Ako sa rozlúčiť s kamarátmi? Veľkou pivnou ochutnávkou

Ráno som prekvapivo vstal a cítil sa celkom fajn. Tretí deň RateBeer European Summer Gathering 2023 (RBESG) je vždy vrcholom podujatia. Celý deň je totiž venovaný ochutnávke „Grand Tasting“.

Neslušné množstvo piva

Podľa hesla „Too much is not enough“ sa ochutnáva neslušné množstvo prineseného piva a k tomu prípadne nejaké miestne. Miestom, kde sa všetko odohrávalo, bol pivovar The  Garden, cieľ mnohých pivných pútnikov. Hneď po príchode som si dohodol obhliadku pivovaru, ktorá sa však pochopiteľne nekonala. Nevadí, nabudúce.

Súčasťou pivovaru je taproom, kde sa na výčapoch nachádza 15 pív. V chladničkách je zase more plechoviek. Za sklenenou stenou výčapu je pekne vidieť tanky. No nedaj si pivo. Po vstupe na ľavej strane sú umiestnené stravovacie stanice a to Submarine a Full Circle, kde si  nájdu svoje mäsožravci aj vegetariáni.

Garden

Vo Full Circle mi povedali, že mi rozmixujú čokoľvek, čo majú v ponuke. Tak som si objednal Wigman burger z kuracieho stehna na ázijský spôsob. Bolo to veľmi dobré. Toto je veľmi šikovný koncept mať externú občerstvovaciu stanicu. Obsluha je v oboch okienkach fajn. Rovnako ako za výčapom.

Ako prvé pivo som si dal The Garden Dry Hopped Callista Pilsner, čo bol dobre nachmelený IPL, chmeľ Calisto bol prítomný v množstve väčšom ako menšom, ba priam v slušnom. A potom to prišlo. Nebudem vás unavovať výpočtom degustovaných pív, spomeniem len  vrcholy.

Cieľom ochutnávky je doniesť čo najzaujímavejšie pivá, napríklad nový pivovar, ťažko dostupný štýl (napríklad polotmavý), novú krajinu, ale aj veľmi dobré a ťažko dostupné pivo, prípadne medovinu, saké, cider. Ochutnávka trvala asi 10 hodín v peknom prostredí pivovarskej záhradky.

Lepší a ešte lepší

Prvým vrcholom sa stal Aecht Schlenkerla Weichsel Rotbier, pre mňa nové údené pivo od Schlenkerly. Pohral sa so starým štýlom Rotbier. Pivo bolo dostatočne údené, bolo cítiť karamel a drevo v jednom harmonickom celku.

Hill Farmstead/Russian River/Lost Abbey Works of Love 2019 veľmi komplexný kyseláč, plný ovocných tónov, vína, s nádychom dreva. Tmavý kyseláč zo série Brewer’s Concoction Critters Went Berserk od Zmajska Pivovara bol príjemne kyslý s tmavým ovocím. Fenetra Pavillon Honey, Wildstork Poison Thoughts & Poison Hands 2021 a Wildstork Walking On Hands 2021, prinesené slovenskou delegáciou, zožali úspech.

Veľkou vzácnosťou boli Närke Skotsk-Kaggen Stormaktsporter, Närke Kaggen Double Oaked Stormaktsporter a Närke Kaggen High Coast Peated Stormaktsporter 2020 prinesené Perom boli veľmi fajn, avšak vrcholom pre mňa bol len Skotsk, Imperial Stout ktorý zrel v sudoch po škótskej whisky. A najlepšie pivo čo som v ten deň pil bol Cycle Monday – 2022, Imperial Stout, ktorý zrel v sudoch spolu s makadamovými orechmi, kávou a toastovaným kokosom.

Potom už len cesta domov električkou a oddych.

Aj prehliadka

Posledný deň  pobytu sme mali nejaké tie plány. Napríklad opäť navštíviť Primarius, a Zmajsku. Ráno však bolo všetko inak. Časť výpravy oddychovala a ja som sa vybral do mesta. Prehliadka tržnice, kde sa ako keby zastavil čas. Žiadne somariny, len potraviny. Veľa potravín.

V Broom44 som si dal raňajky a takto pripravený som šiel spolu s Hrabrenom na prechádzku mestom. Teda časti mesta a to takzvaného Horného mesta. Mestská turistika ako má byť. Výlet lanovkou, ktorá funguje od roku 1890, pozorovanie výstrelu z veže vedľa lanovky, prehliadka pamätihodností, skrytých miest, bolo aj pivo v podniku Maly Medo, ktorý patrí pivovaru Medvedgrad.

Zašli sme aj na Groblje Mirogoj, čo je spektakulárny cintorí. Kúsok odtiaľ, v bistre Mirnyi Gaj, som si dal asi najlepšie držky v Záhrebe. Tie vlastne boli mojim najčastejším výberom jedla. Podvečer sme sa vybrali do Craft roomu, kde je veľkorysý priestor aj so strešnou terasou, unudeným personálom, keďže v pondelok veľa ľudí nebolo. Viem si však predstaviť ten cvrkot v piatok či v sobotu.

Ochutnali sme celkom dobré pivá APA a Stout od 4 Mudraca. Následne sme sa  presunuli asi o 20 metrov ďalej do baru Kvazar. Ten bol trochu plnší, avšak nie veľmi. Zeppelin Marmun bol celkom uchádzajúci Weizen, nič o čom by som chcel písať domov, padol však dobre. 5th Element Beer Imperial India Pale Ale od Pivovara Daruvar bolo celkom zlé pivo – sladké, zoxidovane, alkoholické. Okolo idúcich ľudí bolo tiež málo, ako keby mesto spalo. No nespalo, len sme boli v zlej uličke. O ulicu ďalej už život kypel „o sto tristo“.

Kvasar

Výlet sme končili vo Valhalle, kde sme si dali napríklad aj Nova Runda Small Batch Series: 37 New Zealand Hazy Kveik Pilsner, veľmi slušný, nachmelený ležiak. Čas plynul a nastal čas ísť na ubytovanie. A na druhý deň odlet domov.

Treba zažiť

Výlet sa vydaril. Veľmi. Záhreb je rozhodne pivné miesto, avšak aj pre turistu bažiacemu po pamiatkach sa tú nájde dosť bodov záujmu. Dokonca na niekoľko výletov. Ceny piva sú celkom rozumné, tu nie sme na pobreží. Ceny jedla ako kde. Všeobecne sa však dá v Záhrebe dobre najesť a nie veľmi draho.

Objednať si ubytovanie zodpovedajúce vašim nárokom je otázka okamihu, samozrejme asi nie v čase maratónu napríklad. Od nás je Zahreb asi štyri hodiny autom, alebo asi 2,5 od domu trebárs na Autobusni kolodvor Zagreb, keď použijete lietadlo.

Samotný let trvá cca hodinu a ani si nezvyknete, že letíte a už ste tam. Ľubľana tiež nie je veľmi ďaleko, asi 140 kilometrov, takže môžete za jeden predĺžený víkend navštíviť dve skvelé mestá.  Samé pozitíva. Žeby som ešte do konca roku dal ešte jeden výlet? Trasu by som už mal vymyslenú.

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade

Prečítajte si aj

Keď sa na jednom mieste zídu najväčšie pivné celebrity krajiny