Najlepšia pivotéka v Bratislave? Kórejské potraviny Seoul Plaza

Seoul Plaza

Neviem, kedy ich napadlo tak masívne rozšíriť ponuku piva (zopár pív mali vždy), ale to, čo tam v poslednom čase zažívam, je až neuveriteľné. Veľká škoda, že regále nie sú chladené, teplom pivo trpí, na druhú stranu sa mi zdá, že na tých regáloch veľa času nestrávi. Sortiment sa obmieňa rýchlosťou, akú by mohla závidieť akákoľvek iná pivotéka. Možno si to len nahováram, ale aj silno načúvajú hlasom zákazníkov. Keď som tam bol koncom januára a našiel som 4 druhy piva z Anchor plus ďalších asi desať iných, pochválil som sortiment panej pri pokladni a vyslovil som želanie, aby sortiment rozšírili a udržiavali. Po pár týždňoch mi už padla sánka. Niektoré pivá v ponuke neboli, zato od Anchor boli na sklade ďalšie tri. Keď som zbadal ponuku To Ol, Mikkeller a Brewdog, v duchu som vopred zaplakal nad účtom. Nakoniec som si odniesol impozantnú ponuku Anchor, Anderson Valley, zopár pív od Adnam’s, To Ol, Brewdog a Kaltenecker -Bay brewery IPL. S ťažkým srdcom som tam nechal Wichwood, Marston’s a Mikkeller. Výber, dostupnosť, otváracie hodiny a možnosť parkovania robia zo Seoul Plaza, kórejských potravín, najlepšiu pivotéku v meste.

Anchor Brewing Company, San Francisco, California
V septembri 1965 kúpil vtedy 28 ročný Fritz Maytag za pár stoviek väčšinový podiel v krachujúcom sanfranciskom pivovare. Anchor v tom čase disponoval (podľa Maytagových slov) stredovekou technológiou a podľa slov viacerých reštauratérov v okolí produkoval dosť odporné pivo. Pravdepodobne ho mali všetci za blázna. Maytag sa sústredil na kvalitu a autenticitu svojho obľúbeného steam beer, postupne pridával ďalšie druhy piva, bol priekopníkom znovuobjavených pivovarských techník, modernizátorom, a celkovo sa levím podielom zaslúžil o to, čo nazývame craft beer revolution. Pivovar predal v roku 2010 a po 45 rokoch v pivovarníctve odišiel na dôchodok.

Anchor Steam Beer
Toto pivo je pravá americká klasika, kus histórie a typický predstaviteľ pivného štýlu california common. Pôvod označenia „steam beer“ nie je úplne jasný. Niektorí hovoria, že dostalo meno podľa pary vychádzajúcej spod strechy pivovaru keď sa chladilo. Na etikete sa dočítame, že ho tak nazývali kvôli tlaku vznikajúcemu počas ležania. Fritz Maytag ho začal plniť do fliaš v roku 1971. Má jantárovú farbu, jemnú penu a nevtieravú horkosť, sladové telo, jemnú ovocnú arómu a trochu karamelu. Typickú chuť získava vďaka ležiakovým kvasinkám, ktorým bolo umožnené kvasiť pri vyššej teplote a americkému chmeľu Northern Brewer. Ten dodáva charakteristickú drevitosť a trvácnu suchú horkosť. Určite si ho nenechajte ujsť čapované.


Anchor Liberty Ale
V roku 1971 bola schválená nová odroda chmeľu vyšľachtená na Oregonskej štátnej univerzite – Cascade. Aromatický chmeľ s arómou kvetín, korenia a grepov. Tento v Oregone pestovaný chmeľ Fritz Maytag na základe odporúčania svojho známeho pestovateľa použil pre svoje nové pivo. Chcel uvariť anglický ejl s americkou odrodou chmeľu a použiť v USA v tom čase nepoužívanú techniku studeného chmelenia – pridanie chmeľu do už kvasiaceho piva. Použil ho na tú dobu nehorázne množstvo a dosiahol veľmi intenzívnu chmeľovú arómu. Liberty ale bolo jedným z prvých pív, ktoré sa dnes označujú ako west-coast style IPA a jedným z prvých pív, ktoré naštartovali pivnú revolúciu intenzívnych chutí a vôní.

Liberty Ale má zlatú farbu, pevnú jemnú bielu penu, iskrivú perlivosť. Vo vôni sú cítiť kvety, citrusy a korenie. Horkosť je intenzívna, dlhotrvajúca, no nie je nepríjemná. Má plnšie telo, no všetkému nekompromisne dominuje chmeľ. Na dnešné pomery sa nedá považovať za extrémne, mnoho pív je intenzívnejších, silnejších a navoňanejších. Stále však je veľmi chutné a lahodné. 18.4.2015 bude mať 40 rokov.

