Moja voľba na Salóne piva? Hop Grup

Punková kuchyňa, recept, Hop Grup, Imperial

Tento týždeň sme zažili oslavu remeselného piva. Každý pivovar si zaslúži poďakovanie za odvedenú prácu. Mňa už minulé ročníky oslovili Hop Grup a tento raz to iba potvrdili. Všetky pivá na výbornú no ich Imperial Nuts je už teraz legenda. Tak si ho dnes trošku pripomenieme. Čokoláda, kačka, slanina, kapusta o bude aj pečivo, ale trochu inak. Z jedného jedla spravíš dve varianty. Tak poď na to!

Potrebuješ
  • Kačka: 2,5 kg (ale veľkosť nechám viac-menej na tebe, záleží od hladu a počtu a kŕmených ľudí )
  • Kapusta biela: 2 kg ( tiež je podstatná veľkosť nech sa nestane, že málo budeš mať )
  • Čokoláda: 200 g
  • Jablká: 4 ks (kyslejšie)
  • Slanina oravská: 0,5 kg
  • Rasca: 5 g
  • Cesnak: 50 g
  • Soľ: 15 g
  • Cibuľa červená: 400 g
  • Citron: 3 ks
  • Šípkový džem: 250 g
  • Pomaranč: 1 ks
  • Sendvič: 1 ks ( alebo 10 rožkov )
  • Vajcia: 4 ks
  • Pažítka: 20 g
  • Jarná cibuľa: 3 ks
  • Bravčová masť: 100 g
  • Celé čierne korenie: 3 g
  • Bobkový list: 3 ks
  • Cukor kryštál: 150 g
  • Kajenská mletá paprika: 5 g
  • Mlieko: 1 dcl
  • Pivo: 0,3l nie hocijaké Imperial Nuts – Hop Grup
Postup

Začneš tým najdlhšie trvajúcim a to je kačka. Kačku prešpikuj 100 gramami slaniny a polkou čokolády. Dobre nasoľ (soli sa nemusíš báť, kačka púšťa dosť tuku a tým aj zmýva soľ) a naplň dvomi rozkrájanými jablkami.

Podlej pivom cca 1 dcl. Zabaľ pekáč alobalom a daj piecť pri 120 °C na 4 hodiny. Potom daj preč alobal a daj piecť na 170 °C na cca 1 hodinu (kontroluj počas pečenia, nech to nevysušíš alebo nespáliš, chceš chrumkavú kožu a šťavnatú kačku ).

Prvý krok máš za sebou. Tešíš sa?

Očisti polovicu pripravenej cibule a celú kapustu. Všetko nakrájaj na širšie pásy. Na masti orestuj cibuľu, korenie a bobkový list. Zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. Pridaj kapustu, kajenskú mletú papriku, premiešaj a zalej šťavou z dvoch citrónov, osoľ a premiešaj. Zalej vodou a dus do polomäkka.  Potom pridaj filety z jedného citróna a dvoch jabĺk a dus do mäkka.

Že to nie je ťažké? Stačí, ak ťa to baví. Poď na tú knedľu.

Sendvič (rožky) nakrájaj na malé kocky a rozlož na pekáč preschnúť (lepšie je cez noc, no iba ty vieš, koľko máš času ). 200 gramov slaniny orestuj, pridaj nasekanú jarnú cibuľu a poprehadzuj. Túto zmes pridaj k pečivu a premiešaj. Zalej mliekom, žĺtkami, pridaj nasekanú pažítku, osoľ a dobre premiešaj.

Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh a pomaly premiešaj. Pomocou kuchynskej fólie vytvaruj knedle (radšej tenšie a kratšie, záleží aj od veľkosti hrnca, v ktorom knedle budeš variť). Dobre to utiahni a popichaj nech vypustíš vzduch, pokojne to omotaj aj viac raz. Vodu v hrnci priveď do varu. Vlož knedle a zaťaž nech sa varia rovnomerne. Doba varenie je od 20 do 25 minút. Čas určuje veľkosť.

Už iba omáčka!

Zvyšnú cibuľu, cesnak a slaninu nasekaj na menšie kocky. Všetko spolu orestuj. Dochuť soľou a korením. Zalej šťavou z jedného pomaranča a pridaj šípkový džem a zvyšnú čokoládu. Následne zalej pivom a nechaj redukovať ( častejšie miešaj, nech sa ti to nepripáli ). Polovicu pripravenej omáčky rozmixuj a dobre premiešaj so zvyšnou omáčkou.

Tak a si na konci! Teraz ti ukážem dve možnosti servírovania a ty povedz, čo sa ti viacej páči.

Prvá varianta: klasická pečená kačka s knedľou a kapustou na tanieri.
Druhá varianta: knedľu prekroj pozdĺžne a na spodok daj kapustu, trhanú kačku, zalej omáčkou a prekry druhou polkou knedle.

Odporúčané pivo: Imperial Nuts – Hop Grup

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.