa so mnou o svoje plány, okamžite som sa k nim chcel pridať a v podstate sme sa úplne zliali do Firstepu… nie len tou kávou a vínom, pri ktorom sme tento rozhovor mali. Myslím si, že nadšenie pre to, čo robíme, a odhodlanie robiť to bez kompromisov, je jednou zo vzácnych hodnôt, ktoré všetci traja zdieľame.

Firstep - pivovar

Ako vznikol nápad založiť kočovný pivovar Firstep? Kto za ním stojí?

Veľa sme sa za pivom nacestovali, či už kvôli čapovaniu na festivaloch, vareniu kolaboračných várok alebo skrátka návštevám pivovarov, ktoré sme chceli ochutnať. Minulý rok sme dva týždne putovali s batohmi plnými plechoviek od pivovaru k pivovaru v Kalifornii, kde sme pochopili, že toto je pivná kultúra, akú chceme zažiť aj u nás.

Väčšina špičkových IPA sa tam vypije v blízkom okolí pivovaru za čerstva, čo je pre chuť fakt kľúčové. Ľudia sa radšej zastavia vo svojom miestnom pivovare pre štyri plechovky toho istého nového piva namiesto toho, aby si nakúpili štyri rôzne staré importované a každú z nich si rozliali s kamarátmi do štyroch pohárov na „usŕknutie“. Sú to čisté, intenzívne pivá na pitie, ktoré sú fascinujúce svojou pozornosťou pre detail, nie samoúčelnými extrémami.

Preto sme dali výpovede, uskromnili životné štandardy, z úspor nakúpili sudy a suroviny a rozhodli sa skúsiť to s lietajúcim varením. Hľadali sme šikovného dizajnéra, ktorý by tomu všetkému dal modernú, atraktívnu tvár. Oslovili sme preto Peťa, ktorý nám skrátka oznámil, že nebude pracovať pre nás, ale o to radšej by pracoval s nami, tak sme na Firstep teraz traja.

Kde svoje pivo varíte?

Varíme v Trakoviciach pri Trnave. Majú tu fajn technológiu, ale najmä nám k nej umožnili plný prístup, za čo sme im veľmi vďační. Absolútna kontrola nad celým procesom pre nás bola kľúčová požiadavka. Kvalita piva spočíva v detailoch, preto si dávame záležať na tom, aby sme každý krok a úkon mohli robiť sami a mohli ich donekonečna ladiť. Všetko od snorenia po stále lepších šaržiach chmeľu až po minimalizáciu rizika oxidácie pri plechovkovaní. Dokonalé pivo je nekonečná cesta, ktorá ako všetky ostatné začína prvým krokom.

Aké máte s pivovarom plány?

Dlhodobý cieľ je otvoriť si vlastný brewpub, kde si ľudia môžu dať intenzívne a dokonale načapované pivo začerstva rovno pod komínom. Na to sme úspory samozrejme nemali, takže Firstep je prvým krokom, ako si koncept lokálneho, čerstvého piva vyskúšať. Držíme sa preto krátkych dátumov spotreby, posielame plechovky z vlastného e-shopu najradšej priamo zákazníkom a rozvážame si pivo do barov v okolí, ktorým môžeme dôverovať, že sa oň postarajú. Všetko pre to, aby sa všetko vypilo, kým to chutí podľa našich predstáv.

Nie teda že by sa po troch mesiacoch pokazilo, ale aromaticky chmelené pivo časom skrátka začne blednúť bez ohľadu na to, či ho uvaril niekto doma v kuchyni alebo najvychytenejší svetový výrobca.

Pozeráte sa aj po zahraničí?

Tento rok už sme obišli pár európskych festivalov a máme viacero ponúk na export zo zahraničia, ale vyvážať plánujeme iba v menšom množstve, nech sa to stihne vypiť včas a neriskujeme, že nám plechovky zostanú sedieť rok niekde na regáli. Popri Slovensku sa sústredíme hlavne na účasť na medzinárodných akciách, kde si pivá môžeme odprezentovať vo forme, akú si predstavujeme, a na závozy do spriatelených barov v okolitých krajinách.

V pláne je viac-menej každý mesiac vydať dve nové pivá, jedno výraznejšie, hutne nachmelené a jedno dostupnejšie, ale o to piteľnejšie.

