Tažký a dlhý štvrtkový večer plný výborného piva

Richtár Jakub 2

Vo štvrtok 14. mája bolo plné mesto pivovarských. Veľmi som sa potešil, že som mal znovu možnosť stretnúť podobne postihnutých známych, ktorých som už dlhšie nevidel, či už to boli pivovarníci, distribútori alebo kibicovia. A keď sa stretne takéto množstvo rovnako trafených ľudí, je tendencia klásť si (a pokúšať zodpovedať) veľmi ťažké, až zásadné otázky. Napríklad, čo to vlastne je remeselné, alebo po našom craft, pivovarníctvo? Je malý pivovar, ktorý varí z koncentrátov craft brewery? Je Urpiner craft? Je Kaltenecker craft? Ak si povieme, že sa nepoužívajú koncentráty, filtrácia a pasterizácia, je Brewdog craft? Je Boston Brewing Company, ktorý je len o máličko menší než Plzenský Prazdroj, craft brewery? Kto môže byť nominovaný na majstra výčapu? Musí to byť niekto, kto čapuje dlhé roky? Alebo niekto, kto čapuje craft beer? Alebo čapuje cez nostalgiu? Robíme súťaže tak, aby sa cena ušla aspoň raz za 3 roky každému, kto je v asociácii či v pivobrane?

Ťažký a dlhý večer to bol, ale tiež plný výborného piva. Pre mňa začal v Richtárovi Jakubovi.

Že Clock šliape na päty Matuškovi je dlhodobo jasné. Včera u Richtára Jakuba mali dva zaujímavé exempláre a i keď sú oba sladšie, než by sa patrilo, rozhodne boli dôvodom sem prísť.

Clock No Idols ESB 14
Jedno z tých pív, kde je príslušnosť k štýlu losovaná z klobúka. Od oficiálnych kategórií sa oprostíme a necháme sa ohúriť krásnou medovou farbou a luxusnou, pevnou a trvácnou penou. Vo vôni sú cítiť broskyne a jahody. Pivo je dosť sladké, veľmi voňavé a ovocné. Horkosť sa ukáže až po čase a decentne na konci jazyka. Veľmi príjemné a chutné.

Clock Rauchweizen 14
Zlatá farba a rovnako skvelá trvácna pena. Vôňa decentne údená a limetková. Chuť je oveľa bližšie ku pšenici, údená chuť je v pozadí. Vysoké nasýtenie a plné telo. Znovu trochu sladšie než by som očakával. Žiaľ údená chuť je potlačená, žiaden pocit tekutej klobásky sa nekoná, no odhliadnuc od toho je to skvelé, vyrovnané pivo.

Spoločnosť sa viac-menej rozhoduje zmeniť lokál, nasleduje rýchly presun do Stupavaru. Kontrolne si dávam nakladaný encián a musím konštatovať, že by sme mali vyhlásiť súťaž, alebo aspoň novú súťažnú kategóriu. Stupavarský nakladaný encián je servírovaný na väčšom tanieri, vyzdobený čiernymi a zelenými olivami, nakladanými cibuľkami a čalamádou. V jeho tele sú sušené rajčiny, je výborne odležaný a veľmi chutný.

Unorthodox Brewing 77 Raumjägers
Robí to dobre tento človek. Každé pivo je jedinečné, výnimočné a s príbehom. Toto konkrétne je pokračovateľom v sérii German wars, tento raz v štýle cascadian dark ale s nemeckými chmeľmi. Tmavé pivo má dlhotrvajúcu penu, krásnu sladovú vôňu a chuť plnú sliviek, kávy, pražených sladov a umami. Horkosť je mierna, ale neprehliadnuteľná. Neprebíja všetko ostatné, ale je všadeprítomná a dlhotrvajúca. Chuť je sladová, trochu kyslá, trochu trpká, vyrovnaná a pitelnosť nebezpečná. Dnes je lepšie, než bolo minulý týždeň a rozhodne by ste si ho nemali nechať ujsť. Mám veľmi rád komplexné tmavé pivá, čo neohurujú zbytočnou silou a sladkosťou. Toto by fungovalo skvelo s čímkoľvek pikantným. Čím viac ho pijem, tým zaujímavjšie mi pripadá.

Wywar cyklista 8 plato
Uvariť ľahké pivo je pomerne ťažké. Ak sa nepodarí, je to vlastne voda, ak sa netrafí chmelenie, bude neprimerane horké. Tento počin má krásnu citrusovú vôňu plnú grepov, pínií, trvácnu penu a pomerne plnú chuť. Trochu prehnanú horkosť isotne vyladia, takže sa na leto môžeme tešiť na ľahké a prudko piteľné pivo od smädu, ktoré je zároveň plné chutí.

*****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.