Novomestský pivovar: Prázdny podnik s dobrým pivom

Novomestky pivovar

Na úvod priznanie. Novomestský pivovar navštevujeme viac-menej pravidelne už niekoľko rokov. Nebolo to dané len ponukou či atmosférou. Podnik nám nejakým spôsobom vždy vošiel do cesty. Jeden z nás pri ňom niekoľko mesiacov býval a podnik mal centrálnu polohu ideálnu pre stretávanie. Teraz sme si ho vybrali na našu krčmovú recenziu. A ideme trochu s malou dušičkou. Už sme zažili pár návštev, kedy nám pivo jednoducho nezarezalo. A nie je našim cieľom zhadzovať podniky a hrať sa na snobských recenzentov, ktorí udeľujú michelinovské hviezdičky. Máme len radi dobré pivo.

Je niečo pred pol ôsmou v sobotu večer 28. marca.  Obavy, že by sme v krčme nenašli voľný stôl sa veľmi rýchlo rozplynú. Obsadené sú len dva stoly, inak je krčma prázdna. Škoda. Práve marec vyhlásili v Novomestskom pivovare za „Mesiac piva“. V praxi to znamenalo, že za tri kúpené piva dostanete štvrté zdarma. Akcia sa týkala pív z JAMA Brewery. Ide o nový minipivovar, ktorý rozbehol Martin Lučko na Čiernej Vode. Práve na jeho pivo sme prišli.

Novomestský pivovar 2

Podnik pozorujeme už dlhšie a zažili sme s ním lepšie aj horšie časy. Na začiatku vám k pivu doniesli pečivo s domácou nátierkou a na výčape vás čakal pomerne slušný výber pív. Potom to kolísalo. Až tak, že občas to boli len dve – tri pivá. O nečakanom zavretom podniku ani nehovoríme. Každopádne pred pár mesiacmi prišiel akýsi reštart. Pivnú ponuku zaplnili pivá z JAMA Craft Brewery. Práve tie svietili na tabuli (inak tú by ste tam predtým nenašli). Sadáme si a prichádza obsluha. Nepýtame sa aké pivo by nám odporúčala, pýtame sa na to, ktoré pivo má ovocnejšie tóny. „To ja neviem . Máme tu jedenástku, dvanástku, štrnástku, pätnástku,“  hovorí čašníčka a ukazuje na tabuľu. Čo k tomu dodať.

Ako prvý si objednávame pivo, ktoré na tabuli malo označenie Ležiak. Išlo o jedenásťstupňový kúsok. Už pri ovoňaní bolo poznať, že ide o remeselnú výrobu. Nádherná ovocná vôňa, v ktorej ste zachytili napríklad vôňu banánov či jahôd. Sfarbením pripomínal citronádu. Keď sme sa z piva napili, boli sme prekvapení. Pivo sme totiž pili pred mesiacom – dvomi a vtedy malo od ideálu ešte dosť ďaleko. Teraz sa pivo posunulo ďaleko vpred. Najviac sa nám páčil stred, v ktorom sa kombinovala ovocná sviežosť a kyslosť s celkom rozvinutými sladovými tónmi. Koncovka bola chmeľová poriadne. Cítiť boli riadne aj  kvasnice. Piteľnosť bola dobrá. Vcelku podarený kúsok.

Novomestský pivovar 1

Ďalším na rade bol Jarkko Ruutu. O fínskom pive zo Slovenska sme už písali. Aj preto sme boli zvedaví ako sa pivo má. Keď sme ovoňali, mali sme pocit, že dobre. A nemýlili sme sa. Vo vôni sme zachytili hotovú lesnú záhradku – jahody, černice či iné ovocie. Farba tohto kúsku bola medená, jemne kalná. Na pive bol najkúzelnejší jeho stred. Zaujímavá kombinácia jahôd, ríbezlí a karamelu. Pivo malo pekne skombinované tóny a po každom dúšku ste mali chuť dať si ďalší. Určite lepšie vychytané ako ležiak. Výborná piteľnosť aj kondícia. Palec hore.

A to najlepšie nás ešte len čakalo. Môžeme dopredu povedať, že víťazom večera sa stalo pivo s názvom Splatter. Táto IPA bola jednoducho neprekonateľná. Nádherná kvetinová vôňa kombinovaná s citrusovými tónmi a ďalším ovocím (napríklad malinami). Už sladový začiatok bol výrazný, prišiel však stred a ten hutnosť chutí posunul ešte vyššie. Koncovka bol klasický chmeľový masaker. Najviac sa nám páčili „tajné“ jahodové tóny.

Novomestský pivovar 4

Večer sme skončili s pivom s názvom 3 kocky. Aj keď to bola ťažká voľba. Naše predchádzajúce skúsenosti neboli až také dobré. Ale prekvapenie. Pivo  sa oproti minulosti výrazne zlepšilo. Už vôňa predznamenala, ktorým smerom pôjdeme. Kombinácia karamelu, černíc  a kolového nápoja. To ste našli aj v pive. Najviac pritom zarezala kombinácia kávy a černíc. V pive ste mohli zachytiť také ovocné iskrenie, ktoré  trocha zjemňovalo pitie. Príjemné pivo.

Končíme. Pozitívne hodnotíme najmä kondíciu pív. Sprievodné momenty mohli byť určite lepšie. Obsluha okolo nás síce nehliadkovala, na pivo sme však dlho nemuseli čakať. Podnik bol prázdny. Pozeralo sa na to dosť smutne. Neďaleká konkurencia Bastionu a Klubovne asi robí svoje. Každopádne podnik stojí za návštevu. Pokiaľ nám ho nezavrú. To by nám bolo smutno.

Snímky: Prvá z Facebooku podniku