Anchor Beers
Brekle’s Brown Ale
Gottlieb Brekle bol nemecký sládek, ktorý v roku 1871 kúpil v San Franciscu hospodu a prerobil ju na malý remeselný pivovar, z ktorého sa o štvrť storočia neskôr stala Anchor Brewing Company. Na počesť 140 ročného výročia varenia piva v Anchor uvaril sládek Mark Carpenter v roku 2010 tento brown ale a použil jeden s typických amerických chmeľov – Citra. Má tmavú gaštanovú farbu, pevnú béžovú penu a praženo-korenistú vôňu. Chuť je plná, sladová, s tónmi pražených sladov a čokolády s jemnými ovocnými tónmi. Horkosť je veľmi príjemná a skvelo dopĺňa slad. Na svoju stupňovitosť je prudko piteľné a rozhodne veľmi vyvážené. Vynikajúce, ak si chcete vychutnať typický korenistý a grepový prejav tohoto úžasného chmeľu.


Anchor IPA
Povráva sa, že pivá typu IPA sa posielali loďami do Indie a zároveň aj do Kalifornie, kde práve vrcholila zlatá horúčka. Zlatokopovia teda pili importované IPA. Synonymom pre zlatú horúčku bolo „vidieť slona“, jedna z najdobrodružnejších vecí, aké ste mohli zažiť.  Vcelku sa dá pochopiť, prečo sa slon dostal do znaku tohoto piva. Šesť druhov chmeľu, vrátane experimentálnej odrody Haas č. 431, tri druhy sladu a vcelku slušný obsah alkoholu. Nie je to žiadna ľahká váha, no stále si môžete vychutnať viac než jeden pohár. Pevná svetlá pena, jantárová farba, vo vôni citrusy, pínie, maracuia. Plné telo, nie však také ako u Breclke’s, dáva vyniknúť silnej a komplexnej horkosti, ktorá trvá skutočne dlho a na jazyku neustále mení svoj charakter. Vo vôni je cítiť dosť ovocia a v chuti cítim marhule a slivky. Na spodnej strane viečka fľaše uvidíte slona.

Old Foghorn Barleywine
Oproti iným jačmenným vínam, čiže veľmi silným a málo chmeleným pivám, je Old Foghorn slabší a výrazne nachmelenejší. Bez pochyby časom dozrieva a zaguľaťuje sa. Vzhľadom na relatívne (voči iným barleywines) nižšiu stupňovitosť je aj viac prekvasený a pripomína skôr belgické pivá, okrajovo nemecké bocky. Béžová pena je pevná, trvácna, vôňa je ovocná a sladová. Chuť je plná, medová, sladová s kvetinovými tónmi. Rovnako ako pri Liberty je použitý chmeľ Cascade, čo dodáva tomuto pivu výnimočnú arómu ale aj výraznú horkosť. Tá je vyrovnávaná nelepivou sladkosťou a ovocnosťou. osobne by som povedal, že je z tých tradičných/historických pív najodvážnejšie. Varí sa od roku 1975 a aj na dnešné pomery je veľmi silné, intenzívne, chmeľovo aromatické a horké. Komplexná chuť a vyšší obsah alkoholu z neho robí dokonalý schlaftrunk, nádhernú bodku na zakončenie dňa. Je síce piteľné, no bohate stačí jedno.

Pred časom som ešte ochutnal Porter, Bigleaf Maple a Califormia Lager no ku nim sa teraz nebudem vracať, moje poznámky o nich sa dajú nájsť na internetoch. Môj dojem z Anchor Brewing je, že vedia čo robia. Nemusia nikomu nič dokazovať zúfalými a over-the-top expermentami. Na súčasné pomery sú ich pivá v strede spektra a nikam nevybočujú, sú však vyladené, veľmi chutné, nekrivia ústa a netrhajú zuby. Všetky sú konzistentné a nekompromisne kvalitné. Ak si ich vložíte do nákupného košíka, môžete byť sklamaní len ak očakávate extrémy a šoky. Za to, že ich pivá dnes žiaden extrém nepredstavujú, však vďačíme práve im. Pred 40 rokmi spôsobili šok a revolúciu. Sládkom z Anchor Brewing Company dnes vďačíme za to, že zo západného pobrežia USA sa rozšírila vlna chuťovo plných, aromatických, horkých silných pív, ktoré boli bezpočet razy napodobňované a bez ktorých by súčasné hviezdy pivovarského neba typu Brewdog, Mikkeller, Dogfish head alebo Ballastpoint nemali vyšlapané cestičky.

Čo sa Seoul Plaza týka, nevynechajte možnosť zakúpiť si Marmite, Vegemite a čerstvú zeleninu!

Snímky: Google Maps, Anchor Brewing Company, Peter Hudak

***

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.