Plánujete aj niečo, čím vybočíte z bežnej ponuky?

Osobitou kategóriou sú pre nás barelované pivá, pre ktoré máme slabosť. Dlhé ležanie v sudoch po tvrdom alkohole dodáva silným tmavým pivám krásnu komplexitu, ktorú chceme prezentovať bez zakrývania cukrárenskými prísadami, ako sa to často robí.

Aj preto sme do sveta pustili svoje dve prvé lastovičky, ktoré po mesiacoch v bareloch po whisky a rume krásne dozreli a pri obsahu alkoholu okolo 16% budú ideálnym programom na dlhý zimný večer. Podobné pivá majú zásadne iný spôsob pitia. Nie nutne za čerstva, ale o čosi teplejšie a pomaly, ako pri dobrom koňaku. Sami sme zvedaví, čo na ne ľudia povedia.

Ako vnímate situáciu na slovenskom pivnom trhu?

Na Slovensku je skvelá, priateľská pivná komunita. Časť z nej samozrejme poznáme už dlhšie a väčšina ľudí, ktorých sme stretli, bola mimoriadne ústretová. Niektorí z nich si svoj úspech neskutočným spôsobom odmakali a ich drive a vytrvalosť je veľmi inšpirujúca. Robiť dobré, moderné pivo nie je ľahké a presvedčiť ľudí o tom, že stojí za to si za pivo priplatiť, je potenciálne ešte ťažšie, takže pivovary ako Hellstork, Čierny Kameň, VooDoo a ďalšie, ale aj craftové podniky si zaslúžia veľkú vďaku za kus roboty, ktorú pre pivo spravili.

Firstep

A ak sa pozrieme na slovenské pivo?

Čo sa týka samotného piva, situácia v podstate kopíruje vývoj na západe, možno len s určitým oneskorením. Veľká časť moderného pivného sveta už sa prepila experimentovania so senzáciami a vracia sa k piteľnému pivu, akého si človek môže dať viac pohárov po sebe. Keď už sme si zvykli, že pivo nemusí byť iba česká desina, a každý už vie, čo je IPA, tak to spojme a poďme piť pivo, ktoré je intenzívne a piteľné zároveň. Sme presvedčení, že moderne nachmelené suché a horké pivo je budúcnosťou, a sme odhodlaní o tom presvedčiť každého, komu pivo príde aspoň trochu zaujímavé alebo rád skúša zaujímavé chute.

Slovensko má zároveň špecifikum v tom, že všetci bažia po českom pive, ktoré je, pochopiteľne často skvelé, ale krajina pôvodu sama o sebe nemusí byť garanciou kvality. Chceme preto ukázať, že aj u nás sa dá variť svetové pivo.

Na trh ste uviedli spoločné pivo s poľským pivovarom Pinta. Ako k nej došlo?

Ešte v Sibeerii sme si odvarili veľa spoločných várok s ľuďmi z pivovarov po celej Európe aj ďalej a z mnohých z nich sa stali naši blízki kamaráti. S chalanmi z Pinty sme zažili hromadu spoločných dobrodružstiev, tak keď prišlo na prvú kooperačnú várku, ich séria Hazy Discovery bola jasnou voľbou. Je predsa škoda, aby v ich nachmelenej cestovnej agentúre nemalo zastúpenie Slovensko, tak sme to skrátka museli napraviť.

Asi nezostane len pri tomto pive.

Keďže stále radi cestujeme a spoločné varenie je na to skvelou zámienkou, už teraz sa nám rysuje množstvo ďalších podobných spoluprác s pivovarmi z blízkeho aj ďalekého okolia. Už o pár dní by sa na Slovensko mala dostať naša spoločná West Coast IPA s partiou z maďarského Mad Scientist a ak všetko klapne, znova ju predstavíme na spoločnej akcii v Bratislave, kde bok po boku potečú naše priamočiare kúsky a ich šialené experimenty. Zároveň by sme podobným spôsobom k nám radi dotiahli aj ďalšie zaujímavé zahraničné mená. Všetko uvidíte na našom instagrame/facebooku pod hlavičkou @firstep.beer.

Prečítajte si aj

Na pivovarnícku mapu Slovenska pribudol Miloslavov a pivovar Vanc

Snímky: Archív Firstep