Vysoké Tatry? Jedenkrát a dosť

Vysoké Tatry

Hotel Gerlach v nesprávne poňatom retro štýle – plesnivá vaňa, smradľavé uteráky, rozbitý balkón, vypadávajúce dvere z nábytku, tvrdé postele a filcový plesnivý starý stokilový paplón. Nuž, čo by človek chcel v Poprade za 50 eur na noc, všakže?

Keď si potom vypýtali 4,5 eura za raňajky v zložení obschnutý chlieb, melta, najlacnejšia saláma a najlacnejší párok, myslel som si, že mám smolu na hotel a chcú nás tu oblbnúť a okradnúť. Už v aquaparku som pochopil, že zlodejina je tu národný šport, čo sa ďalej potvrdilo v pokladni na lanovku. Na hornej stanici lanovky takmer 3 eura za Popradskú kávu a 7 eur za špagety s kečupom, keď šerpovia už možno 60 rokov hore zásoby nenosia na chrbtoch a lanovkou majú hore všetko vyvezené za 8 minút, je už okrádanie vo veľkom štýle.

V Bratislave sú tiež občas prestrelené ceny, no aspoň človek za ne dostane náznak luxusu. Tu už to hovno ani len do pozlátka nebalia. Dovolenka na Slovensku? Jedenkrát a dosť. V Poprade som až na pol výnimky (Egidius Brewery) narazil len na neschopných (zlé služby a žiadna starostlivosť o zákazníka) zlodejov (predražené hovno dokonca bez pozlátka).

Egidius Brewery, Poprad

Rande - Egidius Brewery Poprad 01

Vo vyľudnenom Poprade pomerne zaplnený podnik, teda najmä jeho fajčiarska časť. Obsluha milá, rýchla, informovaná a nemajú žiaden problém s vodou z vodovodu. Súčasťou peknej výzdoby je aj domovaričský diplom zo SHS 2013. V ponuke svetlá 11, tmavá 11, jantárová 13, medová 11 a tmavá višňová 11. Plus malinový radler, ale ten nepočítam. Všetky piva spodné kvasené.

Višňová tmavá 11
Vonia ovocne a po sladkom drievku, úplne ako kofola. Má tmavú farbu, ale v chutí je pražených tónov minimum. Prevláda jemná kyslosť a ovocnosť.

Medová 11
Je skutočne medová. Takto silno medové pivo som ešte nepil, úplne ako keby človek chrúmal peľ. Väčšinou sa med vykvasí a vo vôní ani chutí neostane, no tu je med vskutku výrazný. Nebezpečné pitie. Dojem trochu kazí plechová pachuť.

Jantár 13
Je príjemné polotmavé pivo bez vad. Pena na ňom nádherne drží veľmi dlho, má krásnu sladovú vôňu. V chutí je príjemné plné a zároveň ľahké.

Grilované krídelká sú z fritáku, ale aspoň neboli mastné a boli prepečené. Mäso na burgery pochádza od lokálneho producenta (Knižka). Burgery boli suchšie, ale inak fajn, najmä ich sezamová žemľa bola výborná. Chipsy nepresolené a dôkladne odmastené.

Svetlá 11
Vo svetlej jedenástke bolo dosť DMS aj discetylu a kovová príchuť. Len slabá horkosť a trochu sladu. Žiadna veľká diskotéka, s Jedenástečkou od Stupavaru neporovnávať. Z dnešnej ponuky najslabšie.

Tmavá 11
Tmavá jedenástka nesie rovnaký rukopis. Ľahké, nie veľmi plné, jemne nakyslé, trieslovinové a ovocné. Pena rovnako špičková ako u iných pív. Bez vad, no vysoké nasýtenie tomuto štýlu nesvedčí a tým pádom piteľnost nižšia, treba ho dôkladne odvetrať.

Všetky piva sú na konzervatívnej strane spektra, dobre spracované a piteľné. Najlepšie je Medové a potom Jantár. Jednoznačne najväčšie plus je obsluha (v prvý deň) a najväčšie mínus nemožnosť platiť kartou. Obmedzený výber jedál, s miešaným šalátom to na nich ani neskúšajte a ani cézar šalát po 18:00 nedostanete.

Pravdepodobne je mesto odrezané od sveta, obchody zavreté a posledné zvyšky zeleniny dávajú do burgerov. Ale vlastne sa len držia lokálneho štýlu.

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný